Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što su obećali?

Analiza 7 Mostovih jamstava: Općine, gradovi i županije otpustit će 4000 zaposlenika

04.10.2016., Zagreb - Predstavnici Mosta dolaze na pregovore u HDZ. Miroslav Simic i Bozo Petrov.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/5
11.10.2016.
u 16:36

Jedinice lokalne uprave i samouprave moraju srezati izdatke za plaće na 15% prihoda. 
To znači smanjenje broja zaposlenih, kojih je 13.000, za trećinu, dakle oko 4000

Nakon konstituiranja Sabora u petak na dnevni će red i sedam Mostovih jamstava o kojima su Most i HDZ postigli dogovor u postizbornim pregovorima. Dva jamstva, ona o proglašenju gospodarskog pojasa na Jadranu te smanjenju RTV pristojbe sa 80 na 65 kuna, bit će donesena s odgodom, dok bi se preostalih pet jamstava trebalo izglasati što prije, vjerojatno za tjedan dana.

Nedovoljno i nepotpuno

Poput izmjena koje bi trebale dovesti do demokratizacije izbornog sustava – uvođenja triju preferencijalnih glasova, onemogućavanja osobama koje su počinile teška kriminalna djela da uđu u Sabor... U Gongu kažu, nedovoljno i nepotpuno.

– Ne može se promijeniti samo jedna stvar, cijeli izborni zakon je loš i treba ga unaprijediti, ali nikada za to nije bilo političke volje – kaže Dragan Zelić iz Gonga. U Mostu pak uzvraćaju da je primjedba na mjestu, ali i kako njihovi zahtjevi, a pa tako i taj, nisu bitne promjene, već smjer u kojem će ići i koji će “gurati” i dalje. Oporba zasad najviše kritizira dogovor da se za nedolazak na glasanje u Saboru zastupnici kažnjavaju s tri dnevnice, što je otprilike 500 kuna. Izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe kojim bi se iznos za stranke određivao na temelju poreznih prihoda, a ne rashoda državnog proračuna, zasad imaju najmanje kritika. Za antikorupcijskog stručnjaka Zorislava Antuna Petrovića logičnije je vezati financiranje stranaka uz prihode jer su stranke te koje prve moraju dijeliti sudbinu gospodarstva.

– Ono što ne bi bilo dobro jest da se ta sredstva stranaka smanjuju jer bez stranaka nema demokracije. Ako im država ne osigura ta sredstva, stranke će tražiti novac na drugim mjestima – kaže Petrović.

Most i HDZ su uspjeli postići i dogovor da se povlastica za zastupnike 6+6 (šest mjeseci puna plaća nakon mandata, a šest mjeseci pola plaće) ne ostvaruju ako zastupnik u Saboru nije proveo minimalno godinu dana. Oni sa zastupničkim stažem od barem tri mjeseca do godine dana imat će pravo na beneficiju 3+3, a oni koji u Saboru ubuduće budu manje od tri mjeseca gube povlasticu. Izmjenama Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi Most želi masu plaća za zaposlenike u općinskim, gradskim i županijskim upravama smanjiti na najviše 15 posto njihovih prihoda.

Tko to ne poštuje, neće moći donijeti proračun, a to znači nove izbore. Savjetnik u Udruzi gradova Dario Runtić kaže da bi to značilo smanjenje broja zaposlenih kojih je sad oko 13.000 u jedinicama lokalne uprave za trećinu, odnosno oko 4000.

Politički utjecaj na HRT

Jedno od jamstava jest i ukidanje poreza na tvrtku, koji je prihod jedinica lokalne samouprave koje bi bez tog poreza ostale bez 200 milijuna kuna prihoda godišnje.

Most želi i da državna revizija nadzire poslovanje HNB-a. Bivši član Savjeta HNB-a Damir Novotny pak upozorava da to nije sukladno pravnoj stečevini EU, koja zabranjuje bilo kakav politički utjecaj na rad središnjih banaka. Promjene Ovršnog zakona podignut će zaštićeni dio plaće od ovrhe s dvije trećine na tri četvrtine. Smanjenje RTV pristojbe je odgođeno, a akademik Vlatko Silobrčić, bivši predsjednik Vijeća HRT-a, kaže da iznos pristojbe nije glavni problem javne radiotelevizije, nego politički utjecaj na biranje Vijeća pa HRT ne ispunjava ulogu javnog servisa. Eurozastupnik Davor Škrlec pak smatra da su za proglašenje gospodarskog pojasa potrebne dvije-tri godine jer se trebamo o tome dogovoriti sa susjedima i osigurati za to potrebnu infrastrukturu. 

>> Petrov otkrio kojih 5 jamstava ide u proceduru već drugog petka!

Komentara 54

DO
dobarsavjet
16:56 11.10.2016.

Božo hoda kao mandatar, a mene sve što napišem o Boži brišite, vajda će i vama jednom biti jasno tko je Božo.

Avatar nekakav
nekakav
17:23 11.10.2016.

ne kužite da u većini javnih uprava manjka ljudi, nemate pojma kolki je obim posla njima došao zadnjih 10 godina. svi mi znamo par ljudi koji rade u kojekakvim javnim poduzećima, znamo i poneku tajnicu iz općine, koja ne odajee baš neku opterećenost posla. i na temelju tih par slučajeva se donosi generalni zaključak o uhljebima. a s druge strane jako dobro skrivamo činjenicu da smo sami puno puta svjedočili da službenik je tolko zatrpan poslom, da doslovno ne stigne sve na 'vrijeme' odraditi. svi smo mi nekad sjedili u čekaonici, ili pred kancelarijom, a još gore ako smo bili unutra, pa čekali 10-20 minuta, i sami bili svjedoci kolko ta jedna, ili dvije osobe u kancelariji, imaju poziva, kolko predmeta na stolu, tko zna kolko po onim nagnutim ormarima. a prema svakome moraju biti uljudni, ljubazni, unatoč uvredama šefa, načelnika općine, bezobraznih stranaka. sve to znamo, al svi samo jedno gledamo, onog pravog uhljeba, koji čeka 3 sata popodne, da ode doma. baš sam danas čekao sat vremena, i gledao tih par patnika. nisu neke velike plaće za fakultetsko obrazovanje, al bar je stalno mjesto, rekli bi doživotno. ne smijemo svoje komplekse i posebno ne svoje razočaranje nad svojim životom reflektirati na sve oko sebe. ograničavanje plaća u općinama bude udarilo jedino te službenike koji rade, ne one koji ne rade i politički zaštićene. ovo je još jedan od totalnih promašaja mosta. rezultat bude taj da će plaće biti smanjene samo najnižim mjestima, dok će pročelnici ostati na istome, mislim, 200 kuna manja plaća na 10.000 kn neto i nije neki gubitak. al 200 kuna manje na 4000 kn jest znatno.

SJ
Sve je uzalud
17:50 11.10.2016.

..Božo se bavi glupostima.............odjeliti internet od telefona i od snimalice.........suce nagrađivati po učinku, rješenje 15,30 kuna,..rasprava 11,28...pisanje rješenja 9.78 itd..ako se vrati odluka sa drugostepenog suda na prvostepeni ili bude poništena prvostepenom sucu bezuvjetni otkaz..............to je poso..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije