Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOD GRADIŠKE

Most preko Save spaja Hrvatsku i BiH, vrijedi gotovo 20 milijuna eura

Fotografije iz zraka mosta na Savi kod Gradiške
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/12
17.02.2023.
u 19:41

Iako je svečanost dovršetka gradnje održana krajem srpnja prošle godine, most neće biti pušten u promet do 2024. jer se s hrvatske strane dovršavaju prilazne ceste

U srpnju prošle godine, točnije 29. srpnja, dovršena je izgradnja mosta preko rijeke Save kod Gradiške koji povezuje Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Most je dugačak 426 metara, širok 22,5 metara, s četiri prometne trake. Svoju punu funkciju, odnosno puštanje u promet, trebao bi doživjeti tijekom 2024. godine, kada se s hrvatske strane završe pristupne ceste, izgradnja novog graničnog prijelaza i spajanje na autocestu A3.

Most će doprinijeti bržem, sigurnijem i lakšem transportu robe i ljudi, te gospodarskom razvoju BiH, a bit će i jedan od najznačajnijih objekata putne infrastrukture u Bosni i Hercegovini, pisao je u vrijeme svečanog otvorenja Večernji.ba. Inače, ceremoniji su prisustvovali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljko Čubrilović, ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Tomislav Mihotić, predstavnici EU u BiH i "Hrvatskih cesta", te brojni građani.

Fotografije iz zraka mosta na Savi kod Gradiške
1/12

Projekt je vrijedan gotovo 20 milijuna eura, a zajednički ga financiraju BiH i Hrvatska. Most bi trebao smanjiti prometne gužve u središtu Gradiške, ali i na graničnom prijelazu. Za most je utrošeno 4.900 tona čelika. Izgradnja mosta počela je 2019., a za njega zasluge idu Miloradu Dodiku, koji je kao uvjet za izgradnju Pelješkog mosta naveo izgradnju mosta preko Save kod Čatrnje, pisao je Večernji list prošlog ljeta.

 

Ključne riječi

Komentara 6

KN
Knindza
23:59 17.02.2023.

Da imamo kad poteramo tenkove za Zg...

LA
lajh1985
20:29 17.02.2023.

Postaviti policiju da slucajno ovi bradonje iz azije i afrike ne bi trckarali preko njega jer im ne treba splav vise kad ima most

DU
Deleted user
20:31 17.02.2023.

Plenkošenko gradi mostove s Dodikom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije