Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
godišnji upis

MORH uputio poziv muškarcima za upis u vojnu evidenciju

čizme
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
29.01.2013.
u 16:06

Svi pozvani, bez obzira jesu li dobili pojedinačni poziv ili ne, obvezni su odazvati se, a eventualnu spriječenost trebaju javiti Područnom odsjeku za poslove obrane ili opravdati preko roditelja ili članova uže obitelji

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske uputilo je u utorak poziv svim muškarcima, hrvatskim državljanima rođenima od 1995. godine koji dosad nisu upisani, da se zbog upisa u vojnu evidenciju jave u Područne odsjeke za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

Riječ je o redovitom godišnjem upisu u vojnu evidenciju koje je sukladno Zakonu o obrani. Ovisno o mjestu prebivališta i zakazanom terminu, upisi u evidenciju obavljaju se u Područnim odsjecima za poslove obrane, a prilikom dolaska pozvani muškarci moraju predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB.

Svi pozvani, bez obzira jesu li dobili pojedinačni poziv ili ne, obvezni su odazvati se, a eventualnu spriječenost trebaju javiti Područnom odsjeku za poslove obrane ili opravdati preko roditelja ili članova uže obitelji. Također, sukladno Zakonu o obrani, na poziv su obvezni odazvati se i hrvatski državljani koji borave u inozemstvu, i to u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu države u kojoj borave, zbog uvođenja u vojnu evidenciju.

Obveza upisa u vojnu evidenciju proizlazi iz Zakona o obrani uz napomenu kako je obveza služenja vojnog roka suspendirana odlukom Hrvatskog sabora, odnosno služenje vojnog roka u RH obavlja se isključivo dobrovoljno.

>>MORH spreman u turističke svrhe dogodine predati još 20 vojarni

Ključne riječi

Komentara 6

CA
cactus
16:16 29.01.2013.

a što će vam ovi iz dijaspore, radite sve da im ukinete što više prava, ali ih želite imati u evidenciji, možda zbog poreza na mirovine.

KA
kalimero1955
16:25 29.01.2013.

Ne kužim za što služe evidencije ako vojna obaveza nije obavezna. Pa nek se evidentiraju samo oni koji hoće biti plaćena vojska. Zašto trošiti novac za činovnike koji rade popise koji ničem ne služe.

Avatar joe90
joe90
17:19 29.01.2013.

Svaki hrvat koji ima i malo casti treba se uputit pozivu, velika steta sto vise ne moraju sluzit vojsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije