Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši veleposlanik

Montgomery: Bošnjaci misle da samo oni mogu odlučivati o BiH

\'obzor-11.06...2009,dubrovnik william montgomery na cavtatskoj rivi Photo: Zvonimir Pandza/Vecernji list\'
Arhiva VL-a
12.02.2011.
u 15:24

Srbi doživljavaju RS kao svoju državu, Hrvatima se ne sviđa što nemaju svoj entitet, a Bošnjaci su odličan primjer problema s kojim se BiH danas suočava

Bivši američki veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj i Srbiji William Montgomery izjavio je za beogradski Press da međunarodna zajednica mora odmah promijeniti svoju politiku prema BiH, koja ide isključivo u korist bošnjačkim nastojanjima.

"Prilično sam siguran da će, kako vrijeme bude odmicalo, doći do priznanja na Zapadu, ali i u samoj BiH da stvari u zemlji ne funkcioniraju i da se na pregovaračkom stolu moraju naći i alternativna rešenja. Stoga se dijelom slažem s nekim mišljenjima da je vrijeme na Dodikovoj strani", rekao je Montgomery za Press.

Iskusni američki diplomat ističe da Zapad pravi katastrofalnu grešku inzistiranjem da se u BiH održi "status quo" i time što odbija razmotriti alternativna rešenja za budućnost zemlje.

"Dayton je zaustavio rat, ali je, s druge strane, stvorio sustav koji nije provodiv u praksi. Tri naroda su i dalje ekstremno podijeljena. Srbi doživljavaju RS kao svoju državu, Hrvatima se ne sviđa što nemaju svoj entitet, a Bošnjaci su odličan primjer problema s kojim se BiH danas suočava", konstatirao je Montgomery.

On je rekao da Bošnjaci vjeruju da imaju pravo odlučivati o sudbini cijele BiH, a neki ekstremisti čak prijete da će upotrijebiti i nasilje ako se preduzme neka akcija koja bi narušila njihov koncept te zemlje.

On smatra da postoje mnoge sličnosti između Jugoslavije pred raspad i slike današnje BiH, ali i ističe da se ne smije zanemariti da danas ni Hrvatska ni Srbija nemaju nikakvog interesa poticati nasilje u BiH i obeshrabrivati ulogu EU u vezi s BiH.

Ključne riječi

Komentara 337

Avatar atrpimir
atrpimir
22:21 12.02.2011.

Da i ? Nisu ti u RH više u modi kulturno umjetnička društva, dapače čak mislim da više ne postoje :)

OB
-obrisani-
23:03 12.02.2011.

Izno a zašto ne bi bila \"infidelka\" ?

OB
-obrisani-
22:50 12.02.2011.

Izn pa osuneti se još jednom a suprugu pošalji na kolčić kad Atrpimira tek zbog tradicije vas bošnjaka... Tko ti brani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije