Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nabava crnog zlata

Moltrade vrti tri milijarde Ininih dolara za naftu

\'180809 RIJEKA REGIJA PLATFORMA PRED VIKTOROM LENECEM U RIJECI............\'
Pixsell
09.06.2011.
u 14:00

Poslovanje s Moltradeom za Inu je dobro jer je ta tvrtka zastupnik cijele MOL grupe, tvrde u Ini

Nabava nafte za Inu iz uvoza, vrijedna čak tri milijarde dolara godišnje (ako se računa cijena barela od 116 dolara), obavlja se preko Moltradea, tvrtke koja je u stopostotnom vlasništvu MOL-a.

Kako se raspolaže novcem

Kupnja te osnovne Inine sirovine čini 85 posto troškova svih Ininih nabava, a Ina je, tvrde naši izvori, nema pod kontrolom. Iako Ina određuje koji će tip nafte Moltrade nabaviti, koju količinu te koji su limiti cijena, hrvatska strana u Ini ipak tvrdi kako takav način nabave, pod okriljem

izdvojene tvrtke u sastavu MOL grupe, uskom krugu ljudi na raspolaganje stavlja golem iznos novca. Vladini predstavnici u Ini tvrde da ne mogu doći do svih potrebnih informacija o nabavi nafte preko Moltradea te vjeruju da takav način kupnje 3,5 milijuna tona te sirovine godišnje nije

najtransparentniji. Nakon što su hrvatski predstavnici zatražili izvješće o kupnji nafte preko

Moltradea, stigao je, doznajemo, zahtjev da ta MOL-ova tvrtka s Inom na pet godina sklopi ugovor o nabavi nafte. Upravo zato što se Inu na dulji rok želi vezati uz Moltrade, hrvatski članovi u rukovodećim tijelima Ine žele detaljne informacije o tome kako se točno raspolaže milijardama dolara potrebnim da se Inu opskrbi naftom.

Ugašena InterIna

Ina je s Moltradeom ugovor prvi put potpisala 2004. godine za nabavu nafte cjevovodom Družba, a 2010. godine Ina je Moltrade opunomoćila i za nabavu nafte preko mora. Ina je lani preko Moltradea kupila 70 posto potrebnih količina sirove nafte, a budući da je sada praktično ugašena InterIna, preko koje je Ina prijašnjih godina nabavljala naftu, sva nabava ide preko Moltradea. Prije su se natječaji i odabir ponuđača nafte obavljali u Ini u Hrvatskoj, a ugovori su se s njima zaključivali preko InterIne jer je ona kao međunarodna tvrtka sa sjedištem u Londonu lakše dolazila do kredita u međunarodnim bankama nego što je to mogla Ina u RH. Odlukom Ine, u kojoj većinu glasova imaju MOL-ovi ljudi, InterIna je zbog, kako tvrde, velikih i neopravdanih troškova ugašena. Izvori bliski Ini kažu kako je nabava nafte preko Moltradea donijela velike uštede, a nerijetki su bili slučajevi da zaposlenici InterIne zlorabe kompanijske kartice te kupuju nakit i ostali luksuz! Poznat je i slučaj bivšeg šefa Ine Tomislava Dragičevića koji je InterIninom karticom kupovao dragulje, navodno za poslovne partnere.

- Ini trgovinsko zastupanje Moltradea omogućuje korištenje pozitivnih sinergijskih efekata jer je Moltrade zastupnik za nabavu nafte cijele MOL Grupe – odgovorili su u Ini. U toj kompaniji tvrde da odabir te kompanije nikako nije utjecao na donošenje odluka o nabavi nafte jer se one i dalje donose u Ini. Također, tvrde kako nabava preko Moltreda Ini omogućuje veću sigurnost i mogućnost kupnje nafte s više strana i iz više izvora nego što je to bio slučaj s InterInom.

Ključne riječi

Komentara 5

IV
Ivekivek
14:32 09.06.2011.

Polančeca i sve one koji rasprodaju strateške firme treba objesiti za jajca..... Prvo čačića oi ekipu koji su prodali 25% plus jednu dionicu.....

BR
brainiac
15:05 09.06.2011.

Nesposobnjakovici se sada koprcaju u svom mulju, a ovi ih motaju oko malog prsta. Predivno.

BR
brainiac
15:12 09.06.2011.

Pa naravno da Molkrade nece bit transparentan, to vjerojatno koriste strategiju onog sto je Ruse opljackao za brdo para.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije