Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dadina priča

Moj prvi Božić 
u Italiji s novim roditeljima

dino
Foto: VL
1/3
02.01.2012.
u 07:15

Dadi je osam godina. Njegova je majka preminula tijekom porođaja, a oca nikada nije upoznao. Ljetos je našao novi dom.

Ne tako davno – bilo je to s prvim danima ljeta – spakirao je svoje stvari, priredio mali oproštaj za sve prijatelje i strpljivo čekao. U svojih osam godina života Dado je naučio čekati. Taj posebni dječak, o kojem je Večernji list pisao u nekoliko navrata, od rođenja boluje od cerebralne paralize i stoga bi potencijalni posvojitelji, kad bi čuli njegovu dijagnozu, brzo odustali.

U domu najdulje od svih

Dijete čija je majka preminula tijekom porođaja, a oca nikad nije upoznao ni jedan od stotina parova posvojitelja u Hrvatskoj jednostavno nije želio, pa su mu njegove tete iz Nazorove bile i otac i majka.

Osim po tome što ima zlatno srce, što je rođeni zabavljač i što je iznimno duhovit, u domu je bio "označen" i kao dijete koje je ondje živjelo najdulje od svih.

Vrijeme je prolazilo, a samo po Dadu nitko nije dolazio. Sve do toga jutra 17. lipnja. Susret je bio nabijen emocijama, dirljiv. Talijanski bračni par koji nema biološke djece na njega je čekao cijeli život, baš kao i maleni Dado. Otac oftalmolog i majka kućanica zagrlili su dječaka i odveli ga kući u grad na sjeveru Italije, u njegov prvi obiteljski dom. Pola godine nakon toga Dado je ondje, s obitelji, dočekao svoj prvi Božić.

– Evo, nedavno je nastupio na božićnoj priredbi sa školskim prijateljima: njegovo pjevanje bilo je prekrasno, a djeca su ga nagradila velikim pljeskom – napisali su nam Dadini roditelji, iz čijih redaka iščitavamo da je njihov sin ove jeseni krenuo u školu. Muči li ga poznavanje jezika?

– Talijanski govori dobro, sve bolje, a u školi je pravi lider. Vole ga i učitelji i učenici – kažu nam i potom otkrivaju da u svojoj novoj obitelji Dado ima sigurnost i emocionalnu potporu.

– U obitelji je sve super. Dado se perfektno uklopio, obožavamo ga, kao i naši roditelji – njegovi djedovi i bake. Dado im uzvraća svojim osjećajima – otkrivaju Dadini roditelji koji su dječaka posvojili uz posredovanje talijanske agencije za posvajanje, točno godinu dana nakon prvog susreta u Nazorovoj, kada se dogodila uzajamna ljubav na prvi pogled.

Kontinuirano poboljšanje

Kao dijete s posebnim potrebama, Dado u susjednoj Italiji ima osiguranu i zdravstvenu njegu.

– Dva puta tjedno ide u centar specijaliziran za fizikalnu terapiju, a s prvim danima siječnja započet ćemo s odlascima na bazen. Uočavamo sporo, ali kontinuirano poboljšanje. Kada je riječ o Dadinu strabizmu, prošlog utorka bio je na operaciji očiju. Operirala su ga dvojica liječnika: jedan od najboljih talijanskih specijalista i Dadin otac, oftalmolog. U bolnici su mu posvetili veliku brigu. Toliko je simpatičan da mu nitko ne može odoljeti. Veliki Dado! – pišu njegovi roditelji, a jedan mali detalj iz pisma koje je stiglo iz Italije otkriva da za tog dječaka doista nema zapreka. Njegovi roditelji, naime, prišapnuli su nam i to da je njihov sin pronašao – zaručnicu!

Potom otkrivaju da se njihov osmogodišnji sin rado sjeća svojih zagrebačkih dana.

– Kada spominje Zagreb, spominje Nazorovu. Često se prisjeća situacija, mjesta i igara u domu. Ima prekrasna sjećanja na tete i svoje prijatelje. Hrvatski jezik malo je zapostavio, ali očekujemo da će ga se sjećati i da će u budućnosti govoriti i talijanski i svoj materinski jezik – pišu Dadini roditelji.

I Nazorova se rado sjeća Dade, što nam je potvrdila i ravnateljica dječjeg doma Jasna Ćurković-Kelava.

– Sve što znamo o toj obitelji govori nam da će s njima imati sretan život. Vrlo su simpatični, pristupačni, pa su se lako zbližili s Dadom.

Nadopisao rečenicu

Sretno se poklopilo da je u novoj obitelji i fizioterapeut, zbog čega se iskreno nadamo i vjerujemo da će uskoro prohodati – rekla je ravnateljica, kojoj je dječak odavno prirastao srcu.

Baš kao i tetama, koje i dalje održavaju kontakt s obitelji i raspitaju se za svog najdražeg štićenika, posebno logopedica Svjetlana Tončetić Bogović.

A ne prođe ni dan da na Dadu ne pomisle i njegovi mali prijatelji iz Nazorove kojima je ljetos na odlasku obećao da će se jednog dana vratiti, prije nego što je mahnuo iz automobila svojih roditelja i povikati: "Vidimo se!"

Stoga ne čudi da je na kraju pisma koje smo primili od njegovih roditelja Dado i sam dopisao jednu rečenicu koja glasi: "Dragi moji, pozdravljam i volim sve vas u Nazorovoj i šaljem veliku pusu!"

Ključne riječi

Komentara 17

RE
retrovizor
07:37 02.01.2012.

Hvala Bogu da još na svijetu postoje ljudi koji žele nekoga usrećiti.-Svako dobro i punosreće Dadi i njegovim roditeljima u novoj 2012.godini!!!

HA
handi
08:06 02.01.2012.

Nema dovoljno riječi, kako izraziti ovu ljudsku gestu divnog bračnog para, koji su posvojili malenoga Dadu. Bravo je zaista premalo, ali zato svu sreću ovoga svijeta novoj obitelji.

EF
efzg0184
12:13 02.01.2012.

a ljubav mala...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije