Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Slavko Linić: Bankare čekaju teški trenuci!

slavko linic
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/7
12.01.2012.
u 11:12

Vlada je donijela i Odluku o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije...

Vlada je donijela odluku da se naknada od šest posto telekomunikacijskim tvrtkama na ukupan prihod ostvaren od govornih usluga te usluga SMS i MMS poruka naplaćuje do daljnjega, a najkasnije do srpnja 2013., odnosno ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

"U vrijeme krize potrebna je solidarnost"

Podsjetimo, takva odluka donesena je još u mandatu premijerke Jadranke Kosor kao jedne od mjera stabiliziranja proračuna. Obrazlažući odluku, premijer Zoran Milanović rekao je da je potpuno svjestan što Vlada radi i u vrijeme krize potrebna je solidarnost pa i mobilnih operatora koji ostvaruju enormne profite i u krizi, ali da to nije jedini razlog.

– Motiv uvođenja nove mjere nije samo fiskalna nego i socijalna i razvojna, i ta bi mjera trebala potaknuti mobilne operatere da više ulažu u infrastrukturu i smanje cijene svojih usluga – rekao je Milanović i dodao da su cijene tih usluga u Hrvatskoj jedne od najvećih u Europi. Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekao je da Vlada ovim porezom planira uprihoditi 300 milijuna kuna.

– Ovisi kako gledamo, to je velik ili mali iznos, ali s tih 300 milijuna kuna mogli smo zadržati 20.000 radnih mjesta u tekstilnoj industriji. Cijene roaminga su previsoke, 3-4 puta skuplje nego u zemljama EU i naše telekomunikacijske tvrtke na roamingu ostvaruju ekstra profit – rekao je Čačić.

Vlada je najavila da će razgovarati s telekomunikacijskim tvrtkama kako bi ih privoljela na veće ulaganje u infrastrukturu. Inače, ovaj zakon ide u Sabor po hitnoj proceduri i stoga se očekuje da će ova odredba stupiti na snagu već 1. veljače. 

Neće biti lako ni bankarima

Da neće biti lako ni bankarima, nagovijestio je ministar financija Slavko Linić. 

– Bankare čekaju teški trenuci i njima će teška obveza biti Zakon o financijskom poslovanju. Država je ta koja je spremna odreći se dobrog dijela svojih potraživanja kako bi spasila radna mjesta i proizvodnju te gospodarski rast. Inzistirat ćemo isto od najvećih vjerovnika, a to su banke. Dobar dio njihovih potraživanja bit će stavljen u funkciju financijske konsolidacije gospodarstva. To je teret koji neće biti lagan za bankarski sustav – kazao je Linić novinarima nakon sjednice.

Komentara 241

OB
-obrisani-
13:49 12.01.2012.

munjenko Za razliku od tebe, koji razred i škola usred rečenice pišeš veliki slovom.Marš na bauštelu :-)

KA
Kamarat
14:58 12.01.2012.

Kako je pametna i dalekovidna \"Harač vlada\". Vratit će porez mobilnim operatorima tako da ljudima bude skuplje a pošto narod ima manje novca manje će i telefonirat što automatski znači manje zračenja po glavi a to pak znači manje karcinomaa a to pak znači manje troškova HZZO-u a to pak znači štednja a to pak znači izlazak iz krize. Svaka čast haračlijama.

ŽI
žico
13:17 12.01.2012.

sjaši Kurta da uzjaši Mutra !!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije