Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVOST U HRVATSKOJ

Mnogim Hrvatima nije jasno zašto ne mogu skinuti čep s plastičnih boca, evo koji je razlog

čep
Foto: Vecernji.hr
1/2
26.05.2023.
u 23:27

Europska unija naložila je svim državama članicama da moraju imati trajno pričvršćene čepove na plastičnim bocama jer su upravo čepovi jedni od najvećih zagađivača okoliša

Ako ste i vi primijetili da se nešto čudno događa sa čepovima na plastičnim bocama vaših omiljenih napitaka, odnosno da se oni ne mogu skinuti s boce, ne uzrujavajte se. Nije riječ o nikakvoj grešci nego o novosti koja je stigla i u Hrvatsku. 

Naime, Europska unija naložila je svim državama članicama da moraju imati trajno pričvršćene čepove na plastičnim bocama jer su upravo čepovi jedni od najvećih zagađivača okoliša. Mnogi su dosad čepove bacali u okoliš nakon što bi otvorili sok ili mineralnu vodu te tako zagađivali okoliš.  

VEZANI ČLANCI: 

Upravo zbog toga uvedena je Direktiva EU. Prema Direktivi, čepovi moraju ostati čvrsto pričvršćeni na boce jer često završe kao zasebni otpad radi čega izmiču sustavu za skupljanje otpada i završavaju u okolišu. I baš zato su čepovi čvrsto spojeni i nije predviđeno da ih se može odvojiti. Nakon korištenja cilj je da i boca i čep budu zajedno odloženi u odgovarajući spremnik za recikliranje. 

Stoga, ako ste i vi naišli na bocu s koje ne možete skinuti čep, ne trgajte ga, to je napravljeno s razlogom. 

GALERIJA Akcija čišćenja Rezolucija Zemlja u Sesvetama

čep
1/27
Ključne riječi

Komentara 8

DL
David_Lang
03:20 27.05.2023.

Najgluplje što sam vidio do sada. Čep SMETA za korištenje i MORA se otrgnuti, ako se ne može normalno skinuti. Ništa s time nisu postigli samo su potrošačima zakomplicirali....

Avatar Barba
Barba
06:39 27.05.2023.

Obaveza za primjenu neodvojivih čepova u EU počinje od 1.7.2024. Sramota je što neki proizvođači to iskorištavaju u reklamne svrhe govoreći da su oni to izmislili kaki bi čuvali okoliš.

Avatar brons
brons
04:39 27.05.2023.

Ja otrgnem jer mi smeta kad točim gemište

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije