Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob oko cijene

Mljekari će od sutra prosvjedovati pred svim mljekarama

mljekari (1)
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/7
15.02.2012.
u 08:27

Prosvjedi proizvođača i blokada prometnica neosnovani su – rekla je nakon sastanka proizvođača i prerađivača mlijeka Vesna Gantner Kuterovac iz Savjeta za mlijeko

Prosvjedi pred Dukatom i Sirelom nastavljaju se, a farmeri će od sutra blokirati i druge mljekare u Hrvatskoj, kazao je večeras Igor Rešetar, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka. Prosvjedi pred Sirelom već su eskalirali u potpunu blokadu bjelovarske tvornice te državne ceste u Sredicama, potvrđuje Rešetar. Kaže kako ne može garantirati kako se to neće dogoditi i u Zagrebu, s obzirom da ni nakon današnjeg sastanka Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka između proizvođača i prerađivača te Ministarstva poljoprivrede, na kojem je, između ostalog, prihvaćeno da će se sukladno praksi u EU cijena mlijeka formirati dogovorom udruga proizvođača i mljekara, Dukat nije započeo s otkupom mlijeka od svojih kooperanata. 

- Spremni smo na sve, pa i odlazak trektorima pred resorno ministarstvo - poručili su večeras, dok je pomoćnica ministra Vesna Gantner Kuterovac nakon sastanka ustvrdila kako su, uvažavajući obećanje mljekara da že otkupiti sve trenutačno neotkupljeno mlijeko, dalji prosvjedi i blokada prometnica neosnovani. 

Ministarstvo: Djelovat ćemo sukladno potrebi i mogućnostima

Do kraja veljače svaka bi mljekara s predstavnicima udruga proizvođača trebala definirati model formiranja cijene mlijeka, koji će se primjenjivati od veljače 2012.

Prerađivačka industrija obvezuje se otkupiti sve raspoložive količine mlijeka, što je veliki pomak s obzirom na velike zalihe, u iznosu većem od jednomjesečnog otkupa. Problem trenutačno neotkupljenog mlijeka mljekare se obvezuju riješiti na način njegova otkupa, odmah nakon deblokiranja prilaza mljekarama te prometnica, izvijestili su iz ministarstva te dodali da će pratiti stanje na tržištu mlijeka te djelovati sukladno potrebi i mogućnostima.

– Podršku proizvođačima mlijeka i mljekarama mogu dati jedino hrvatski potrošači. Stoga će ministarstvo uložiti znatna sredstva u prezentaciju oznake „Mlijeko s hrvatskih farmi“, u cilju podizanja svijesti te poticanja potrošnje mlijeka iz domaće proizvodnje. Iza ove oznake stoji sustav kontrole higijene (HACCP) i sustav kontrole kvalitete, koji jamči da mlijeko doista potječe s naših domaćih farmi, da se nalazi pod kontrolom Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka Hrvatske poljoprivredne agencije, i da zadovoljava sve propisane zahtjeve kakvoće i higijenske ispravnosti u skladu s nacionalnom i EU regulativom. Cilj kampanje je i na ovaj način pomoći cijelom sektoru i potaknuti na veću potrošnju hrvatskog mlijeka te tako zaštiti domaću proizvodnju – dodaju u priopćenju.

Napominju da za idući Savjet proizvođači moraju definirati sve probleme s kojima su suočeni kako bi ministarstvo sustavno pristupilo pronalaženju rješenja te pomoglo proizvođačima koji su u trenutačnim poteškoćama (reprogram kredita, razgovori s komercijalnim bankama, skladišnica itd). 

Jakovina: Nadamo se da će doći do kompromisa

– Smatramo da ne može biti jednostranih odluka mljekarske industrije o obustavi Promemorije. Nadamo se da će prema dogovoru s predstavnicima udruga mljekara i predstavnika proizvođača doći do kompromisa – kazao je uoči današnjeg sastanka ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Priznaje da se mljekarska industrija nalazi u "nezavidnoj situaciji i da je jedino rješenje u argumentiranoj raspravi i međusobnim razgovorima kako bi se došlo do kompromisa, no njegovo ministarstvo, istaknuo je, u cijelom pregovaračkom procesu može biti samo moderator koji će pomoći da se sporazum postigne, ali oni ne smiju raditi pritisak i određivati minimalne otkupne cijene mlijeka. 

– Tu smo da pomognemo i moramo reći da smo već krenuli i s legalizacijom objekata mljekara i to uz što manje troškova. Tako mogu ući u sustav poticaja i koristiti sredstva iz drugog stupa ruralnog razvoja za proširenje svojih kapaciteta. Govorimo o mjerama koje smo dogovarali i s HBOR-om koji će omogućiti reprogram dugovanja koje imaju i kvalitetniju mogućnost pristupa sredstvima za investicijsko i tekuće poslovanje – rekao je Jakovina.

Mljekari iz Koprivnice traktorima stigli pred Dukat

Četrdesetak farmera na traktorima koji su se tijekom današnjeg dana pridružili prosvjednicima u Zagrebu, a stiže ih još, Dukat, naime, vide kao glavnog krivca što je uvođenjem tržišnog izračuna otkupna cijena mlijeka od veljače sa 2,66 pala na 2,30 kuna.

Novi razlog za nezadovoljstvo je i taj što Dukat već treći dan ne preuzima mlijeko od kooperanata, tvrde u Hrvatskom savezu udruga proizvođača mlijeka, ističući kako je upravo Dukat prvi koji je samovoljno prekinuo tripartitni ugovor iz 2009. između mljekara, resornog ministarstva i mliječne industrije, kojim se otkupna cijena u Hrvatskoj utvrđivala na osnovi tromjesečnog prosjeka cijena mlijeka u EU25. No, budući da je najveći, slijede ga i druge mljekare što će uništiti hrvatsku proizvodnju mlijeka i farmere te otvoriti vrata još većem uvozu.

Komentara 42

FE
Felicijen
11:16 15.02.2012.

Navodno seljaci za litru mlijeka dobiju ukupno oko 3,60 kn što je više nego u EU. Koliko bi po njima trebali dobiti po litri mlijeka ? Većina njih ima i štalicu i kravicu na kredit pa se i nije za čuditi zašto im je stalno preniska otkupna cijena. Tako na kredit bi svatko od nas mogao vaditi i prevoziti i naftu kad bi sve bilo na kredit. Pitam se što pasu bosanske krave kad je njihovo mlijeko toliko jeftinije a pitanje je da li kod njih uopće i ima kakvih poticaja u toj bijedi tamo.

AI
aids
11:41 15.02.2012.

ima napušteni sela u Hrvatskoj , pa tko voli raditi nek doseli , a ne da se šeće po Zagrebu i dobiva socijalnu pomoć.....bolje da dobiva poticaj i radi i vozi mercedes...i bijele čarape..

Avatar dariodario551
dariodario551
09:46 15.02.2012.

Litra mlijeka u Dućanu BiH stoji 2,85 kuna,a u Hrvatskoj 4,28 kuna ! Tražim nižu cjenu Mlijeka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije