Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi sastanak

Mljekari pristali odblokirati ceste, pregovori se nastavljaju u četvrtak

Mljekari potpuno blokirali Slavonsku aveniju  (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
22.02.2012.
u 12:02

– Pozivam sve nezadovoljne da se vrate svojim kućama, a nama da daju vremena da riješimo probleme - kazao je ministar Jakovina ističući kako nikome ne treba nered i blokiranje cesta

Sastanak Savjeta za praćenje stanja u preradi i proizvodnji mlijeka u Ministarstvu poljoprivrede koji je počeo u srijedu u 11 sati završio je nešto prije 22 sata, no dogovora zasad nema. Sastanak se nastavlja sutra u 13 sati. Ministar Tihomir Jakovina pozvao je na deblokadu prometnica na što su prosvjednici pristali. Igor Rešetar iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) rekao je da se prosvjednici vraćaju na startne pozicije koje su bile prije blokade prometnica.

Policajci na Slavonskoj aveniji priveli mljekare

Na Slavonskoj aveniji u Zagrebu oko ponoći još nije bila pomaknuta velika prikolica koja blokira cestu. Mljekari su pristali ukloniti traktore iz jedne trake, no, kako javljaju 24 sata policija želi da ih potpuno uklone. Predstavnik prosvjednika Branko Zorić poručio je da ne planiraju u potpunosti ukloniti traktore te svojim kolegama rekao da ne pružaju otpor već puste policiju da ih nose ukoliko bude uhićenja. Ubrzo su ga interventni policajci odnijeli u policijski kombi. Policajci su jednog po jednog prosvjednika priveli, a mljekari koji su se uspeli na prikolicu sa sjenom su sišli i mirno se predali policiji, pišu 24 sata.

Još nema dogovora

Predstavnici prosvjednika iz HSUPM-a koji su jutros nakon samo 15 minuta napustili započeti sastanak jer je ministar Jakovina problem oko otkupne cijene mlijeka stavio kao zadnju točku dnevnog reda, ipak su se u popodnevnim satima vratili za pregovarački stol.

- I proizvođači i prerađivači dali su svoje prijedloge i mislim da postoji mogućnost dogovora - rekao je ministar dodajući kako se ponuđeni modeli otkupne cijene mlijeka razlikuju u svega nekoliko eurocenti ili 10-ak lipa. No dogovor još nije postignut.  Branko Bobetić, predsjednik GIU Croatiastočara, koji okuplja Dukat, Vindiju, Ledo, Megle i Udrugu malih mljekara, kaže kako otkupne cijene mlijeka prema dosadašnjem modelu kontinuirano rastu, već više od 40 posto, što i te kako utječe na konkurentnost mljekara, koje su suočene i s padom potrošnje.

Proizvođačima stoga nude prosječnu cijenu sedam najvećih EU izvoznica u RH, odnosno 2,41 kunu, dok je lanjska prosječna cijena bila 2,53 kune, a isplaćivana prosječna tvornička premija 20 lipa po litri mlijeka. Mljekari pak i dalje traže 2,66 kuna, koliko je bila prosječna cijena u siječnju 2012. Ivica Miketek iz Udruge mljekara Osječko-baranjske županije kazao je kako je problema u mljekarskom sektoru puno, ali ne idu kući dok se ne dogovore oko cijene.

Jakovina poziva nezadovoljne da se vrate svojim kućama

– Večeras se to mora riješiti – rekao je Miketek.

Darko Pavičević, službeni pregovarač u ime Kriznog stožera za obranu cijena mlijeka HSUPM-a, kazao je kako sadašnji prijedlozi ne prolaze. Nudi se opet vatrogasna mjera, umjesto da se temeljito riješi problem.

- S ovakvom ponudom i ovakvim pristupom, nema šanse. Ako je ministru i Vladi potrebno 300 dana da to naprave, onda ćemo dogovoriti određeni moratorij dok se to ne riješi. Jer pitanje je hoće li do tada biti još ovih 14 tisuća proizvođača mlijeka ili njih tri tisuće - rekao je Pavičević.

Jedan od devet zahtjeva prosvjednika je i vraćanje 42 lipe državnih intervencija koje su ukinute koncem listopada 2011. Jakovina je kazao kako u skladu s onim što je ispregovarano s EU toga sigurno neće biti, ali ostaje 50 lipa redovitih poticaja po litri mlijeka.

– Pozivam sve nezadovoljne da se vrate svojim kućama, a nama da daju vremena da riješimo probleme koji opterećuju mljekarstvo i sam agrar. Današnji predmet dogovora je pak iznalaženje pravične cijene mlijeka – kazao je ministar Jakovina ističući kako se pitanje plavog dizela, PDV-a i dodatnih interventnih mjera Vlade ne mogu rješiti na jednom sastanku.

- Nikome ne treba nered i blokiranje cesta. Pritiskom se ništa neće postići - poručio je.

>>Zdravčević: Dužnost je ministra razgovarati s poljoprivrednicima!

Iz HSUPM-a su danas zatražili i sastanak s predsjednikom RH Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem. Dodali su i kako znaju da se problemi mljekara ne mogu riješiti preko noći, no kažu da bi ministar Jakovina morao odrediti rok u kojem će se taj problem rješavati.

– U suprotnom bi se mogao dogoditi narod! – poručili su.

Ministarstvo mora podastrijeti izvještaj

Saborski odbor za poljoprivredu podržao je mljekare te traži da Ministarstvo poljoprivrede, proizvođači i prerađivači mlijeka nađu rješenje kojim će svi biti zadovoljni. Ministarstvo im mora podastrijeti izvještaj o tome što je napravljeno za najviše 14 dana.

Umjesto rasprave o mogućim rješenjima, sastanak odbora najvećim je dijelom iskorišten za politička prepucavanja i bježanja od pravog problema. Neki članovi odbora i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol prigovorili su predsjedniku odbora Petru Čobankoviću što je sjednicu sazvao u vrijeme sastanka Savjeta za mlijeko. Iako se on opravdao da za taj sastanak nije znao, stalna prigovaranja nisu prestala. Prepucavali su se Španjol i Čobanković i o tome jesu li isplaćeni poticaji te se ustanovilo da je tempo isplate do sada ispoštovan te da se trenutačno rješavaju slučajevi 400 proizvođača koji su zahtjeve predali u produženom roku za prijavu.

Komentara 932

OB
-obrisani-
13:52 22.02.2012.

danas....sam kupil ...karton...Alpskog mlijeka . i mogu vam reći da je...ćist...OK....sasvim je pristojno....

BR
bronzi
15:23 22.02.2012.

markanp1....pa neka nedaju mljeko dukatu

OB
-obrisani-
13:47 22.02.2012.

Rambo ti imaš dojavu iz svoje stranke SDP ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije