Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne žele kompromis

Mljekare spremne na dogovor, prosvjednici ne popuštaju

Mljekari prosvjed (1)
Goran Jakuš/PIXSELL
20.02.2012.
u 16:17

Mljekarska industrija spremna je podržati otkupnu cijenu mlijeka koja će se izračunavati prema prosjeku zemalja EU, ali ne kao do sada svih EU27, nego iz pet najvećih izvoznica mlijeka iz EU u Hrvatsku. Prosvjednici ne popuštaju.

Nakon sedam dana seljačkih prosvjeda najveće hrvatske mljekare, okupljene u GIU Croatiastočar, spremne su proizvođačima ponuditi europsku otkupnu cijenu mlijeka, priopćili su iz Croatiastočara.

Točku na "i" trebalo bi dati resorno Ministarstvo poljoprivrede, za koje se očekuje da će ih sve ponovno okupiti za stol da bi dogovor bio i zaključen. Kako doznajemo u Croatiastočaru, mljekarska industrija spremna je podržati otkupnu cijenu mlijeka koja će se izračunavati prema prosjeku zemalja EU, ali ne kao do sada svih EU27, nego iz pet najvećih izvoznica mlijeka iz EU u Hrvatsku – Njemačke, Slovenije, Slovačke, Poljske i Mađarske.

– Ciljana selekcija zemalja EU, koje bi ulazile u izračun otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj, preduvjet je za konkurentno cjenovno pozicioniranje gotovoga hrvatskog proizvoda i zaštitu interesa svih sudionika tržišta mlijeka – tvrde u Croatiastočaru te dodaju da će otkupnu cijenu mlijeka za veljaču sve mljekare obračunati kao za siječanj 2012., dok će se mlijeko otkupljeno od ožujka obračunavati prema novom europskom modelu, usuglašenom s udrugama proizvođača mlijeka.

Mljekarska je industrija pomno saslušala i razmotrila problematiku proizvođača mlijeka te iznijela prijedlog rješenja koje osigurava održivost poslovanja proizvođača i prerađivača mlijeka te koje štiti interese krajnjeg potrošača, dodaju u Croatiastočaru te pozivaju proizvođače mlijeka da u najskorijem roku mobiliziraju predstavnike svojih udruga da bi se što skorije postigao kompromisan dogovor te da obustave sve aktualne i najavljene prosvjede.

Iz Kriznog stožera za obranu cijene mlijeka Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, koji se jutros s mlijekom pokušao probiti i do saborskih zastupnika na Markovu trgu kažu, međutim, da ne prihvaćaju takav scenarij te traže i dalje tripartitni ugovor i tromjesečni prosjek EU27, kakav su do sada imali. Ne pristaju na ništa manje, nego zahtijevaju razgovor s resornim ministrom Tihomirom Jakovinom. 

U današnjem otvorenom pismu premijeru Zoranu Milanoviću iz HSUPM-a su poručili da su do danas zaprimili punomoći 1187 proizvođača mlijeka koji godišnje proizvedu preko 350 milijuna litara mlijeka, što najbolje govori o njihovoj reprezentativnosti za zastupanje u pregovorima te da sigurno nisu politički izmanipulirani kako tvrdi Jakovina.

– Mi priznajemo da smo politički izmanipulirani i to upravo od vašeg ministra jer nas upućuje da razgovaramo s prerađivačima, a oni, pak, da o cijeni otkupa mlijeka postignemo dogovor s ministrom – stoji u pismu s porukom da su "odlučni obraniti svoja ognjišta od Dukatova karcinoma istom žestinom s kojom su branili svoje domove u vrijeme Domovinskog rata".

Mljekari, podsjetimo, Dukat smatraju najodgovornijim što im je mliječna industrija, okupljena u GIU Croatiastočar, od ožujka ponudila 40 lipa nižu otkupnu cijenu mlijeka od dosadašnje.

– Na prosvjed nas je natjerao Dukat d.d. koji nas je želio zatrovati zloćudnim virusom od kojega je trebala umrijeti gotovo sva proizvodnja mlijeka, a za što je imao i prešutnu potporu resornog ministra – tvrde u otvorenom pismu premijeru te dodaju da im nije do izazivanja nereda i šteta te danonoćnog smrzavanja pod vedrim nebom.

– Mi smo se nauživali nereda koji je prouzrokovao Domovinski rat, a nebrojeno puta su nam promrzle kosti boreći se sa zemljom i našim kravama da bi pomuzli litru više kvalitetnijeg mlijeka – kažu te ističu da se samo tripartitnim sporazumom može napraviti temelj za perspektivnu proizvodnju svježeg mlijeka, umjesto da ih se stalno potiče na bunt i prosvjede.

– Od vas očekujemo da već danas zaustavite Dukatove haračlije koji u okolici Bjelovara prisiljavaju kooperante na potpis zelenaških ugovora. Isto tako, očekujemo da već danas vaš ministar nađe jednu zagrijanu prostoriju u kojoj će započeti pregovori kroz koje smo spremni ponuditi rješenja za ovu situaciju kako ista već sutra ne bi eskalirala – poručili su Milanoviću.

Komentara 35

OB
-obrisani-
17:07 20.02.2012.

grlica . pod koji ???....onaj od 200.000 eura...ili...od 350.000 eura.

PE
pemec
17:55 20.02.2012.

za vrijeme rata devastiran je stočni fond, naši su seljaci počeli od nule, svaku junicu, svaku pojilicu, svaku dasku, svaki traktor, balikrku svaki priklljučak morali su financirati iz kredita kojii su za njih bili puno skuplji nego u drugim članicamama EU, stoga je razumljivo da ne mogu pristati na cijenu koja će im ugroziti egzistenciju, dakle zbog svega navedenog u Hrvatskoj bi trebala biti najviša otkupna cijena unutar EU

OB
-obrisani-
16:44 20.02.2012.

bolje je ...ležat na cesti.....nego se dogovarat... . .ko je to vidio...............to je glupo.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije