Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastavak prosvjeda

Mlijeko nepoželjno u Saboru pa ga podijelili na Markovu trgu

Mljekari prosvjed (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/7
20.02.2012.
u 08:43

Saborsko osiguranje nije dopustilo unos mlijeka u Sabor jer je u bačvi, prema riječima osiguranja, mogla biti i kakva eksplozivna naprava

Iako im je resorni ministar Tihomir Jakovina i u nedjelju poručio da su njihovi prosvjedi neutemeljeni, neargumentirani i nelegitimni te dijelom i politički motivirani, mljekari ni sedmog dana ne odustaju od prosvjeda. Krizni stožer za obranu cijene mlijeka na čelu s predsjednikom Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igorom Rešetarom najavio je da će u ponedjeljak u 9 sati dijeliti mlijeko i zastupnicima Hrvatskog sabora. Nažalost, taj je pokušaj zbog kašnjenja organizatora propao.

Zakasnili su gotovo sat vremena, a nisu uspjeli ni donijeti mlijeko jer je saborskom osiguranju bila sporna bačva u kojoj je bilo mlijeko. Na koncu su ih pred Sabor pustili, ali bez mlijeka jer je u bačvi, prema riječima osiguranja, mogla biti i kakva eksplozivna naprava. Mljekari samo žele sastanak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, naglasili su. Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar ponovio je da ih je na prosvjede natjerala teška gospodarska situacija koja je brojne farme dovela do propasti.

>>Na području Bjelovara mljekari prosvjeduju na šest mjesta

– Tražimo cijenu od 2,70 kuna po litri mlijeka i ne možemo i nećemo pristati na Lactalisovu cijenu od 2,30 kuna po litri. Ako se nešto ne promijeni, naše će mljekarstvo propasti i prije ulaska u Europsku uniju – poručio je Rešetar. Mljekari su se kasnije vratili na Markov trg te su podijelili mlijeko s kojim nisu smjeli pred Sabor.

U HSUPM-u kažu da imaju punomoći čak 22 mljekarske udruge te određenog dijela pojedinaca da ih zastupaju u pregovorima o cijeni mlijeka s mljekarama. I dalje traže obračun cijene u skladu s tromjesečnim prosjekom zemalja EU, umjesto novog prema kojemu bi im cijena litre mlijeka bila i 40 lipa manja od stare.

Tvrde kako je menadžment Dukata nalogom da cisterne ne uzimaju mlijeko ucjenjivao kooperante kako bi iznudio nove ugovore s nepovoljnim uvjetima.

– Dužni smo još jedanput upoznati javnost da je Savez u pisanoj formi 14. veljače uoči prosvjeda obavijestio Dukat da će doći do zastoja u prometovanju vozila ispred Dukata, ali da prosvjednici neće ometati cisterne koje svakodnevno kupe mlijeko od kooperanata. Menadžment Dukata izdao je nalog da cisterne ne uzimaju mlijeko, čime je ucjenjivao kooperante s ciljem iznude novih ugovora s nepovoljnim uvjetima – kaže se u jutrošnjem priopćenju iz HSUPM-a te dodaje kako su ucjena i iznuda kazneno djelo.

Ministar Jakovina i danas je ustvrdio da sve probleme u poljoprivredi treba rješavati dogovorno, za stolom, a ne na cesti te da Ministarstvo nije to koje pregovara o cijeni mlijeka niti je u mogućnosti zakonskim niti bilo kakvim drugim aktima odrediti cijenu mlijeka. Pritisci i prosvjedi nisu način komunikacije kakvu će on kao ministar, a i Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH tolerirati. 

- Rješavanje problema na cesti nije rješavanje problema mljekarske industrije jer ne govorimo o problemima koji su nastali danas, jučer ili 50 dana koliko vodimo ministarstvo, nego o dugogodišnjim problemima u hrvatskom agraru koji su sad kuliminirali - kazao je Jakovina koji ponovno poziva proizvođače da se povuku s cesta i ne čine štetu te da se vrate argumentiranim raspravama u ministarstvu s mljekarama shodno zaključcima prihvaćenim prošle srijede.

U srijedu je, naime, dogovoreno da će se udruge proizvođača mlijeka i mljekare kojima isporučuju mlijeko do kraja veljače dogovoriti o novom modelu otkupne cijene mlijeka, dok stari model vrijedi još za ovaj mjesec. Dogovoreno je i da će mljekare otkupiti sve proizvedeno mlijeko na farmama te da će do idućeg Savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka proizvođači definirati sve probleme s kojima su suočeni kako bi ministarstvo sustavno pristupilo pronalaženju rješenja te pomoglo proizvođačima koji su u trenutačnim poteškoćama. 

- Ne moramo ulaziti u legitimnosti prosvjeda, prosvjednici odnosno poljoprivredni proizvođači mogu iskazati svoje nezadovoljstvo, ali su ovim prosvjedima koji traju napravljene velike štete proizvođačima mlijeka, prerađivačima i drugim gospodarskim subjektima. Nije rješenje blokirati prometnice i dalje potpirivati nezadovoljstvo, u jednom dijelu i opravdano, no to se radi s političkom konotacijom bez artikuliranih stavova. Neprestano se spominje cijena od 2,30 kuna što ne stoji. I mljekare i udruge proizvođača su se složile da će se postići model izračuna otkupne cijene mlijeka i nitko više ne spominje cijenu od 2,30 kuna - tvrdi ministar.  

No tri dana kasnije pojavili su se spinovi i potpuno oprečni stavovi Hrvatske poljoprivredne komore koja, tvrdi ministar, potpiruje prosvjede i izlazak na ulicu, pri čemu ne govori o HSS-u kao stranci, nego Darku Grivičiću i ostatku ekipe iz HPK za koju je svima je već godinama poznat njihov politički stav, način rada i pripadnost određenim strankama i grupacijama koje sada radikaliziraju situaciju, plasiraju dezinformacije, pozivaju što više ljudi na cestu, te rade pritisak na njega i Vladu.

- Ne može se sve riješiti kroz intervenciju ministarstva, odnosno Vlade na samu cijenu - poručio je Jakovina.

Ključne riječi

Komentara 270

GR
grlica
15:41 20.02.2012.

rambo zast si ti ne kupis traktora od 300000 tisuca eura krave i sve ostalo kad po tvojem seljak toliko sluzi

BS
bstrabi2
08:57 20.02.2012.

Tako još daj i Sabornicima badava.Neka i bude sram.Nečeju stanarinu platit.Kad su tu u Zagrebu,a mljkari moraju badava mljeko dati.Užas....

DU
Deleted user
15:00 20.02.2012.

meni treba prosječna plaća u EU jedino.. nemam traktor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije