Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
haag

Mladiću opet pozlilo na suđenju, ali samo nakratko

ratko mladić
AFP/PIXSELL
21.11.2012.
u 19:33

Irski potpukovnik John Hammil opisao je napade na sarajevske civile i nalaze istrage minobacačkog napada na tržnicu Markale 1994. kada je, prema optužnici, ubijeno 66, a ranjeno više od 140 ljudi

Ratku Mladiću je opet, ali samo nakratko pozlilo na suđenju u Haagu upravo dok je svjedočio irski potpukovnik John Hammil, vojni promatrač UN-a u Sarajevu, svjedok tužiteljstva, pa se nakon pauze nije vratio u sudnicu, ali se nakon kraćeg vremena ipak pojavio i odslušao raspravu do kraja, javlja agencija Fena. Nakon prve pauze požalio se, kako je pojasnio njegov odvjetnik, da mu nije dobro, ima vrtoglavicu i koči mu se desna noga.

Hammil, koji je već svjedočio na suđenjima zapovjedniku Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Stanislavu Galiću i bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, opisao je napade na sarajevske civile i nalaze istrage minobacačkog napada na tržnicu Markale 1994. kada je, prema optužnici, ubijeno 66, a ranjeno više od 140 ljudi te je i ovom prilikom potvrdio istinitost izvješća promatrača UN-a o snajperskom djelovanju i korištenju nekonvencionalnog topničkog oružja za napade na sarajevske civile.

Potpukovnik Hammil ispričao je kako je VRS samo 22. srpnja 1993. na Sarajevo ispalila više od 3.600 granata, što su registrirali vojni promatrači UN-a na srpskoj strani, među kojima je bio i potvrdio da je gađanje središta Sarajeva bilo vojnički neopravdano zbog nepostojanja konkretnih ciljeva. U unakrsnom ispitivanju svjedoka, Mladićeva obrana je osporavala nalaze istrage napada na tržnicu Merkale te je navodila nalaze drugih pripadnika UN-a koji nikada nisu bili službeno potvrđeni u kojima se tvrdi kako su projektili mogli doći s jedne i druge strane.

>> Svjedok: Gađanje sarajevskih kvartova bilo je dobro razrađeno

Komentara 14

OB
-obrisani-
19:45 21.11.2012.

3600 granata samo u jednom danu!!! I...jos se nadju njega braniti,kevu im nabijem!

OB
-obrisani-
19:43 21.11.2012.

Ovaj iz zatvora ne izlazi do kraja.

NA
new age
17:52 22.11.2012.

i nece srbe suduiti za prekomjerno granatirqanje i zlocin prema civilnom stanovnistvu(zlocin prema covjecnosti)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije