Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubio 26 osoba

Krvavi pokolj u SAD-u: ubio 20 djece i šest odraslih

pucnjava skola sad (1)
AFP/Pixsell
Autori: luc, tli/VLM
14.12.2012.
u 16:43

U krvavom pohodu 20-godišnjeg Adama Lanze ubijeno je 20 djece i šest odraslih u osnovnoj školi Sandy Hook

Najmanje 26 ljudi, uključujući i 20 djece, ubijeno je u jednoj od najgorih školskih pucnjava u američkoj povijesti, piše Sky News. Američki mediji pišu da su u osnovnoj školi Sandy Hook u Connecticutu ubijeni ravnateljica škole, profesori, napadačeva majka i djeca u starosti od pet do 10 godina.

Ubio ih je 20-godišnji Adam Lanza koji je oko 9.35 sati po lokalnom vremenu započeo paljbu u učionici u kojoj mu je predavala majka Nancy Lanza.

Informacije o pucnjavi stizale su na kapaljku, tako je i napadač najprije identificiran kao Ryan no kansnije su svjetski mediji objavili da se zove Adam Lanza.

U školu je ušetao odjeven u crnu odjeću s pancirkom. Sa sobom je nosio četiri oružja.

Na krvavi pohod uputio se iz svog stana u gradiću Hobokenu. Policija trenutno traga za njegovom djevojkom i prijateljem koji su nestali u New Yerseyu.

Prema svjedočenju jedne od majki djece koja pohađaju školu, tijekom krvavog napada ispaljeno je najmanje 100 hitaca. Policija je objavila da su u školi su pronađena dva pištolja, te da je dvoje djece još bilo živo kada su ubili napadača. Odvezeni su u obližnju bolnicu, no ubrzo su podlegli ranama. Potvrđeno je da je na saslušanje odveden Adamov  stariji brat Ryan (24) te da se pokušava ustanoviti je li mu on pomagao u napadu.

Dok mediji pokušavaju doći do informacija, u blizini mjesta događaja zavladali su šok i nevjerica. Okupljaju se evakuirani učenici stari te njihovi roditelji. Nitko ne može vjerovati da se to dogodilo.

Amerikancima se nekoliko sati nakon tragedije obratio potreseni predsjednik Barack Obama. Njega je o svim detaljima informirao direktor FBI-ja Robert Mueller.

- Većina ubijenih bila su djeca stara od pet do deset godina. Imali su cijele živote pred sobom. Rođendane, mature, vjenčanja, svoju djecu.... - kazao je u dirljivom govoru Obama koji nije mogao suspregnuti suze i tugu. Govorio je kao otac, ne kao državnik. Ganuo je cijelu naciju.

Skupljaju se i svjedočenja preživjelih. Učenica trećeg razreda kazala je WTHN-u da je sjedila u razredu kada je došao veliki broj policajaca. – Vidjeli smo policajce i čuli smo ih na krovu i u zgradi – kazala je djevojčica. CNN donosi i svjedočenje devetogodišnjakinje koja je vidjela ''policajce s velikim puškama''. Kaže da su mrtva tijela njenih razrednih kolega iznosili iz zgrade. Zamolila ih je da im pokriju oči.

Jedan je dječak rekao da je začuo pucnjave u susjednoj učionici. U tom ga je trenutku u jednu od učionica povukla učiteljica koja je potom zaključala vrata i sve mališane zatvorila u metalne ormariće na dnu prostorije. Nije otvarala vrata sve do dolaska policije.

- Bili smo u sportskoj dvorani. I onda smo čuli taj zvuk. Pomislili smo da netko kuca. Onda smo čuli vrisak i pucnjavu. Netko je povikao ''ruke u zrak'', a drugi glas ''nemojte pucati''. Brzo smo krenuli prema hodniku. Ljudi su plakali i vištali, policije je bilo posvuda - ispričao je jedan dječak drhteći u naručju svoj oca.

>>Je li se tragedija mogla spriječiti? Joker psihijatru najavio masakr!

Komentara 108

SA
satar
16:52 14.12.2012.

Čemu takav naslov.To se dogodilo u nekom selu u SAD-u.A vijesti iz Slavonije moraju se svijećom tražiti.Objavljujete samo ono što nekome odgovara(moćnicima).

RA
rafaell
17:21 14.12.2012.

ostalo je još par točaka Ustava koje žele srušiti,pravo na oružje i sloboda govora su najopasnije za uvođenje diktature u SADu,pa treba nagovoriti da se i toga građani SAD odreknu za vlastitu sigurnost i borbu protiv terorizma

KR
krilnik2
07:44 17.12.2012.

DoktorAmer je napisao/la: Ja napisao me da me je srm da u mojoj naciji i /****************************************/ A koja je tvoja nacija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije