Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Centar za mlade

'Mladi nemaju iskustva i to ih čini ranjivim na tržištu rada'

mrsic (1)
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/5
31.07.2013.
u 14:51

Ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah istaknula je kako mlade osobe karakterizira nedostatak radnog iskustva i to ih čini ranjivima na tržištu rada

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić otvorio je danas u Zagrebu Centar za mlade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

– Mladi i njihova nezaposlenost najvažniji su fokus Ministarstva i Zavoda te su svi naši projekti i mjere koje kreiramo usmjerene su na poboljšanje njihove zapošljivosti i položaja na tržištu rada. Prema popisu stanovništva provedenom 2011. godine, u Republici Hrvatskoj živi ukupno 739.461 mlada osoba u dobi od 15 do 29 godina života. Stoga je Centar za mlade prilagođen potrebama mladih osoba koje su u potrazi za poslom, a ovom inicijativom ostvaruju se daljnje pretpostavke za realizaciju Garancije za mlade i našeg nastojanja da mladim osobama u što je kraćem roku osiguramo zaposlenje, obrazovanje za potrebe tržišta rada, stručno osposobljavanje ili naukovanje. Posebnosti tržišta rada, naročito dinamičnost mlađe radne snage, kao i smjernice europske politike u zapošljavanju mladih koji su najviše pogođeni nezaposlenošću, navode na prilagođeni pristup rješavanju problema u zapošljavanju mladih, rekao je Mrsić.

Prisutnima se obratila ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah te istaknula kako mlade osobe karakterizira nedostatak radnog iskustva i to ih čini ranjivima na tržištu rada

– Udio mladih u zapošljavanju u prvih šest mjeseci 2013. godine iznosi 43,5% , od čega je čak 79% zaposlenih mladih imalo prethodno radno iskustvo – rekla je predsjednica HZZ-a.

U Centru za mlade rade savjetnici za zapošljavanje posebno osposobljeni za učinkovitu komunikaciju s mladim osobama, grupni rad i radionice s mladima, a cilj je na jednom mjestu objediniti postojeće usluge HZZ-a prilagođene mladima kao i razviti dodatne usluge s partnerima koji se bave sličnom problematikom.

Aktivnosti centra usmjerit će se na procese pripreme za zapošljavanje i planiranja karijere mladih – suradnju s poslodavcima i svim ostalim zainteresiranim partnerima na lokalnom području radi definiranja i provedbe aktivne politike zapošljavanja mladih, poticanja mladih na pokretanje vlastitog posla, odnosno uključivanje u samozapošljavanje uz stručnu pomoć Zavoda, razvoj socijalnog poduzetništva u kojem će nositelji biti mlade osobe, poticanje mladih osoba na volonterski rad radi stjecanja novih znanja i vještina nevezanih za njihovo zvanje ili zanimanje.

 

>> Mladi i nezaposleni: U Grčkoj ih neće, u Njemačkoj potrebni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije