Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka za ministra

Mladi liječnik iz Hrvatske preselio se u Englesku: 'Plaća nije razlog, veće su prilike za edukaciju'

Zagreb: Inicijativa mladih liječnika Hrvatske organizirala prosvjed ispred Ministarstva zdravstva
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
24.01.2023.
u 10:34

Na pitanje da usporedi svoj radni dan u Engleskoj i Hrvatskoj, kaže kako je samo 'opterećenje' pacijentima relativno slično, a trijažni sustav je malo bolje organiziran. 'Puno je koordiranije kako se ponašati s pacijentima', kaže.

Mladi liječnik Fran Naranđa nedavno je napustio Hrvatsku i otišao živjeti u Englesku. Za N1 je potvrdio kako je u Nottinghamu otprilike mjesec i pol te da su prvi dojmovi pozitivni. Kaže da mu je svakako namjera ustrajati da ostane ondje. ''Jako je mnogo stvari kojih nema u hrvatskom sustavu. Sama interakcija mlađih liječnika sa seniorima i s nadređenima lakša je i osjećate podršku. Potiču vas, ako se osjećate ugroženo, da to adresirate jer ako vama nije ugodno na radnom mjestu, onda ne pružate adekvatnu uslugu. Ne postoji strah u odnosu na nadređene. Nitko ovdje nije povisio glas na mene'', rekao je Naranđa koji se zaposlio na općoj kirurgiji u bolnici. 

Na pitanje da usporedi svoj radni dan u Engleskoj i Hrvatskoj kaže kako je samo ''opterećenje'' pacijentima relativno slično, a trijažni sustav malo je bolje organiziran. ''Puno je koordiniranije kako se ponašati s pacijentima'', kaže. Plaća je znatno veća, dodaje, ali ne smije se zanemariti životni standard. ''Troškovi života su veći, ali prihodi su mi mnogo bolji nego u Hrvatskoj. Neki prosjek liječničkih plaća jest oko 3.200 funti'', zaključio je Naranđa koji je je ustvrdio da primarni razlog odlaska iz Hrvatske nije bila plaća nego bolja prilika za edukaciju i bolji uvjeti rada.

Ministru Viliju Berošu i njegovim bivšim nadređenima poručuje samo da je iznenađen koliko ne slušaju savjete ljudi s terena. U Hrvatsku se planira vratiti, ali ne tako skoro. 

 

 

 

 

Komentara 22

BU
burza
11:54 24.01.2023.

Uvesti zakon ako si se skolovao na racun drzave vrati potrosen novac za skolovanje onda idi gdje oces jer si i prije znao kako je kod nas nije to od danas

AM
amnezija
12:22 24.01.2023.

Školovali su te hrvatski porezni obveznici. Vrati uloženo pa idi gdje god želiš. Sram te bilo.

IV
ivka.vg
12:57 24.01.2023.

Sve je to ok... ali... država se mora pobrinuti da liječnici koji se u Hrvatskoj besplatno školuju 6 godina ne mogu samo tako otići van raditi. Prvo odradi barem 10 godina u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije