Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice

Mladen Barišić umiješan je u namještanje poslova svojoj prijateljici

barišić-kosor
Arhiva VL
Autori: Nikola Sever Šeni, Iva Puljić-Šego
25.01.2010.
u 13:16

Mladen Barišić smijenjen je s mjesta stranačkog rizničara jer on taj posao, kazala je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, "i nije obavljao otkad je ona predsjednica i Bačić glavni tajnik".

Predsjedništvo HDZ-a jučer je dužnosti stranačkog rizničara razriješilo Mladena Barišića, potvrdila je nakon sjednice predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Neslužbeno se može čuti kako je micanje sa stranačke dužnosti samo uvertira u Barišićevu smjenu s mjesta šefa Carine.

To i ne bi bilo neko iznenađenje: Barišić je u odličnim odnosima s bivšim predsjednikom stranke i premijerom Ivom Sanaderom, koji je izbačen iz HDZ-a, a umiješan je u niz afera gdje se spominje sa svojom prijateljicom Nevenkom Jurak, čijoj su tvrtki Fima-Mediji namještani poslovi u državnim tvrtkama.

Ako Barišić odleti iz Carine, može aktivirati svoj saborski mandat jer je izabran na listi u I. izbornoj jedinici.

Izvor blizak upravi HAC-a potvrdio nam je jučer da je 2007. godine održan sastanak na koji su bivši šef Vlade Ivo Sanader i do jučer glavni financijaš HDZ-a Mladen Barišić pozvali direktore javnih poduzeća i poručili im da sve poslove marketinga i promocije moraju povjeriti tvrtki Fima-Mediji. Na tom je sastanku bio i tadašnji šef HAC-a Mario Crnjak, ali naš izvor kaže kako u HAC-u o tom sastanku nisu doznali od ondašnjeg predsjednika uprave nego iz drugih izvora, i to godinu dana nakon što je sastanak održan.

Unosan posao

Vlasnica je Fima-Medije Nevenka Jurak, bliska Barišićeva prijateljica, a mediji su u posljednjih mjesec dana naveliko izvještavali o njezinu unosnu biznisu s javnim poduzećima i državnim tvrtkama. Krah političke karijere ravnatelja Carinske uprave u HDZ-u samo je formalno započeo jučer smjenom s mjesta rizničara, a zapravo je otpočeo otkrićem da je namještao poslove, uza Sanaderov blagoslov, Fima- Mediji. Samo je HAC-u ta tvrtka (pretpostavlja se da se preko nje izvlačio novac iz javnih poduzeća za HDZ) u posljednje četiri godine organizacije svečanih otvaranja autocesta naplatila čak 20 milijuna kuna! Javnost je zgrožena time što su državni poglavari tako otvoreno nalagali direktorima (kojima je funkcija očito bila draža od prokazivanja očigledna kriminala) nezakonite poslove koji su, čini se, zloporaba položaja i ovlasti. Članovi uprave HEP-a iz 2007. tvrde da ne znaju za sastanak sa Sanaderom i Barišićem, odnosno kažu kao se Mravak, bivši šef HEP-a, nije njime “pohvalio”.

Ali, i te kako znaju da je HEP-u sugerirano da sve poslove promocije i organizacije domjenaka treba dobiti – Fima-Media. I u Hrvatskim šumama promijenjena je vodeća ekipa u upravi pa sadašnji šefovi ne znaju za sastanak, ali je i to javno poduzeće poslovalo s tvrtkom Barišićeve prijateljice. Dapače, Uskokovi su istražitelji nakon HAC-a svu dokumentaciju o poslovima povjerenim Fima-Mediji odnijeli i iz Hrvatskih šuma. Na popisu onih državnih poduzeća koja su dodjelom svojih poslova pomogla nagli rast Fima-Medije jesu i Hrvatska poštanska banka, HP, Croatia osiguranje, Hrvatske ceste, HŽ...

Tvrtka je posao za DORH

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor jučer je za Hrvatski radio kazala kako nije znala da Fima-Media uopće postoji.

– Pitanje o Fima-Mediji je za Državno je odvjetništvo. Ja nisam ni znala da postoji Fima-Media. Ne znam što to jest, a gospođu koja se spominje nikada nisam upoznala – kazala je J. Kosor.

Komentara 91

MM
Mladen Miletić
14:49 25.01.2010.

Prijetnja izgleda OVAKO jače: ako me dirnete samo malo pipnete, majku vam vašu lopovsku banditsku cigansku pokvarenu, itd to je onda možda prijetnja ili eto nezgodno se izrazio ili malo je bio oštar ali u politici je to \"zna se\"" oštro glave letile generalima a sada i prostaloj gospodi; pa su svi nervozni isprepadani, svejedno maloj raji sve gore pa koga god da zatvore, ne pomaže kad je sve pokradeno do daske...

OB
-obrisani-
14:51 25.01.2010.

..-Zaboravili ste ključnu izjavu Jadranke Kosor: Kud Sanader, tud i ja. Vidite što ti je karakter kod tih sponzoruša čim joj sponzoru loše krene sponzoruša ga odrebati. Sve sponzoruše su iste , takva je i ona od plesača F.Lasića.

PU
pinjuhda_urednik
19:05 25.01.2010.

Ma nevjerujem,mi smo poštena država,nema toga kod nas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije