Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužbe

Mladen Barišić: Sanader je za crni fond rekao Jadranki Kosor

barišić
Pixsell
Autor
Ivanka Toma
16.12.2010.
u 22:00

Ona je primila na znanje da kod mene ima 300.000 eura i dva milijuna kuna u sefu, no nije reagirala, kazao je Barišić

U četvrtak, 1. srpnja prošle godine, na dan kada je održao konferenciju za novinare na kojoj je objavio da odlazi s mjesta predsjednika Vlade, predsjednika HDZ-a i iz politike, Ivo Sanader obavijestio je svoju nasljednicu Jadranku Kosor o postojanju crnog fonda.

Kako je to bilo upriličeno i kakve su bile Kosoričine reakcije ispričao je u USKOK-u Mladen Barišić koji je tome svjedočio.

– Sanader je rekao Jadranki Kosor da kod mene ima nešto novca koji se može upotrijebiti za predsjedničku kampanju. Pitao me koliko imamo. Odgovorio sam da ima 300.000 eura i 2 milijuna kuna. Novac je u buntovima od po sto novčanica u različitim apoenima povezan gumicama – rekao je Barišić navodeći da je očekivao takvo pitanje pa je provjerio koliko točno ima gotovine.

Barišić: Jadranka Kosor djelovala je uplašeno

Sastanak u Vladi doživljavao je kao svojevrsnu primopredaju rizničara, a pravi je cilj bio reći J. Kosor za postojanje novca.

– Ona je to primila na znanje, no nije ništa komentirala – ispričao je Barišić.

Naveo je da je Sanader nastavio kako se izbori ne mogu dobiti samo prihodima iz redovitih sredstava, a onda je rukom pokazao pod stol i dodao da se izbori dobivaju sa dvije trećine toga novca, ispod stola, a tek je jedna trećina legalnih sredstava. J. Kosor tada je Barišiću djelovala uplašeno, ali ništa nije komentirala. Nakon toga Barišić je, kaže, nekoliko puta zvao novog glavnog tajnika HDZ-a, Branka Bačića, ali mu se ni on ni premijerka nisu javljali. Shvatio je da ga doživljavaju kao Sanaderova čovjeka.

U svome svjedočenju bivši je HDZ-ov rizničar naveo da je priča sa spomenutom gotovinom završila "tek pošto ga je Bačić nazvao jednom prilikom i rekao mu da novac preda u blagajnu HDZ-a u središtu stranke. Navodi da je sve što je bilo u Carini uzeo i dao odnijeti u HDZ. Poslije je taj novac završio u USKOK-u, a predan je tužiteljima pošto ga banka nije željela pohraniti na račun jer mu se nije moglo ustanoviti legalno podrijetlo.

Prema našim informacijama, upravo na okolnosti raspolaganja gotovinom, njena pohranjivanja te korištenja nelegalnim sredstvima trebala bi svjedočiti Jadranka Kosor, i to u sklopu istrage protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Ona je navodno navedena kao svjedok na zahtjevu za ukidanje imuniteta radi pritvaranja Sanadera.

‘U Kozarčevu sam donio dva milijuna eura’

Ako je dokraja vjerovati Mladenu Barišiću, bliskom suradniku bivšeg premijera Ive Sanadera, onda ispada da se u HDZ-u posljednjih godina nije moglo ništa napraviti da se ne posegne u crni fond.

Barišić je tako ispričao da se HDZ-ova tvorca predizborne promidžbe iz 2007. godine P. J. Mara plaćalo 15.000 eura mjesečno, a da mu se još toliko novaca davalo na crno u kešu te da mu se plaćao smještaj u Sheratonu. Barišić je također rekao da je za tu operaciju bio zadužen Ratko Maček.

Iznosi koji su se preko Fimi medije, čija je vlasnica Nevenka Jurak dobra prijateljica Mladena Barišića, izvlačili iz državnih tvrtki i ministarstava čine se zastrašujući. Barišić je, naime, rekao da je mjesečno znao nositi između sto i dvjesto tisuća kuna gotovine u stranku. Također je rekao da je 2009. godine, i to u razdoblju između proljeća i ostavke Ive Sanadera, u dva navrata išao u kuću bivšeg premijera u Kozarčevoj ulici i ukupno mu donio oko dva milijuna eura u gotovini. Istražiteljima USKOK-a bivši je šef Carine rekao da mu je Sanader naveo da mu je taj novac potreban za lobiranje u Europskoj uniji.

Premda je bio osoba od velikog povjerenja bivšeg premijera, Barišić se požalio tužiteljima USKOK-a da se taj odnos preko noći promijenio. Kaže da ga, nakon odlaska s vlasti i napuštanja svih političkih pozicija, Sanader više nije doživljavao.

– Nakon odlaska nije me uopće više zvao i to me jako pogodilo – izjavio je Barišić, koji je poslije postao osumnjičenik, a ubrzo glavni svjedok protiv bivšeg premijera Sanadera.

Komentara 118

OB
-obrisani-
23:29 16.12.2010.

. ADZ- model DEMOKRATIJE Narod opljackati a izbore dobiti, kupiti crnom lovom.

OB
-obrisani-
23:29 16.12.2010.

@@@@ZAŠTO- ZATo @puky kaj si ti došel i avganistana? Pa nije ona prijavila nego Barišić kad su mu poćeli pakirati. I daj se skini više odi si minuse zbrajati .... ti i tvoja strava

TA
tatamata
23:30 16.12.2010.

Jadne li države ! BLJUC - BLJUC !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije