Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
još nema epidemije

Mlada Zagrepčanka "uvezla" virus A H3N2 iz inozemstva

cjepivo
VL FOTO
Autor
Sonja Hoffman
09.01.2012.
u 17:49

Među brojnim uzorcima koji su prošlog tjedna stigli u laboratorij HZJZ-a samo je kod mlade Zagrepčanke dokazan virus

Gripa je stigla u Hrvatsku, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, riječ je o samo jednoj zaraženoj osobi.

– Riječ je o virusu gripe tipa A H3N2, koji je potvrđen u četvrtak kod mlade Zagrepčanke – otkrila je prof. Ira Gjenero-Margan, šefica službe za epidemiologiju u HZJZ-u.

Mlada je žena, otkriva dr. Margan, bila u inozemstvu pa se pretpostavlja da je virus “uvezla”.

Iako se, objašnjava, još ne zna koji će tip virusa gripe dominirati, pretpostavlja se da bi to mogli biti baš virusi H3N2 i H1N1.

– Još je relativno malen broj zaraženih u Europi pa se takvo što još ne može sa sigurnošću reći. Činjenica jest da oboljela pacijentica nije imala težih simptoma bolesti, a virus H1N1 još očito nije stigao u Hrvatsku – istakla je prof. Margan. Dodala je i da se prvi veći val oboljelih očekuje nakon povratka hrvatskih građana s europskih skijališta.

– Još uvijek nije kasno za cijepljenje – poručila je epidemiologinja. Oni koji se odluče na cijepljenje još imaju šansu za stvaranje imuniteta, dok su oni koji su se do sada redovito cijepili u prednosti.

 – Redovito cijepljeni pacijenti sa svakom novom dozom pojačavaju imunitet organizma na virus gripe – objasnila je. Još, kaže, nema točnih podataka o tome koliko se hrvatskih građana ove godine odlučilo na cijepljenje, no prve evidencije govore da je odziv sličan onom prošlogodišnjem.

– Lani se cijepilo 470.000 ljudi, pa se nadamo da će ih ove godine biti oko 500.000 – istaknula je prof. Margan. Dodala je i da uzorci pacijenata koji imaju simptome gripe stižu na zavod pa će se na vrijeme doznati je li epidemija počela.

Ključne riječi

Komentara 14

OB
-obrisani-
18:27 09.01.2012.

Epidemija je bila i za vrijeme ministra Milinovica, prvo je propaganda proizvodnje lijekova uz pomoc medija uspijela proglasiti diljem svijeta virus H1H1 i prikupiti milijarde dolara profita. Od toga nije bilo nista izuzev da smo morali uvoziti lijek, nismo ga potrosili jer puno Hrvata nije vjerovalo propagandi, morali smo ga sigurno negdje spaliti. To nas je kostalo milione eura pitam se zar trebamo ponovno biti misevi i trositi novac kada ga nema a ministri i tako ne snose odgovornost !!

AX
axa
20:01 09.01.2012.

hahahaha... lijepo su na jednoj tv postaji rekli... izvozimo sarme, a uvozimo gripu... :)

OB
-obrisani-
18:19 09.01.2012.

Ako je bila na skijanju, onda u redu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije