Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Indijska lunarna letjelica pronašla dragocjeni H2O na Zemljinu satelitu

Mjesec sav prekriven vodom iznenadio je i znanstvenike!

Mjesec
Duško Marušić
24.09.2009.
u 19:50

Prema jednoj hipotezi, meteori koji udaraju u Mjesečevu površinu izvlače vodu iz dubine satelita na površinu. Druga govori da su površinu vodom donesenom sa Zemlje “zalile” bivše lunarne misije.

Slika Mjeseca od danas više nije ista! Prva indijska lunarna letjelica Chandrayaan-1 otkrila je postojanje velikih količina vode na površini Zemljina prirodnog satelita, čime se otvaraju nove mogućnosti eksploatacije Mjeseca te gradnje lunarne postaje. – Vrlo smo zadovoljni rezultatima. Cilj misije bila je potraga za vodom, ali iskreno govoreći, njezin pronalazak veliko je iznenađenje – kaže dr. Mylswamy Annadurai, voditelj projekta pri ISRO-u, indijskoj svemirskoj agenciji.

Najviše na polovima

Letjelica Chandrayaan opremljena je NASA-inim M3 spektrometrom koji analizira elektromagnetno zračenje minerala te na temelju prikupljenih rezultata traži postojanje elemenata koji sadrže kemijske veze kisika i vodika, odnosno – vodu. Prema nalazima sonde, voda je u vrlo tankom sloju razasuta po cijeloj površini Mjeseca, a njezina je koncentracija najgušća na polovima.

– Riječ je o gotovo nepojmljivo tankom filmu, čija je debljina samo nekoliko molekula – rekla je za Los Angeles Times Lori Feaga, znanstvenica sa Sveučilišta u Merylandu, koja zajedno s NASA-om i indijskom agencijom sudjeluje u lunarnoj misiji. Prema njezinim riječima, površina Mjeseca može se usporediti s površinom kosti koja je naizgled suha, ali ipak sadrži vodu u tragovima.

Znanstvenici se nadaju da bi se voda mogla pri budućim misijama na Mjesecu koristiti za piće astronauta, kao izvor kisika i vodika te goriva za pokretanje raketnih motora. Samo nekoliko sati od objave da je nađena voda astronomi su počeli razvijati teorije o njezinu podrijetlu na površini satelita.

Teorije podrijetla

Prema jednoj hipotezi, meteori koji udaraju u Mjesečevu površinu izvlače vodu iz dubine satelita na površinu. Druga govori da su površinu vodom donesenom sa Zemlje “zalile” bivše lunarne misije, a prema trećoj, voda se stvara zbog solarnog vjetra, struje nabijenih čestica koje se najčešće sastoje od vodika i helija.

Kakvo god podrijetlo vode bilo, ovo je otkriće znatno poboljšalo imidž Indije kao svemirske sile i dalo joj pri istraživanju svemira prednost nad njezinom suparnicom Kinom. – Javnost je smatrala da Chandrayaan-1 zaostaje za letjelicama drugih zemalja, no to je pogrešno – kaže indijski znanstvenik uključen u projekt.

Ključne riječi

Komentara 16

OB
-obrisani-
12:09 01.10.2009.

\"Zanimljivo\" je da je indijska sonda otkrila tako nešto, a ameri godinama \"plaze\" okolo i sondirali su Mjesec iz svih kuteva. Jest da je \"indijska\" sonda nosila NASA-in uređaj,bila pogonjena ruskom raketnom tehnologijom, sa japansko-njemačkim navođenjem i elektronikom, ali što je -tu je hehe...Oni su je lansirali - pa je njihova :)

GL
Glista
18:08 01.10.2009.

Ali imas prav, kad bi Rusi isli otvarati svoje arhive, svakave bi se sramote objelodanile, kao recimo kozmonauti koji su platili glavom prije Gagarina na neisprobanim raketama, samo da bi socijalizam pobjedio u svemirskoj utrci. Svemirske godine naprijed? Nemoj me nasmijavati molim te :)

GL
Glista
23:05 25.09.2009.

Silverback - kako voda ne moze biti RAZASUTA? Zar snijeg ne moze biti RAZASUT, isto kao i brasno i pijesak? A sto je snijeg ako ne voda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije