Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
medački džep 2

Mjesec dana pritvora dobila dvojica bivših pripadnika HV-a

medački džep, odvjetnik došen (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/4
02.03.2012.
u 14:40


U Remetincu će ostati Josip Krmpotić i Velibor Šolaja. Trojica suboraca puštena su na slobodu jer protiv njih nije bilo dokaza.

Josipu Krmpotiću, bivšem zapovjedniku izviđačke satnije 9. gardijske brigade, i Veliboru Šolaji, njezinu nekadašnjem pripadniku, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je u petak jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Obojica su, podsjetimo, uhićena još u četvrtak pod sumnjom da su počinila ratni zločin nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima u Medačkom džepu 1993. godine.

Za ostale nemaju dokaza

Uz njih dvojicu u policiju u Heinzlovoj dovedeni su i bivši suborci Ivica Jurković Šareni, Milan Tomljanović i Božidar Petty Miško. Nakon ispitivanja u policiji pušteni su na slobodu jer je utvrđeno da za njih ipak nema dovoljno dokaza kako bi ih se procesuiralo.

>>Gospićki branitelji: Medački se džep obezvređuje i kriminalizira

Njihova uhićenja rezultat su policijske akcije nazvane Medački džep 2 koja se nadovezuje na postupak u kojem je za propuste nečinjenja u slučaju Medački džep na šest godina zatvora bio osuđen i Mirko Norac, odnedavno opet na slobodi. U ovom slučaju postojala su dvojica zaštićenih svjedoka koja su u svojim iskazima teretila spomenutu petoricu bivših pripadnika HV-a, a jedan od njih je imao i videosnimku koju je predao tijekom svjedočenja još pred Haaškim sudom.

Zapovjedna odgovornost

Krmpotić je tijekom ispitivanja u tužiteljstvu negirao krivnju. Tereti ga se po zapovjednoj odgovornosti, ali i da je osobno likvidirao srpske civile i zarobljenike. Zbog ratnog zločina u Medačkom džepu, podsjetimo, još je 2002. godine bio u Zagrebu razgovarao s haaškim istražiteljima pa je zbog toga bio zatečen uhićenjem u Gospiću.

Inače, njegov odvjetnik Velimir Došen usprotivio se pritvaranju svog klijenta tvrdeći da ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke jer je ovaj mogao 19 godina komunicirati s njima da je htio.

Privođenje spomenute petorke u Zagreb bilo je odrađeno u popriličnoj tišini, što i nije loše s obzirom na to da se većina uhićenih našla na slobodi. Ispada tako da je policija zbog ratnog zločina iz 1993. godine bez previše čvrstih dokaza pohvatala tek sitnije ribe, od kojih su neki već bili privođeni i osuđivani zbog drugih kaznenih djela, te na kraju zaključila da s njima ne može ništa drugo nego ih pustiti na slobodu.

Komentara 88

LE
LECHAN
20:00 02.03.2012.

ok bez linkova, koga zanima tema neka ukuca u ggogle portal spobodna lika ima par zanimljivih clanaka

BU
budisvoj
22:39 02.03.2012.

Novinarka po naslovu izgleda žali što su zatvorena samo \"dvojica bivših pripadnika HV\".

KO
korisnik2
19:40 02.03.2012.

@maksim tako je. iza stare babe cedo se sakrio. poslao babu da izvidi je li dolaze ustase.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije