Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOSLAVNI BADNJAK

Pravoslavci na liturgiji pljeskom dočekali Josipovića i Milanovića

Proslava pravoslavnog Božića (1)
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/8
06.01.2012.
u 10:28

Bio je to prvi puta da su se na jednoj pravoslavnoj liturgiji pojavili predsjednik i premijer Hrvatske zajedno.

Pljeskom su dočekali vjernici u crkvi Svetog Preobraženja u Zagrebu predsjednika države Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića koji su večeras, na pravoslavni Badnjak posjetili liturgiju u crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Bio je to prvi puta da su se na jednoj pravoslavnoj liturgiji pojavili predsjednik i premijer Hrvatske zajedno. Na početku svoga predsjedničkog mandata učinio je to ondašnji predsjednik Stjepan Mesić.

- Velika je naša radost ove godine, pogotovo ovog Badnjaka da imamo tu čast da su s nama predsjednik države, predsjednik Vlade i njihovi suradnici koji su došli da s nama provedu ovo Badnje veče - rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan (Pavlović).

- Nije bez razloga što prije Božića, povijesnog događaja, koji inače otvara nove nade za bolju i sretniju budućnost, da su domovi bili izuzetno ukrašeni i osvjetljeni, da nas to svijetlo podsjeća kako trebamo živjeti kao ljudi, dostojanstveno i po Bogu - poručio je vjernicima. Dodao je da se Mesijanska ideja nalazi kod svih naroda.

- Sutrašnje lomljenje te "česnice", tog simbola nebeskog neka nam pomogne da doživimo duh Božića... U novostupajućoj 2012. imamo puno vjere i optimizma da će naše državno vodstvo učiniti da naših negativnosti koje su se pojavljivale u državi, bude što manje, a što više poštovanja. Neka nam Bog pomogne da budemo bolji - izrazio je nadu mitropolit.

Oduševljeni političkom gestom

Vodstvo Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj nije krilo svoje oduševljenje političkom gestom Josipovića i Milanovića, pa je mitropolit Jovan (Pavlović) za tu prigodu u tradicionalni božićni kruh "česnicu" stavio zlatnik iz doba Francuske revolucije s pijetlom, koji danas može simbolizirati Kukuriku koaliciju.

- Volio bih da premijer Milanović prelomi pogaču i da u njegovom dijelu ostane taj zlatnik. Našao sam ga u svojoj riznici i potječe iz doba netom nakon Francuske revoulucije. S jedne strane je lik vojnika i geslo revolucije "Liberte, egalite, fraternite" (Sloboda, jednakost, bratstvo), a s druge strane pijetao - rekao nam je mitropolit Jovan, objašnjavajući kako on od onoga tko pronađe zlatnik u svome komadu otkinuta kruha mora otkupiti taj zlatnik.

- Pogađat ćemo se, pa ćemo vidjeti kolika će cijena biti. Jer domaćin mora tradicionalno otkupiti pronađeni novčić - tumači mitropolit Jovan.

"Hrvatska pokazuje nešto najpozitivnije"

On kaže kako je posjet predsjednika Josipovića i premijera Milanovića bio neočekivan, ali dobrodošao i za svaku pohvalu.

- Ovo je jedinstven slučaj da predsjednik i premijer dolaze na takav način jednoj nacionalnoj manjini i jednoj Crkvi. Hrvatska time u europskim integracijama pokazuje nešto što je najpozitivnije i daje nam nadu da će se prevladati ova situacija i kriza u kojoj se nalazimo te da ćemo živjeti u društvu međusobnog razmijevanja i suradnje - rekao nam je mitropolit Jovan u petak ujutro.

- Posebno mi je draga izjava predsjednika Josipovića i paralela u odnosu Srba i Hrvata kroz Tesline riječi, koje je izrekao na božićnom domjenku SNV-a, da se prevladaju suprotnosti - rekao nam je mitropolit Jovan.

Komentara 1319

Avatar Rambo
Rambo
12:41 06.01.2012.

moram gibat.....

Avatar kuka
kuka
12:47 06.01.2012.

da nije ovo Karađić kad su ga bili vlovili?

OB
-obrisani-
13:17 06.01.2012.

janez hvala !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije