Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mister 10 posto

Mister 10 posto: Gradonačelnika Ljubljane priveli zbog provizija

Katie Price Jordan
Pixsell
27.09.2012.
u 10:21

Sumnja se da je šteta nekoliko milijuna eura 
i da je novac izvlačen i iz europskih fondova

Damijan, sin ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, danas ujutro u 8 sati dobio je kćer, a ispred rodilišta čekala ga je policija koja ga je privela, kao i njegova oca, koji je umalo postao slovenski premijer, te drugog sina Juru. Akcija se zapravo već dugo pripremala, o njoj se u slovenskim novinarskim krugovima govorilo već mjesec dana, a danas je, osim gradonačelnika i njegovih sinova, privedeno još najmanje šestero ljudi, Jankovićevih suradnika u gradskoj upravi te poslovnih ljudi. Što je radio popularni slovenski gradonačelnik da se zbog njega slovenska policija digla na noge i pretražila 23 kuće ili stana, među njima i ljubljansku gradsku vijećnicu, u koju jutros službenici nisu mogli ući? Prema nalazima istražitelja, put novca za gradnju dvorane Stožice lani je imao zanimljiva odredišta.

Novac šalji dalje

Grad Ljubljana platio je 19. kolovoza 2011. godine poduzeću Grep 3,9 milijuna eura za gradnju Stožica. Nakon tjedan dana Grep plaća poduzeću Baza Dante 500 tisuća eura, a ta tvrtka isti dan šalje novac dalje. Točno 392.596 eura uplaćeno je poduzeću KLM, kojem je Zoran Janković 62,5-postotni vlasnik, dakle, točno deset posto od iznosa plaćenog za gradnju. Druga uplata, javljaju slovenski mediji, iznosila je 100 tisuća eura i plaćena je na račun rukometnog kluba Krim, u kojem je prokuristica bila ista osoba koja je vodila objekte stadiona...

Za gradnju sportsko-trgovačkog centra Stožice Ljubljana je uspjela povući i novac iz europskih fondova pa je pomoćnik direktora Nacionalnog istražnog ureda Robert Črepinko novinarima spomenuo i zloporabu europskih sredstava. Taj je ured u sklopu policije specijaliziran za korupciju i organizirani kriminal. Sumnja se da je bilo i pranja novca, u čemu se spominju i inozemne veze, a tu bi mogla biti riječ o Hrvatskoj. Naime, Damijan Janković naveden je kao odgovorna osoba u tvrtki E-gradnja d.o.o., koja je u Zagrebu s adresom na Zagrebačkoj cesti 205 registrirana za promet nekretnina, trgovinu i gradnju. Osnovana je sa 20 tisuća kuna kapitala, a onda je temeljni kapital povećan na 12,569.400 kuna. Sa slovenskim kolegama na ovom slučaju, po svemu sudeći, rade i hrvatski istražitelji, spominje se tu i USKOK.

Osam godina zatvora

Nakon pretrage ljubljanske gradske vijećnice gradonačelnik Janković pušten je na slobodu, a pohvalio je rad policije, rekavši da su bili iznimno korektni. Policija je inače zaplijenila računala nekih Jankovićevih suradnika, ali ne i njegovo jer, ispostavilo se, gradonačelnik i nema svoje računalo! Kasnije je pušten i drugi sin, Damijan, a premijer Janez Janša boravi u New Yorku na Općoj skupštini UN-a.

Komentara 21

SE
sestrićna
12:00 27.09.2012.

kod nas bi odreda sve političare i njihove pajdaše trebalo pregledati..

BR
BratCroat
13:09 27.09.2012.

Sve balkanske lopine uhapsiti i optužiti.

OB
-obrisani-
10:40 27.09.2012.

Hrvatski narod bi bio zadovoljan kada bi bio uhicen vrh Holdinga sa Bandicem i Covicem, vrh INE sa Sternom, vrh Zagrebacke banke Lukovicem i Prkom, Jozo Kalem, Robert Jezic, Stipo Mesic, Ivo Josipovic ITD !! Vecina u Hrvatdskoj bi reklaa danas je pocela demokratija !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije