Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'bezopasni' lijek

Mislila je da nije ništa ozbiljno, no za dva tjedna otkazala joj je jetra

prehlada
Arhiv VL
29.09.2011.
u 14:06

Donna Bishop, 25-godišnja instruktorica fitnessa iz Velike Britanije, dva tjedna "kljukala" se paracetamolom i lijekom protiv kašlja. Otkazala joj je jetra.

Gužve u čekaonicama, mrzovoljni liječnici, gubljenje vremena; mnogo je opravdanja koja smišljamo kada umjesto odlaska liječniku uz prvu pojavu glavobolje i povišene temperature osmišljavamo vlastitu (iskušanu) terapiju, posežući za širokom lepezom lijekova koji su dostupni i bez recepta.

Donna Bishop, 25-godišnja instruktorica fitnessa iz Velike Britanije, svoju je prehladu samostalno liječila gotovo dva tjedna. Svakodnevno je, za vrijeme lanjskih božićnih praznika, u sebe trpala velike količine paracetamola u kombinaciji s lijekom protiv kašlja. 4. siječnja otkazala joj je jetra. Patolog je utvrdio da je umrla od predoziranja paracetamolom koji jetra nije mogla podnijeti. Provedena je i istraga u vezi s njezinom smrti kojom je ovih dana utvrđeno da mlada majka jednogodišnjeg djeteta nije umrla namjerno, već je cijeli tragični slučaj rezultat spleta nesretnih okolnosti, donosi Daily Mail.

Prepisani joj antibiotici, no nastavila je uzimati "svoje" lijekove

Prošle zime Donna Bishop otputovala je prijateljici u Škotsku. Bilo je to prije Božića. Već je tada bila prehlađena i njezina je prijateljica istražiteljima potvrdila da je Donna svakodnevno uzimala velike količine paracetamola. Kako joj je bilo muka i povraćala je, povećavala je dozu jer je mislila da je lijek izašao iz organizma.

Nakon povratka kući u selo Warndon bolest nije jenjavala. Na Silvestrovo je pošla k liječniku koji joj je propisao antibiotike zbog upale pluća. Dva dana kasnije došla je u bolnicu jer je dobila čireve u ustima i bilo joj je teško gutati. Liječnik joj je propisao lijek, no stanje joj se nije popravilo.

Dobila žuticu

Donnina sestra Kerrie Bishop posjetila ju je sljedećeg dana. Kanije je svjedočila da je Donna bila posve dezorijentirana, nestabilna na nogama, a imala je i žuticu . Otišle su na hitnu, no Donni se nije dalo čekati red pa se vratila kući. Nekoliko sati kasnije ipak je primljena na obradu, a dežurni liječnik kazao joj je da mora napraviti nekoliko pretrage kako bi utvrdio zašto je dobila žuticu. No Donna nije ostala čekati pretrage. Opet je otišla prije nego li su liječnici mogli ustanoviti u čemu je problem.

4. siječnja u 2.30 u noći primljena je u bolnicu i smještena na odjel ginekologije. Osoblje je svjedočio da je pacijentica halucinirala. Nije htjela priznati da je uzimala paracetamol. Nekoliko sati kasnije izmrcvareno tijelo otkazalo je poslušnost i Donna Bishop je preminula.

– Bila je vesela i vedra djevojka puna života – kazala je njezina majka Nicky Worton koja se još uvijek grize jer joj je upravo ona dala kutiju paracetamola kad je odlazila u Škotsku.

– Grozno mi je uopće i pomisliti da sam ja sudjelovala u tome. Bio je to takav šok, htjela sam joj samo pomoći da ozdravi, a sve se dogodilo tako brzo.

Donnina majka posvetila se buđenju svijesti o opasnostima koje mogu proizaći iz nekontroliranog uzimanja "običnih tableta" koje smatramo bezazlenima. Da je otišla  liječniku na vrijeme i slušala upute stručnjaka, Donna ne bi umrla. Zato njezina majka upozorava da tisuće mladih još uvijek uzimaju paracetamol i ostale lijekove koje je lako nabaviti bez recepta a da uopće nisu svjesni koja je preporučena doza i da prekoračenje preporučene doze može biti kobno.

– Svaki lijek u sebi krije opasnosti, ne smijemo to zaboraviti – jasna je Nicky Worton.

Komentara 35

BO
bomba
17:37 29.09.2011.

Ja sam prošle zime imao iste simptome. Kljukao sam se paracetamolom svakih 6 sati po dvije tablete. To je bio maximum koji se smije uzeti u dnevnoj dozi ali nije bilo pomoći. Jetra mi je prolupala i njeni parametri suu bili iznad svih normala od duplo pa do nekoliko puta. Gušterača je prolupala povišenost šečera iznosila je preko 10 na tašte. Organizam je bio nemoćan a sve to je bilo na liječnički recept i liječničku preporuku. Nisam samovoljno uzeo terapiju a organizam na toj terapiji je tako oslabio da mi je slijedio 6-mjesečni oporavak. Hvala doktorici koja mi je došla u posjetu i uvidjela u čemu je problem i dala mi terapiju koja je trajala 3 mjeseca a lijekovi su koštali 240 €. Od sada uzimam Brufen 400 i on je bezopasniji od paracetamola u nekim situacijama i učinkovitiji.

ZA
Zagrebecanin
17:50 29.09.2011.

Kada će novinari jednom naučiti da se ne kaže \"prepisati\" lijek, već \"propisati\". Najvjerojatnije su mnogi u školi previše prepisivali, pa nisu naučili.

LI
lietuva
16:59 29.09.2011.

Otkazala su joj jetra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije