Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ide li na slobodu?

Sloković: Sanader je 'fajter', krivo mu je, ali rekao je da idemo dalje

jadranka slokovic (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/10
12.12.2011.
u 08:18

Ovo je prvi put da sud nije poštovao odluku Ustavnog suda, kazali su Sanaderovi odvjetnici po izlasku iz Remetinca u kojem je ostao I. Sanader

Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora danas je jednoglasno, u roku od samo jedne minute, ukinulo zastupnički imunitet Ivi Sanaderu u vezi sa slučajem Fimi media.

Ovo je četvrti put da je Sanaderu skinut imunitet. Bivši premijer bez imuniteta je ostao za slučajeve ratnog profiterstva, INA – MOL, Fimi medija te na početku cijelog slučaja kad je Sanader napustio Hrvatsku nakon čega je za njim raspisana međunarodna tjeralica.

Zahtjev za skidanje imuniteta stigao je iz DORH-a 9. prosinca zbog zloporabe položaja i kaznenog djela protiv javnog reda.

USKOK je prije tri dana podnio optužnicu protiv bivšeg predsjednika HDZ-a i još devet osoba za nezakonito izvlačenje novca iz državnih institucija i poduzeća te punjenje HDZ-ova "crnog fonda" sa 46,6 milijuna kuna. 

Sanadera se tereti da je od pribavljenog iznosa od kraja 2003. do srpnja 2009. za sebe zadržao najmanje 15 milijuna kuna, a ostatak je ostao u HDZ-u. 

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda produljilo je Sanaderu istražni zatvor koji će biti zamijenjen jamčevinom od 12,4 milijuna kuna. Prije nego što Sanader bude pušten iz pritvora moraju biti ispunjeni svi uvjeti. Rješenje optužnog vijeća mora postati pravomoćno.

Sanaderovi odvjetnici predali ustavnu tužbu

Jadranka Sloković, članica odvjetničkog tima Ive Sanadera, u devet sati predala je ustavnu tužbu Ustavnom sudu vezanu za puštanje Ive Sanadera iz Remetinca. Obrana smatra da Županijski sud nije poštovao odluku Ustavnog suda da Sanader danas do sedam sati mora biti pušten iz Remetinca te traže da se suspendira rješenje Županijskog suda o produljenju istražnog zatvora Sanaderu, koje je izvanraspravno vijeće toga suda zamijenilo jamčevinom od 12,4 milijuna kuna.

 Iako Sanaderovi branitelji tvrde da se u prvotnoj odluci Ustavnog suda nigdje ne spominje da odluka o jamčevini mora biti pravomoćna, činjenica je da bi sve drugo mogao biti opasan pravni presedan. Jer prema njihovu tumačenju Sanader bi mogao izaći iz Remetinca, u kojem je manje od pet mjeseci, a da se tek nakon toga upišu založna prava na nekretnine koje su njegovi prijatelji i rodbina ponudili za jamstvo. Kada se zna da su svi u njegovoj situaciji (Ivan Čehok, Narcisa Huljev, Davor Patafta, Vladimir Šelebaj...) iz Remetinca izašli tek nakon pravomoćnosti rješenja o jamčevini, Sanaderovim izlaskom prije ispunjenja svih zakonskih uvjeta stvorila bi se opasna, pravno nesigurna situacija.

Ako se pak bude poštovala odluka optužnog vijeća, koja je prema tumačenju mnogih pravnih stručnjaka u zavrzlami koju je stvorio Ustavni sud bila jedina moguća, Sanader bi iz istražnog zatvora mogao izaći najranije potkraj tjedna. Utorak je zadnji rok za USKOK-ovu žalbu, ali i žalbu obrane, iako su govorili da se neće žaliti. Nakon toga spis ide na Vrhovni sud, koji nije vezan rokovima, no može se očekivati da će, s obzirom na to da je riječ o pritvorskom predmetu, slučaj riješiti žurno.

Ako Vrhovni potvrdi odluku optužnog vijeća, njihovo se rješenje šalje sudovima u Metkoviću, Splitu i Zagrebu, kako bi se upisala založna prava. Tek tada Sanader može van.

>>Suci iščekuju hoće li Ustavni sud intervenirati za Sanadera

Nešto poslije 14.30 sati u Remetinec su stigli Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković i Goran Suić, no kazali su da još nikakva konkretna odluka vezana za puštanje njihova klijenta nije donesena.

Sloković i Suić nešto poslije 16 sati napustili su Remetinec bez svog branjenika Ive Sanadera.

– Ne znamo ništa. Čekamo da se cijela stvar riješi, no s obzirom na to da je riječ o grubom kršenju prava, mislili smo da će se odluka donijeti po hitnom postupku. Ovo je prvi put da sud nije poštovao odluku Ustavnog suda – izjavili su po izlasku.

Sloković je kazala da se Sanader nadao da će danas izaći, čeka da se riješi pritvora.

– On je "fajter", ovo ga nije dotuklo i rekao je da idemo dalje – kazala je.

Komentara 230

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
16:29 12.12.2011.

Sanader je ****** kao i svi njegovi Ortaci iz vrha HDZ-a. Žao mi je samo što je samo on u bajbukani a ovi ostali su se izvukli.

BA
BALDEKIN
19:07 12.12.2011.

Na koja će vrata izaći, hoče li mu žena i djeca poletjeti u zagrlja pred kamerama. To je sad postalo hit!!!

OB
-obrisani-
12:40 12.12.2011.

. ....pumbica ...sto je to imunitet...??? .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije