Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u bolnicama vrije

Ministre Ostojiću, imat ćete štrajk usred sezone!

medicinske sestre (1)
Foto: Žarko bašić/Pixsell
1/3
27.07.2013.
u 21:05

Liječnici će od ponedjeljka raditi samo redovnih 48 sati tjedno, što je oko 9,5 sati dnevno, a ne kao mnogi dosad i po 12-13 sati dnevno

Usred turističke sezone hrvatskom zdravstvu prijeti potpuni kaos. Da ide u štrajk jučer je odlučio Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara koji okuplja 12.500 članova, a kako stvari stoje, pridružit će im se i Hrvatski liječnički sindikat u kojem je 4500 liječnika. No razmjeri štrajka mogli bi biti i gori s obzirom na to da su oba sindikata najavila da će na prekid rada pozvati i sve ostale sestre, tehničare i liječnike.

Plaće pale za 30 posto

I jedni i drugi traže isto. Vraćanje starog kolektivnog ugovora iz 2011. godine na snagu i ukidanje novog, kako ga zovu “mini” kolektivnog ugovora koji je prije tri tjedna potpisao jedino Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi kojem je na čelu Spomenka Avberšek. A kojim su im, kažu, plaće smanjene, nekima i do 30 posto, ali i sva ostala prava. Ako na taj uvjet ministar zdravlja Rajko Ostojić ne pristane u srijedu na sastanku na koji ih je pozvao, po hrvatskim bi se bolnicama ovog ljeta mogle izvoditi samo neodgodive operacije.

– Uzmaka nema. Od ministra tražimo da u srijedu vrati na snagu poništeni kolektivni ugovor jer su nam ovim novim prava vraćena na 2004. godinu. Potom tražimo da se ukine zabrana zapošljavanja i da se plaćaju prekovremeni sati – poručila je predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak. Sestre su, dodaje, svjesne situacije u zemlji. Znaju da je u jeku turistička sezona i zbog toga očekuje pozitivan ishod sastanka u srijedu kod ministra.

U suprotnom, idu u borbu za svoja prava bez uzmaka.

Situacija je, kažu u sindikatu, nepodnošljiva. Radi se prekovremeno, jedna sestra brine se i o petnaest pacijenata. Zabilježene su, dodaje, situacije u kojima su pacijenti operirani i po dva puta jer nije bilo dežurnog osoblja... A sve zato što u sustavu nedostaje 12 tisuća medicinskih sestara i tehničara.

– Vodi se kriva zdravstvena politika. Vlada izbjegava socijalni dijalog i tjera nas u štrajk. Ispunit ćemo joj želju – poručuje Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS). Novi kolektivni ugovor iz srpnja išao je, kaže, i na štetu sestara i liječnika, a potpisala ga je jedino S. Avberšek koja nema legitimitet ni kod sestara, a kamoli kod liječnika. No on svejedno vrijedi za sve nas u sustavu jer je Vlada u međuvremenu promijenila Zakon o reprezentativnosti. Ne vrati li se stari kolektivni ugovor, štrajk je neizbježan, iako nije ugodan ni za organizatore ni za pacijente – dodaje. Još prije konačne odluke o vremenu stupanja u štrajk liječnici će povući suglasnost za prekovremeni rad jer im on nije novim kolektivnim ugovorom adekvatno plaćen. Od ponedjeljka će tako raditi redovnih 48 sati tjedno, što je otprilike devet i pol sati dnevno.

Deficit od 7 milijardi kuna

– Po kolektivnom ugovoru iz 2011. godine, sve iznad 48 sati liječnicima se plaćalo uvećano za 50 posto. Zbog nedostatka liječnika, mnogi rade i do devet puta mjesečno po 12-13 sati na dan. A više nam to ne žele plaćati kao prekovremeni rad – tvrdi Babić.

Prozvana Spomenka Avberšek poručuje da svatko ima pravo na štrajk. Ali i da svi moraju podnijeti teret krize.

– Kada je sklopljen kolektivni ugovor 2011. godine koji sestre i liječnici žele natrag zdravstvo je bilo pet milijardi kuna u deficitu. Svojim su ga apetitima Babić i Prašnjak opteretili sa još 800 milijuna kuna na godišnjoj razini, iako je ta prava koristilo samo dvadesetak tisuća ljudi od ukupno 72 tisuće koliko ih je u sustavu. Danas je deficit narastao na sedam milijardi kuna i prvi put od samostalnosti više od 30 bolnica u državi kompletne limite dobivene za plaće, lijekove i režije troši samo na plaće zaposlenicima – upozorava Avberšek.

>>Medicinske sestre kreću u štrajk, ali još ne znaju datum

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije