Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisao Arsen Bauk

Dubrovčani prikupili dovoljno potpisa – golf ide na referendum

peticija,srđ,dubrovnik
Grgo Jelavić/PIXSELL
27.03.2013.
u 10:47

Na dan izbora: GONG je predložio da se referendum održi istodobno s lokalnim izborima

Arsen Bauk, ministar uprave, danas je, više od mjesec dana nakon što je na adresu Ministarstva od Gradskog vijeća Dubrovnika zaprimio potpise prikupljene radi raspisivanja lokalnog referenduma o gradnji igrališta za golf s vilama, hotelima i apartmanima na platou brda Srđ, donio odluku o održavanju lokalnog referenduma.

Okoliš ili investicije

Dubrovčani će tako svoje mišljenje iznijeti odgovarajući na pitanje: “Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dopušta i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ” jer, kako je objasnio ministar Bauk, prijedlog sadržava 9085 ispravnih potpisa birača. Vijest da će se građanima ipak pružiti prilika da aktivno sudjeluju u odlučivanju o strateškom pitanju za Grad Dubrovnik oduševila je i Ivana Kusalića, direktor tvrtke “Razvoj golf”, investitora golf i nekretninskog projekta na Srđu.

– Naravno da pozdravljamo takvu odluku Ministarstva i priliku da se građani izjasne na referendumu. Već sada znamo da većina građana podržava taj projekt – poručuje Kusalić naglašavajući kako su cijelo vrijeme javne polemike oko Srđa jasno pokazali sve prednosti projekta – od zapošljavanja, proširenja turističke ponude, do produljenja turističke sezone.

– Mi smo ispunili sve zakonske obveze, a projekt ne šteti okolišu – zaključio je. Potvrda da će se referendum održati odmah je u prvi plan izbacila datum njegova održavanja.

Bez politiziranja

– Smatramo da je jedino logično i zdravorazumsko rješenje istovremeno održavanje referenduma i prvog kruga lokalnih izbora i stoga pozivamo Gradsko vijeće Dubrovnika da na svojoj posljednjoj sjednici u ovom mandatu donese odluku o raspisivanju i održavanju referenduma 19. svibnja 2013. Istovremeno, GONG poziva Vladu i Ministarstvo uprave da hitno krene u izradu novog Zakona o referendumu koji bi transparentno i nedvosmisleno omogućio pokretanje referenduma na poticaj građana, a u skladu sa svojim predizbornim obećanjima – poručili su iz GONG-a. Takav se prijedlog ne sviđa direktoru Kusaliću koji smatra da politika ne može biti vezana za referendumsko pitanje o privatnom projektu.

– To je politiziranje referenduma koji nema nikakve veze s izborima – jasan je. Zadovoljstvo prikupljenim potpisima ne skrivaju ni kritičari projekta.

– Zadovoljni smo referendumom i očekujemo da će Gradsko vijeće Dubrovnika referendum raspisati kad i lokalne izbore – kaže Đuro Capor iz građanske inicijative “Srđ je naš”.

Cijelu odluku Ministarstva pročitajte OVDJE.

>>Povjerenstvo za Srđ jednoglasno: Projekt je prihvatljiv za okoliš

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije