Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konkurentnost

Ministarstvo odgovara MMF-u: Ne želimo biti jeftina radna snaga!

\'27.2.2006., Vlada RH, Trg sv. Marka 2, Zagreb - Martina Dalic na konferenciji za novinare.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Patrik Macek/Pixsell
05.07.2011.
u 12:15

MMF vjerojatno vidi smanjenje plaća kao nužan element povećanja konkurentnosti, kažu u ministarstvu.

Na izvješće misije Međunarodnog monetarnog fonda, u kojem su preporuke vezane uz potrebu povećanja konkurentnosti ukupnog hrvatskog gospodarstva, reagiralo je Ministarstvo financija objavivši priopćenje u kojem naglašava da se ne slaže u potpunosti s dijelom preporuka koje prostor za povećanje konkurentnosti vide u snižavanju plaća i cijena.

– U pogledu politike plaća državni je sektor poslao jasan signal snižavanjem plaća za 6 posto u 2009. godini te njihovim zamrzavanjem na toj sniženoj razini sve do danas. U poduzetničkom sektoru financijski izvještaji poduzeća pokazuju da su u 2010. godini prosječni troškovi rada sniženi 3,4 posto – kaže se u priopćenju ministarstva te se dodaje:

>>MMF traži internu devalvaciju i više devizne pričuve Hrvatske

– U prosjeku Hrvatska ima veće prosječne plaće i time veći trošak rada u odnosu na većinu novih članica Europske unije, osim Slovenije. To je strukturno obilježje hrvatskog gospodarstva zbog kojeg MMF vjerojatno vidi smanjenje plaća kao nužan element povećanja konkurentnosti. Ne slažemo se s ovakvim zaključkom jer budućnost hrvatskog gospodarstva ne vidimo u konkuriranju jeftinom radnom snagom. Put k povećanju konkurentnosti gospodarstva vidimo u smanjivanju različitih prepreka s kojima se suočavaju investitori, povećanju učinkovitosti javne uprave, posebno na lokalnoj razini...

Vlada je u okviru programa gospodarskog oporavka poduzela niz mjera usmjerenih na povećanje konkurentnosti, a upravo je privatni sektor taj koji vidimo kao nositelja novog razvojnog ciklusa u Republici Hrvatskoj –  zaključuju u Ministarstvu financija.

Komentara 344

NN
Neće nikada,hahaha
05:51 06.07.2011.

Jaco bolje odi nešto raditi nego što nas još i zajebavaš!!!

SA
samuel
12:58 05.07.2011.

jedno je pitanje što mi želimo a drugo je pitanje što mi možemo. bogatstvo neke nacije se mjeri proizvodnjom i općenito gospodarskim aktivnostima a ne listama želja i zaduživanjem!

PA
patuljčica..
19:27 05.07.2011.

stockholm E..... kad bi njih Somalijci htjeli!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije