Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBRZAVA SE CESTA SPLIT-OMIŠ

Novi cestovni projekti u Hrvatskoj vrijedni 4 milijuna eura: Svi će biti gotovi do kraja godine

Šibenik: Ministar Butković obišao gradilište pomorsko-putničkog terminala
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
27.09.2023.
u 15:50

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je u Solinu predstavio tri projekta županijskih uprava za ceste Split, ukupno vrijednih oko četiri milijuna eura.

Projekti su financirani sredstvima iz EU-ova kohezijskog fonda, a cilj im je izgradnja prometnica za pristup lukama i povećanje kvalitete prometne povezanosti na otocima. Radi se o rekonstrukciji županijske ceste kroz Trogir, rekonstrukciji ceste na potezu Supetar - Pučišća na Braču i obilaznici Stomorske, luke koja će se ubrzo početi graditi na Šolti.

Rekonstrukcija pristupne ceste luci Soline u Trogiru je vrijednosti veće od dva milijuna eura, a sufinancirana je s više od 1,5 milijuna eura iz EU-ovih fondova. Za rekonstrukciju dionice Supetar - Pučišća vrijednu više od milijun eura iz EU-ovih fondova dobiveno više od 855 tisuća eura. Vrijednost pristupne ceste luci Stomorska- obilaznica Stomorska na Šolti, je 1,4 milijuna eura za što je iz fondova dobiveno više od milijun eura.

VIDEO Šibenik: Ministar Butković obišao gradilište pomorsko-putničkog terminala

"To su projekti vrijedni više od četiri milijuna eura. Financiraju se s 85 posto bespovratnih sredstava, a pridružit ćemo i sredstva iz državnog proračuna. Bitno je da i županijske ceste, osim državnih cesta za koje smo nadležni, nalaze mogućnosti da pripremaju projekte i rekonstrukcije svojih cesta koje su u funkciji otočkog povezivanja i rasterećenja središta", rekao je Butković.

Sva tri projekta moraju biti gotova do kraja godine. Ministar je podsjetio da će danas potpisati i ugovor za probijanje tunela Kozjak i spoja na državnu cestu D8, jednog od trenutačno najvećih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj.

VEZANI ČLANCI 

Upitan gdje je zapelo s brzom cestom Split-Omiš, odgovorio je da će se posao ubrzati i da je u pripremi ugovor o bespovratnim sredstvima do kraja godine, kada će se otvoriti javni poziv za tu cestu i cestu prema Virovitici. "Osigurali smo maksimalnih 113 milijuna eura bespovratnih sredstava, a za ostalo će Hrvatske ceste tražiti povoljan kredit", rekao je. Cesta Split-Omiš je, dodao je, najveći izazov i najveći projekt nakon Pelješkog mosta, a sve bi trebalo biti gotovo do 2027. godine, "ako ne i prije".

VIDEO Brata ubijenog navijača razbjesnio transparent pa napao i uhićene Hrvate: 'Neka zauvijek šute'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije