Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Najčasniji popis'

Ministar Matić objavio Registar branitelja!

Registar branitelja
Foto: Večernji.hr
1/23
19.12.2012.
u 12:04

Matić je na predstavljanju prvo otvorio svoj ratni put i time objavio Registar branitelja

Ministar Predrag Matić predstavio je Registar branitelja na svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti. Registar je dostupan na stranici https://registar.branitelji.hr. Ministar je prvi objavio svoj ratni put i time otvorio registar. Stranica registar.branitelji.hr pola sata nakon objave nije se mogla otvoriti, ali je potom proradila.

Registar možete pretraživati OVDJE.

Na svečanom predstavljanju prvo je intonirana himna, a potom je održana i minuta šutnje za poginule branitelje. Na svečanost je stigao predsjednik Josipović te ministrica Pusić i ministri Kotromanović, Ostojić i Jovanović.  Matić je na predstavljanju registar nazvao "najčasnijim popisom u Hrvatskoj", a ministarstvo ga predstavlja pod nazivom "Imena za vječnost".

– Registar je iskaz poštovanja prema velikom interesu javnosti, prema ljudima koji su časno branili sela i gradove – rekao je Matić i dodao da postoje i lažni branitelji te da oni potpadaju pod kazneno djelo. Kazao je da su ih kritizirali da se igraju sa sigurnošću hrvatskih građana, ali i da su s oprezom krenuli u objavu registra.

– Moj ratni put upravo je objavljen. Iznimno sam ponosan na njega – rekao je Matić te dodao da je devet godina služio Hrvatskoj vojsci. Ranko Ostojić kazao je pak da je jedan dan na frontu bio dovoljan da vidi kako je izgledao rat.

Ministar Kotromanović tijekom predstavljanja svog ratnog puta kazao je da su ga obilježili Markač i Gotovina te je kazao da nisu bili "ni barbari ni Huni, nego su vojnički radili posao".

Matić je kasnije u izjavi za novinare rekao da će se s popisa brisati lažni branitelji. – Ako se utvrdi da je netko lažni branitelj, nakon podnesene prijave DORH-u, briše ga se s popisa – jasan je bio Matić.

Prošlog tjedna saborski zastupnici izglasali su Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz Domovinskog rata čime su stvoreni uvjeti za objavu Registra branitelja iz Domovinskog rata.

"Najčasniji popis koji Hrvatska može objaviti"

Ministar Matić je izjavio da je to "najčasniji popis koji Hrvatska može objaviti", a na predstavljanje su pozvani generali Ante Gotovina i Mladen Markač. Svoj ratni put prvi će objaviti ministri Matić, Ante Kotromanović i Ranko Ostojić.

Ministar ističe da će objavom popisa ispuniti obećanje koje je Kukuriku koalicija davala u kampanji, a protiv toga je popisa HDZ koji smatra da bi se na temelju njega mogle pojaviti nove optužnice iz Srbije. Matić im je neki dan poručio da se "svak češe ondje gdje ga svrbi".

– Ako je braniti svoju zemlju dopušteno svim zemljama i građanima svijeta, to vrijedi i za časne hrvatske branitelje koji su branili svoju domovinu – kazao je Matić prije nekoliko dana u Rijeci i poručio časnim braniteljima da ne strahuju od uhićenja ako prijeđu granicu.

U općem dijelu registra bit će navedeno ime, prezime i ime jednog roditelja branitelja, datum, mjesto i država rođenja, spol, mjesto prebivališta i adresa stanovanja, broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru, pripadnost MUP-u ili MORH-u te status branitelja ili dragovoljca.

U posebnom dijelu registra nalazit će se naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu. Javno dostupni u elektroničkom obliku bit će ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnosti MUP-u, odnosno MORH-u, a uz pisanu privolu branitelja mogu biti objavljeni i podaci iz posebnog dijela registra.

Žučna rasprava u Saboru

U saborskoj raspravi o objavi registra bivša premijerka Jadranka Kosor je istaknula da bi branitelji u medijima mogli biti pogrešno optužen da je zloupotrijebio zakon te da bi zbog toga moglo biti slučajeva da "digne ruku na sebe". Matić joj je odgovorio da se dosad ubilo dvije tisuće branitelja.

– Možda baš zato što su morali gledati one koji koriste prava koja su možda njima pripadala, a koriste ih oni drugi. Preuzimam odgovornost ako se ubiju branitelji nakon što se objavi registar – odgovorio joj je ministar.

Prije dvije godine već je na internetu objavljen lažni registar branitelja, što je u javnosti podiglo mnogo žučnih rasprava, a zbog povezanosti sa objavom bio je uhićen nesuđeni analitičar u Uredu Ive Josipovića i poznati bloger Marko Rakar. Potom je u Karlovcu uhićen i Enes Felić iz karlovačkog Ureda za obranu za kojeg se isto sumnjalo da ima veze s objavom registra. No sva ta uhićenja nisu imala svoj sudski završetak niti je podignuta ijedna optužnica zbog objave, kako su mnogi tada tvrdili, lažnog registra.

>>Matić: Na objavu Registra pozvani i Gotovina i Markač

>>Matić: Registar je najčasniji popis koji Hrvatska može objaviti

Komentara 395

IT
i_tata_bi_sine
13:52 19.12.2012.

slučajni paradoks na vlasti Kolona ratni tijek ti je ono kaj ti nemaš.Zato i ne znaš.

Avatar puky
puky
13:53 19.12.2012.

... kod mene 2088 dana i sve borbeni sektor ... to je 70 mjeseci ... i sad ja sa 70 mjeseci svetog Domovinskog rata + 120 mjeseci djelatne vojne službe trebam biti sretan i počašćen što sam sa matićem na istom popisu ?!?! ... a on u startu slagao svoje sudjelovanje ... bio u "PSZNG" ?!?! ... strava ...

KA
karmen
13:55 19.12.2012.

Bravo, Matiću! Napokon!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije