Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deklaracija

I Hrvatska će proizvoditi soju za EU

Tihomir Jakovina potpisao Dunav soja
Ministarstvo poljoprivrede
19.01.2013.
u 13:19

Kroz projekt se planira zasijati ukupno 1,8 milijuna hektara u svim zemljama Dunavske regije čime bi se smanjila ovisnost europskih proizvođača stočne hrane o uvozu.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina jučer je u sklopu berlinskog sajma Zeleni tjedan potpisao deklaraciju „Dunav-soja“ koju je predložila Austrija. S ciljem da se poveća proizvodnja „GMO-free“ soje u Europi, deklaraciju su uz Austriju i Hrvatsku potpisale i ostale zemlje dunavske regije – Njemačka, Mađarska, Slovenija, BiH i Srbija. Razinu proizvodnje soje, koja sada čini svega 3 posto obradivih površina u EU, te dunavske zemlje, naime, planiraju povećati za ukupno 1,8 milijuna hektara, čime bi se smanjila ovisnost europskih proizvođača stočne hrane o uvozu.

U RH bi se proveo pilot-projekt na odabranim lokalitetima za zainteresirane poljoprivrednike koji bi sklopili ugovore s Udruženjem “Dunav-soja” i time si osigurali fiksnu cijenu za prodaju soje. Članovi udruženja zasad su austrijske i švicarske tvrtke i uljare.

– Potpisivanje deklaracije doprinos je Hrvatske poboljšanju proizvodnje soje na europskoj razini, ali i prepoznavanje vlastitih resursa te njihovo korištenje u europskom kontekstu, što može imati pozitivan odjek i na znanstvenoj i na komercijalnoj razini – izjavio je Jakovina.

Projekt je podržala HGK, a za njega su zainteresirani i Poljoprivredni institut iz Osijeka i BC. Tvornica ulja Čepin predložila je sudjelovanje u preradi 150.000 tona soje, za što ima mogućnost prerade, dok je koncern Agrokor zainteresiran za proizvodnju GMO-free soje i posebno je kao takvu označiti trgovačkim znakom, dodao je ministar.

Komentara 9

AN
ANM
14:00 19.01.2013.

Suša pa poplava pa Jakovina ! Znači elementarna nepogoda !

DO
domoljubxy
13:32 19.01.2013.

Odlićno Jakovina samo kaži poljuprivrednicima kada će poćeti isplata poticaja.Dali ćeš održati rijeć ili ćeš opet nasamariti seljake.

DO
doktorica
13:45 19.01.2013.

ne treba nam nikakva soja,pa nismo Kinezi.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije