Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bijeg u beogradu

Petorica žandara uhićena jer su zemuncima pomagali u bijegu

'24.08.2010., Opcinski sud, Ilica 207, Zagreb - Sretko Kalinic (36), zvan Zver, doveden je iz zatvora u Remetincu u 9.30 sati na Opcinski kazneni sud u Zagrebu uz ne tako jake mjere osiguranja kako bi
'Goran Stanzl/PIXSELL'
07.02.2012.
u 09:43

Pravosudnom policajcu nabili su čarapu u usta te pobjegli kroz prozor u dvorište Specijalnog zatvora

Željko Milovanović Gavro, osuđen za sudjelovanje u likvidaciji Ive Pukanića i Nike Franjića, i član zemunskog klana Sretko Kalinić Zver, osuđen za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, pokušali su u utorak oko pet sati pobjeći iz pritvora Okružnog suda u Beogradu u kojem se, smješteni u samicama, obojica nalaze. Pilama za metal izrezali su po jednu šipku pri dnu vrata na ćeliji, provukli se ispod, svladali čuvara, a zatim iskočili u zatvorsko dvorište gdje su ih uhvatili pripadnici žandarmerije.

Imali su dvije pile

– Imali su dvije pile na kojima su improvizirali drške. Kalinić je to učio tako što je umotao karton i oblijepio ga ljepljivom trakom, a Milovanović je iskoristio dvije plastične drške britvice. Kada su odvalili šipke, uhvatili su čuvara koji je spavao, lisicama ga vezali za radijator i gurnuli mu čarapu u usta – navodi izvor.

Dodaje da su Kalinić i Milovanović zatim razvalili rešetke na prozoru i s dva metra visine iskočili u zatvorsko dvorište.

– Buka od piljenja metala nije se čula jer su nekim uljem premazali rešetke. Čim su iskočili, prišla su im četiri pripadnika žandarmerije koji osiguravaju vanjski krug zatvora i uhitili ih – tvrdi.

Direktor Uprave za izvršenje kaznenih sankcija Milan Obradović rekao je da su bjegunci imali slične jakne poput onih koje nose zatvorski čuvari. Kada su svladali usnulog stražara, s njegove su odore skinuli epolete i stavili ih na svoju odjeću.

Na snimkama koje su medijima pokazali Obradović i direktor žandarmerije Bratislav Dikić vidi se kako se Kalinić i Milovanović oblače, otvaraju vrata ćelija, provlače se ispod prepiljenih rešetki i zatim odlaze na kraj hodnika. Njihov bijeg u dvorište zamijećen je u kontrolnom centru.

Slavko Petrić, odvjetnik Sretka Kalinića, kaže nam da mu je priča o pokušaju bijega čudna i sumnjiva.

– Nitko me još nije službeno obavijestio, niti ja vjerujem u to. To je namještaljka. Pa odande se ne može pobjeći – rekao je Petrić koji je Kalinića posljednji put posjetio prošlog utorka.

– U pritvoru ga je posjećivala obitelj i ja. Nisam primijetio da bilo što planira – kaže odvjetnik.

Navodno su obavještajne službe Srbije bile bolje informirane od odvjetnika pa su još od lanjskog kolovoza znale da planiraju bijeg.

– Zbog toga je i povećan broj žandara u zatvoru. Sve djeluje kao jako dobro isplanirana akcija koja, čini se, ne bi mogla biti učinjena bez pomoći iznutra – doznajemo. Uprava za izvršenje kaznenih sankcija Srbije ekspresno je suspendirala pet službenika osiguranja koji su radili na odjelu na kojem su bili smješteni Milovanović i Kalinić.  U večernjim satima svih je pet zatvorskih čuvara privedeno zbog sumnje da su odgovorni za pokušaj bijega zemunaca, izvijestio je Orbadović, a prenose srpski mediji. Sumnjiče ih za kazneno djelo omogućavanje bijega za što je u Srbiji zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Sigurnost u zatvoru podignuta je na višu razinu. Iz Uprave poručuju da je sve pod kontrolom. Hoće li i gdje Milovanović i Kalinić, između čijih je samica bila samica trećeg pritvorenika, biti premješteni, ne žele otkriti. Direktor Obradović ne isključuje mogućnost da će suspendiranih biti još. Najavljuje da će otkriti tko je Milovanoviću i Kaliniću pribavio pile i jakne..

I Milovanović i Kalinić slove za opasnije “stanare” pritvora u Beogradu. Dan prije pokušaja bijega Željko Milovanović doveden je na raspravu. Njemu, Joci Amsterdamu i Milenku Kuzmanoviću sudi se zbog likvidacije Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008. godine. No, zbog izmjena srbijanskog zakona o kaznenom postupku te činjenice da zbog izmjene u sastavu sudskog vijeća cijeli postupak kreće ispočetka, rasprava je odgođena. Prije no što se to dogodilo, Milovanović, koji se u istrazi branio šutnjom, najavljivao je da će iznijeti svoju obranu. On je zbog sudjelovanja u likvidaciji Ive Pukanića i Nike Franjića u Hrvatskoj nepravomoćno osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora.

Sretko Kalinić je u ponovljenom postupku iznova osuđen na 40 godina zatvora zbog sudjelovanja u likvidaciji Zorana Đinđića, a u pritvoru čeka ponovljeno suđenje za ubojstvo koje je počinio kao pripadnik zemunskog klana.

Cvetkova likvidacija

Kalinića se povezuje s ubojstvom Cvetka Simića, navodno suradnika crnogorskog narkobosa Darka Šarića. Kalinić je hrvatskim policajcima priznao da je jednu osobu ubio i na našem teritoriju. Ono što je ovaj okorjeli kriminalac govorio treba uzeti s rezervom jer se odupirao izručenju Srbiji. No ipak, nakon što je prošle godine na Jarunu u potoku pronađena Simićeva lubanja na kojoj su bile vidljive i ozljede, govorilo se da bi Kalinić mogao progovoriti te je zbog toga bilo potrebno ispitati ga u beogradskom pritvoru. Ovaj scenarij nije se dogodio, a hrvatska policija još nije razriješila Simićevu likvidaciju.

Komentara 223

FR
fran108
12:38 07.02.2012.

što geđo od preko radi na hr portalu ? piše gluposti.

Avatar germanikus
germanikus
11:36 07.02.2012.

BG U čemu ili tko je tvoj problem...fizički ili mentalno!?

OB
-obrisani-
11:42 07.02.2012.

. ..djeco...sto je tema...da se ukljucim..?? .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije