Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počast žrtvama

Pupovac: Za 64 civilne žrtve pokopane u Dvoru još nitko nije odgovarao

Milorad Pupovac,Dvor
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/8
03.08.2014.
u 14:41

Pjevač je napomenuo kako je u Hrvatskoj još 238 neistraženih grobnica srpskih civila, od čega 215 iz Oluje

Kako bi odali počast civilnim žrtvama u Vojno redarstvenoj akciji Oluja, te upozorili na spori postupak ekshumacije i identifikacije poginulih, te neučinkovito procesuiranje ratnih zločina, Srpsko narodno vijeće, Centar za suočavanje s prošlošću Dokumenta i Građanski odbor za ljudska prava, održali su komemorativnu svečanost na pravoslavnom groblju u Dvoru.

- Ovdje se sjećamo onih koji su stradali u bezumnom ratu i kojih se nema tko drugi sjetiti. Politika je od 90. godine dijelila žive, ali za nas koji smo ostali živi nema većeg poslanja nego ne dijeliti se po mrtvima. Svatko priznaje samo svoje žrtve. Pravog pomirenja neće biti dok svi mrtvi neće biti jednako spomenuti. Zato i slavlje bez svijesti o zločinu ne može biti slavlje u svojoj veličini. Za stradanje 64 žrtve ovdje pokopane, još nitko nije odgovarao. Naša je zadaća da se sjećamo svih koji su stradali od 91. do 95., i Srba i Hrvata. Moramo se pritom osloboditi obijesti i mržnje - rekao je, uz ostalo, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

O konkretnim slučajevima stradalih, koji još nisu ekshumirani i službeno identificirani,  govorili su predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih i ubijenih iz Beograda Dragan Pjevač i voditeljica Dokumente Vesna Teršelić. Kako su napomenuli i narednih će se godina u povodu obljetnice Oluje slične komemorativne svečanosti održavati na grobljima gdje su pokopane civilne žrtve akcije.

Pjevač je napomenuo kako je u Hrvatskoj još 238 neistraženih grobnica srpskih civila, od čega 215 iz Oluje. Vjerski dio komemoracije na groblju i parastos u pravoslavnoj crkvi Sv. Georgija u Dvoru, služio je paroh dvorski, protojerej Radoslav Antolić.

>>Zašto nitko ne govori o sličnosti između Oluje i antifašističkih ustanaka?

>>'Ne smijemo zaboraviti koliko nam je boli, suza i patnje zadao nametnuti rat'

Komentara 157

Avatar TvojUjko
TvojUjko
14:56 03.08.2014.

Tipična četnička propagande, ne treba se obazirati.U vrijeme kada su četnici imali sve oružje od JNA i kada je razularena četnička bgra ubijala i klala po Hrvatskoj onda su Srbi likovali, pisali o tome da će okupirati Hrvatsku za 4-5 4-5 dana, likvidacije Hrvata su dočekivane sa oduševljenjem, etničko čišćenje Hrvata je od srpskih intelektualaca opisivano kao pravedno.Nakon što su se i Hrvati naoružali, i Srbi počeli dobivati ono što su tražili, počinje plakanje, priča o ljudskim pravima, nevinim žrtvama rata, jadnim starcima i slično licemjerje. Oluja je rastjerala zlo iz Hrvatske i napravila ono što se drugačije nije moglo napraviti, protjerali smo zlo sa kućnog praga. I opet ćemo ako bude trebalo, bili su to dani ponosa i slave i poraza zločinačke šovinističke velikosrpske politike.

Avatar Slobodni_Parketar
Slobodni_Parketar
14:57 03.08.2014.

Nikad nece doci do pomirenja dokle gov ovakvi velikosrbi budu u nebo pumpali broj stradalnika sa njihove strane. Čuj 200 + masovnih grobnica nakon Oluje?! Dođe mi da prasnem od smjeha jer se uvijek koriste istom metodom. Popuše ratove koje su započeli pa onda na N-tu potenciju izmišljaju "meleone" svojih poginulih i uzgajaju mitove kojima hrane svoje buduće naraštaje i eto ti opet krvi i ratova. Dokle god ovakvi bolesni mitomani budu aktivni mira neće biti. Najžalosnije od svega je da to sve rade o trošku hrvatskih poreznih obveznika...

Avatar Idler 3
Idler 3
14:56 03.08.2014.

Pred proslavu Oluje 95 ovakvi članci i ovakve izjave nas ne zanimaju !!! Nek se prvo sjete tko ih je naoružal i nahuškal na prve susjede, a na kraju odbacil kak zmazane gaće....uglavnom svim Hrvatima iskrene čestitke za predstojeći blagdan !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije