Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ah, ti propisi

Milković neće u kućni pritvor. Nema narukvica za praćenje!

bojan milkovic (1)
Foto: Antonio Bronić/Pixsell
1/3
03.05.2011.
u 09:03

- Nevjerojatno! Kao kad bi sudac naredio policiji da dovede nekoga na sud, a oni odgovore da im je na autu pukla guma, čudi se odvjetnik Mikuličić

Bojan Milković, pritvoreni izvršni direktor Ine, zadovoljio je zakonske uvjete da mu umjesto istražnog zatvora u Remetincu bude određen kućni pritvor, ali iz Remetinca ipak nije pušten jer Ured za probaciju nema tehničke uvjete da ga nadzire.

Iznenađen i sudac
Sudac Ratko Šćekić i sam je ostao iznenađen onime što je otkrio dok je odlučivao o zahtjevu Milkovićeva odvjetnika Gorana Mikuličića. Zaključio je da postoje zakonski uvjeti da se Milkoviću odobri mjera istražnog zatvora u domu, ali iz Ureda za probaciju, tijela Ministarstva pravosuđa koje treba nadzirati osumnjičenike u kućnom pritvoru, dobio je pisano obrazloženje da nema tehničkih uvjeta da se takva mjera provede.

– To je nevjerojatna situacija. Kao kad bi sudac naredio policiji da dovede nekoga na sud, a da onda policija odgovori da ne može jer im je na automobilu pukla guma. Nemaju tehničke uvjete – čudi se odvjetnik Goran Mikuličić.

Sudac Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, potvrdio je da je upravo obrazloženje iz Ureda za probaciju bilo razlog zbog kojeg je sudac Šćekić odbio pustiti kući osumnjičenog direktora Ine.

– To frustrira ne samo osumnjičenike koji zakonski stječu takvo pravo nego i suce. Jednostavno, imamo provedbeni propis koji se ne može provesti. Oni koji donose propise trebaju osigurati uvjete da se oni i provode. Istražni zatvor u domu morat će, kad-tad, zaživjeti u praksi – kaže Devčić.

Bojan Milković uhićen je potkraj ožujka zbog sumnje u primanje mita dok je bio direktor Crosca, Inine tvrtke kćeri. Zbog toga je uhićen i Miroslav Pacak. I njegov je odvjetnik tražio od suda određivanje mjere istražnog zatvora u domu, ali je također odbijen, s istim obrazloženjem kao u Milkovićevu slučaju.

Ravnatelj Uprave za probaciju Saša Rajić kaže da sa Županijskog suda nisu dobili službeni dopis, već su ih sa sudu zvali i pitali za elektronički nadzor.

– Kazali smo im da za taj oblik nadzora još nema tehničkih mogućnosti. No istražni zatvor u domu može se odrediti i bez primjene elektroničkog nadzora – objašnjava Rajić.

Pravilnikom o evidenciji i izdržavanju istražnog zatvora u domu, donesenim još prije godinu dana, predviđeno je da službenik ureda najkasnije u roku od 24 sata posjeti pritvorenika u njegovu domu te da u razmacima ne duljim od 72 sata provjerava pridržava li se okrivljenik pravila kućnog pritvora. Ta se provjera obavlja na vratima doma pritvorenika i zato je bila zbunjujuća tvrdnja da za kućni pritvor Uprava za probaciju nema tehničkih uvjeta. Potrebni su, zapravo, ljudi, a njih je u zagrebačkom uredu, otvorenom lani u studenome, dvanaestak.

Odgođen projekt
Kad je posrijedi elektronički nadzor, i njegova je primjena, barem prema prijašnjim najavama, već trebala zaživjeti. Ali, projekt je prolongiran.

– Očekujemo da bi potkraj ove ili na početku sljedeće godine mogao biti pokrenut ogledni projekt. No elektronička narukvica neće pratiti razgovara li okrivljenik s nekim telefonom, šalje li mailove, odnosno utječe li na svjedoke – kaže ravnatelj Uprave za probaciju Saša Rajić.

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
09:18 03.05.2011.

Ajde Mikulcicu nebudi smjesan,policija ima vise automobila... Doveli bi osumnjicenog bez brige.... Usporedba ti je nikakva... Ako nema narukvica ,nema ... Treba ga u okove stavit ,a ne narukvicu na ruku..

DU
Deleted user
09:14 03.05.2011.

Kao u avionima, treba i u zatvorskom sustavu uvesti poslovnu klasu sa svim pogodnostima za određen broj pripadnika političke i managerske vrhuške RH, naravno na račun običnih poreznih obveznika. Da li smo se za to borili da su svi jednaki pred zakonom i da \"trunu\" u \"prdekanama\" zajedno s ostalim probisvijetom i lopovima koji su ukrali motorne pile iz seoske trgovine? Ne, nismo... Dajte ih smjestite u neki izdvojeni 5* resort i izdajte par radnih dozvola za maserke s Tajlanda da im krate dane!

VL
vlasnik
09:29 03.05.2011.

što više ovakve gamadi u zatvorima to bolje za stoku sitnog zuba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije