Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
audiozapis dokazuje

Miljenić lažno tvrdio da je lex Perković tehničko pitanje

Orsat Miljenić
Davor Puklavec/PIXSELL
17.09.2013.
u 10:27

Prijevod Okvirne odluke Vijeća o EUN-u bio pogrešan i to je utjecalo na prijedlog ministarstva.

Kad je prvi put javno predložio promjenu zakona koja će posvaditi Hrvatsku s Europskom komisijom i dovesti zemlju na rub EU sankcija, ministar Orsat Miljenić lažno je tvrdio da se radi samo o “jednom tehničkom usklađenju”.

Na sjednici Vlade 13. lipnja ministar je predložio promjene zakona kasnije poznate kao “lex Perković”, a njegovo obrazlaganje trajalo je tek 39 sekundi i u njemu odzvanja ono što nije rečeno. Nije rečeno da će tim promjenama Hrvatska prekršiti Okvirnu odluku Vijeća EU o Europskom uhidbenom nalogu, što od lipnja do danas tvrdi Komisija, niti je rečeno da će tim promjenama Hrvatska štititi svoje branitelje od progona u državama EU s univerzalnom jurisdikcijom, što tvrdi premijer Zoran Milanović.

Nijedan od tih argumenata nije upotrebljen kao obrazloženje zašto se ide u promjene zakona, već je kao razlog ponuđen samo - “tehničko usklađenje”. Audio zapis ministrova 39-sekundnog obrazloženja dostupan je na web stranici Vlade. – Radi se o jednom tehničkog usklađenju… Izvršili smo zapravo tehničku prilagodbu. Sada imamo zakon koji je u cijelosti prilagođen… – rekao je Orsat Miljenić. Ministar jučer nije želio putem svoga glasnogovornika odgovoriti smatra li i dalje da je “lex Perković” bio tehnička stvar. Poručio je kako je hrvatski prijevod Okvirne odluke Vijeća o EUN-u bio pogrešan te da je ta pogreška u prijevodu utjecala na prijedlog Ministarstva pravosuđa.

>>Miljenić: Neutemeljena je bilo kakva najava sankcija Hrvatskoj

>>Milanović na vijest o sankcijama napustio prezentaciju obrazovanja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije