Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRILI I DRUGA OGRANIČENJA

Haški sud: Petković na prijevremenoj slobodi pod uvjetom da se ne bavi politikom

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/3
23.12.2021.
u 22:12

Odluku o njegovoj prijevremenoj slobodi donio je predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove

Haški sud objavio je u četvrtak navečer da je pustio generala Milivoja Petkovića na prijevremenu slobodu pod uvjetom da do kraja dosuđene kazne poštuje ograničenja među kojima su i ona da ne govori u javnosti o događajima koji su bili tema njegova suđenja i da se ne bavi politikom.

Odluku o njegovoj prijevremenoj slobodi donio je predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, koji je preuzeo poslove Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Carmel Agius  16. prosinca.

Petkovićeva odvjetnica Vesna Alaburić za Večernji list je u četvrtak potvrdila da je Petković u četvrtak stigao letom iz Bruxellesa u Zagreb te je potom otišao obitelji u Split. 

Bivši načelnik glavnog stožera HVO-a Petković je, kao pripadnik udruženog zločinačkog pothvata, 29. studenoga 2017. pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene nad bosanskim muslimanima tijekom rata u BiH.

On je osuđen u predmetu u kojemu se šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata osudilo za zločine nad muslimanima u BiH 1993-1994. 

Sud je tada pravomoćno osudio na 25 godina zatvora bivšeg predsjednika vlade Herceg Bosne Jadranka Prlića, bivšeg ministra obrane Brunu Stojića te bivše načelnike glavnog stožera HVO-a Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića na po 20 godina zatvora, bivšeg zapovjednika vojne policije Valentina Ćorića na 16, a načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića na 10 godina zatvora.

Nakon izricanja presude general Praljak odbacio je presudu rekavši da on nije ratni zločinac i popio je otrov iz bočice u sudnici te umro u bolnici u Den Haagu.

Petković je 22. rujna  2020. bio prebačen iz haškog pritvora na odsluženje kazne u belgijski zatvor.

Petković se, prema odluci Mehanizma, obvezao da će u slučaju puštanja na prijevremenu slobodu živjeti u Hrvatskoj i provoditi vrijeme s obitelji i tri unuka.

Njegova kazna istječe 9. listopada 2027. kada će prestati važiti ograničenja određena odlukom o puštanju na prijevremenu slobodu.

>> VIDEO Predsjednik Milanović o novim Vladinim demografskim mjerima

Komentara 4

Avatar Prosenjak
Prosenjak
22:30 23.12.2021.

Opet netočno, Petković nije osuđen za ratne zločine jer ih nije ni počinio. Petković je osuđen zbog političkih ciljeva istih onih centara moći koji stoje iza takvih presuda koje nisu kazneno pravne nego političke, i koje počivaju na maloumnim teorijama urote za koje ne da ne postoje dokazi nego ne postoje bi suvisle indicije kao što je ona da su se Milošević i Tuđman prije rata sreli u Karađorđevu i dogovorili podjelu Bosne i cijeli rat. U tu laž i maloumnu teoriju urote ne vjeruju ni oni koji su to napisali u presudu. Toliko o tome.

Avatar Númenor
Númenor
22:34 23.12.2021.

Dobro došli u domovinu generale. Zahvalan hrvatski narod. 🇭🇷

HO
homophob
03:43 24.12.2021.

To je LUSTRACIJA Hrvata! Tako su lustrirali Hrvate iz HTV i novina, iz sudova a sve NAKON uspostave tzv SLOBODNE Republike Hrvatske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije