Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolnička mreža

Milinovićevo spajanje bolnica protuustavno jer nije pitao Grad

\'25.01.2012., Zagreb - Darko Milinovic, hrvatski politicar. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL\'
Goran Stanzl/Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
14.04.2012.
u 08:04

Sadašnji način ujedinjavanja sedam gradskih bolnica u dvije nema stručnog opravdanja kako u smislu pružanja bolje usluge tako ni u financijskom – smatraju iz Ureda za zdravstvo.

Ustavni sud početkom ožujka neustavnim je proglasio postupak spajanja zagrebačkih bolnica koje je u ljeto 2010. godine proveo bivši ministar zdravstva Darko Milinović. Podsjetimo, Gradska skupština zatražila je od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti članka 37. Zakona o zdravstvenoj zaštiti prema članku 36. Ustava. Taj je članak Zakona, naime, Milinović izmijenio i iz odlučivanja o Mreži javne zdravstvene službe izbacio lokalnu samoupravu. Time su ozakonili članak po kojem mrežu donosi ministar zdravstva uz mišljenje HZZO-a, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i nadležnih komora.

Obaviješten i ministar

Ustavni sud je u svojoj najnovijoj odluci ustvrdio da “ne vidi razloge zbog kojih bi se zakonska rješenja sadržana u članku 37. ZOZZ-a mogla ocijeniti ustavnopravno utemeljenima”.

Takva su rješenja, stoji u odluci, dovela do poremećaja nadležnosti između jedinica regionalne samouprave i države na području zdravstva i zdravstvene politike te tako dovela i do neustavnog ograničenja prava na lokalnu samoupravu. Ustavni je sud odredio da će osporeni članak ZOZZ-a prestati vrijediti najkasnije 15. srpnja 2012. Lidija Hrastić-Novak, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, kaže da joj je drago da je Ustavni sud prihvatio njihove i argumente Skupštine.

– Inicijativa je krenula iz našeg ureda i na kraju se pokazalo da se i lokalnu samoupravu mora pitati prije nego se donose ovakve odluke – rekla je Hrastić-Novak.

Nada se da će se do 15. srpnja, roka koji je odredio Ustavni sud, predložiti izmjena zakona.

– Zakon potom mora proći Vladu i Sabor i nadam se da će u rujnu doći do promjene mreže bolnica u Zagrebu, odnosno da će se prihvatiti naš prijedlog prema kojem će se bolnice u vlasništvu Grada nedirnute vratiti u mrežu kao što je to bilo i prije ljeta 2010. godine – objašnjava L. Hrastić-Novak.

Spajanje nema opravdanja

Ističe da je o problemu početkom godine informiran i ministar zdravlja Rajko Ostojić te da mu je detaljno objašnjeno zašto bi bolnice trebale ostati samostalne.

– Sadašnji način ujedinjavanja sedam gradskih bolnica u dvije nema stručnog opravdanja kako u smislu pružanja bolje usluge tako ni u financijskom – smatraju iz Ureda za zdravstvo.

Komentara 15

LI
libero
08:58 14.04.2012.

ma on misli da je to medvijed i bukva.....

HM
H_marac
10:26 14.04.2012.

ma sto se on razumije u bolnic, on samo gleda na sebe i da sto bolje se plasira u medijima i da sto bolje se negdej progura u neku fotelju..

ZE
.zeitgeist.
08:31 14.04.2012.

Ne poštuju ni Ustav, a kamoli zakone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije