Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Milinović: Novorođenčad zaražena virusnim meningitisom uspješno se oporavlja

dado-hr.jpg
import
24.10.2008.
u 12:47

ZAGREB - Svih devet beba koje su se u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj tijekom vikenda razboljele od enterovirusnog meningitisa imale su blage simptome bolesti i osjećaju se dobro, dvoje ih je u međuvremenu otpušteno kući, a od ponedjeljka nije zabilježen nijedan novi slučaj, izjavio je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović nakon današnjeg posjeta i razgovora s vodstvom klinike.

Milinović kaže kako je sedmero djece zbog boljih uvjeta prebačeno na liječenje u Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević i da se, prema jutrošnjim informacijama koje je dobio od ravnatelja, osjećaju dobro.

Liječnici ističu kako bolest kod novorođenčadi neće ostaviti nikakvih posljedica, a s obzirom da su sva imala blage simptome, tj. povišenu temperaturu i proljev, liječe se simptomatski - snižavanjem temperature, dijetnom prehranom i općom njegom.

Riječ je o virusnoj bolesti koja najčešće traje desetak dana, a ako se u idućih pet-šest dana ne pojavi novi slučaj smatrat će se da je epidemija suzbijena.

Milinović je pohvalio liječnički tim Petrove jer su simptome zaraze uočili u ranoj fazi, kada je enterovirusni meningitis teško prepoznati pa se utvrđuje punkcijom likvora.

U bolnici smatraju da je virus koji se prenosi oralno mogao među bebe unijeti bilo tko - neka rodilja, posjetitelji ili zaposlenici bolnice.

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode Slavko Orešković izjavio je da su već po otkriću prvog slučaja zaraze u petak u bolnici poduzete sve mjere za zaustavljanje daljnjeg širenja epidemije.

U bolnici su do daljnjega zabranjene posjete, prostori su dodatno dezinficirani, a od zaposlenih uzeti uzroci kako bi se utvrdio izvor zaraze.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije