Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rajko Ostojić:

'Milinović ne zna matematiku, a ja popravljam za njim i uvodim red'

rajko ostojic (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
14.06.2013.
u 13:01

Zdravstvenom sustavu protuzakonito je uzeto 4,1 milijardu kuna, tvrdi bivši ministar Darko Milinović.

Zbog nepotrebne i štetne sanacije zdravstvenog sustava kojom se proračunski deficit povećao za 3,3 milijarde kuna, kao i zbog gubitka glavne uloge u vođenju zdravstvenog sustava, HDZ-ov Darko Milinović zatražio je ostavku ministra zdravlja Rajka Ostojića. Kaže kako je ministar financija Slavko Linić preuzeo Ostojićevo mjesto i odgovornost za zdravstvo te da će on ubuduće za probleme u zdravstvu prozivati Linića.

– Vlada usvaja bespotrebnu i štetnu sanaciju zdravstvenog sustava, a gdje je ministar Rajko Ostojić? Pretpostavljao sam da je u knock-downu nakon okršaja s Bandićem u Zagrebu, ali on je u knock-outu – rekao je Milinović na konferenciji za medije i dodao kako će u sljedeća tri mjeseca doći do novog duga u zdravstvu od pola milijarde kuna.

Navodi da novca u zdravstvu nema zato što se protuzakonito uskraćuju proračunska sredstva namijenjena za to.

– Linić krši zakon i zbog toga je sustav u kolapsu. Ukupno iz državnog proračuna treba biti izdvojeno 24,8 milijardi za zdravstvo, a izdvojeno je 20,7 milijardi. To znači da je Linić protuzakonito zdravstvu uzeo 4,1 milijardu kuna – rekao je Milinović i novinarima podijelio tablicu sa stavkama iz kojih bi se trebalo financirati zdravstvo, od kojih je među većima ona od trošarina na duhan iz kojih bi u HZZO trebalo biti proslijeđeno 1,2 milijarde kuna.

Milinović tvrdi da doprinosi, trošarine i druge stavke koje građani izdvajaju za zdravstvo ne završavaju u zdravstvu te je pitao Vladu zašto je protuzakonito uzela zdravstvu 4,1 milijardu kuna.

– Ako Ostojić nema hrabrosti ni snage sam se braniti, ja ću ga braniti, ali odsada ću za zdravstvo prozivati ministra Linića – zaključio je Milinović.

Ostojić je, pak, za Večernji list odbacio navode svog prethodnika a njegovu konferenciju za medije tumači željom za medijskom kampanjom. Problemi koje sada on rješava, kaže, nasljedio je upravo od Milinovića.

- Sanacija kliničkih bolnica počela je prije mjesec dana, od jučer i HZZO. Ministar Linić o tome je govorio zato što je HZZO dio riznice. To je, inače, rijetkost u svijetu, a ministar Milinović je imao sjajnu priliku to riješiti u svom mandatu, a zašto nije to pitajte njega - kaže Ostojić.

Na prozivanje gdje je ovih dana i što radi, Ostojić odgovara da uvodi reda u sustav, popravlja stanje te da priprema sanaciju županijskih bolnica te jednog jedinog Doma zdravlja u Hrvatskoj kojem je potrebna sanacija - onog u Gospiću. Naglašava kako se njemu neće dogoditi protuustavne i protuzakonite odluke te napominje da je oko slučaja građevinskih radova na bolnici Merkur, koji su počeli za vrijeme Milinovićeva mandata, bio na razgovoru u DORH-u. Za nedostatak 4,1 milijarde kuna iz HZZO-a, za što njega i Linića optužuje bivši ministar, Ostojić kaže:

- To nije točno. Bivši je ministar pokazao apsolutno nepoznavanje matematike. Naravno, zdravstveni proračun može biti i veći ali on je adekvatan u ovom trenutku.

>>'Ne znaju voditi tvrtke, ali zato znaju naplatiti svoje ugovore'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije