Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reforma useljavanja

Milijuni će Hispanaca postati građani SAD-a

amerika
Reuters/PIXSELL
29.01.2013.
u 20:25

I u jednom i drugom taboru znaju da se bez glasova Latinoamerikanaca više ne mogu dobiti izbori za Bijelu kuću

Američki Kongres i Bijela kuća konačno su počeli ostvarivati predizborno obećanje iz prvog Obamina mandata, odnosno rade na reformi useljeničkog zakona.

Osam senatora iz redova Republikanske i Demokratske stranke predložilo je novi zakon za reguliranje statusa 11 milijuna useljenika koji u Americi žive ilegalno, a Obama je otputovao u Nevadu te će u Las Vegasu utorak navečer održati govor na tu temu.

Dokument je primjer rijetke suradnje demokrata i republikanaca, ali shvatili su da bez glasova Latinoamerikanaca koji su najveća ilegalna skupina u zemlji ni jedan predsjednik više neće dobiti izbore. Upravo su Hispanci najvećim dijelom glasovali za Obamu. Novim je prijedlogom zakona predviđen jednostavan i jasan put za legalizaciju boravka i rada useljenika koji danas žive kao ilegalci, a svojim radom pridonose gospodarskom rastu Amerike. Pravo na reguliranje statusa imat će useljenici koji nisu počinili nikakav težak prekršaj, a morat će naučiti engleski i dokazati da su dosad radili.

Nakon zakonski predviđenog vremena moći će dobiti zelenu kartu i stalnu radnu dozvolu. Američko državljanstvo mogu zatražiti nakon pet godina. Jedanaest milijuna ljudi koji ilegalno žive u Americi dobit će tako priliku izaći iz sjene, a povećat će se i sigurnost granica jer je poznato da kriminalne skupine i mafija raznim kanalima godišnje “prošvercaju” više od pola milijuna ilegalnih useljenika. Brojne su obitelji odvojene i uništene jer pola članova ilegalno radi u Americi, a ostali ne mogu doći u posjet.

>>Obama će odgoditi deportaciju više od milijun mladih imigranata

Komentara 2

BR
Brandfackel2
21:00 29.01.2013.

Katolici će polako i sigurno biti nadmoćna većina i u Sjevernoj Americi...

Avatar babas
babas
17:51 30.01.2013.

A bijelci evropskog tipa nikad više neće imati predsjedika SAD-a jer postaju manjina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije