Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLJUSKA SARAJEVU

Milijune eura za BiH Bruxelles dao kosovskim Srbima

europska unija, zastava
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.12.2013.
u 19:00

U postizanju kompromisa BiH zaostaje čak i za Srbima s Kosova

Od 43 milijuna eura, koje je Europska komisija uskratila Bosni i Hercegovini zbog kronične nesposobnosti njezinih političkih lidera da naprave ikakav pomak prema europskim integracijama, polovica tog iznosa prebačena je Srbima na sjeveru Kosova. Politička poruka ovog prebacivanja novca u stavkama europskog proračuna je jasna: kosovski Srbi imaju koristi od dijaloga i normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a BiH gubi jer u postizanju kompromisa zaostaje čak i za kosovskim Srbima.

Napreduju svi osim BiH

U drugom poraznom primjeru za BiH, u opširnoj raspravi o proširenju na prekjučerašnjem sastanku Vijeća za opće poslove EU spominjale su se razne zemlje, ali BiH gotovo da nije nitko ni spomenuo.

– Pogodila me ta činjenica da BiH praktički nije ni spominjana u raspravama. Kad sam to istaknula, nekoliko kolega iz drugih zemalja je reklo da je za tango potrebno dvoje i da je, drugim riječima, problem na strani BiH – kaže Vesna Pusić koja je na sastanku predstavljala Hrvatsku. U zaključcima Vijeća EU, koji će biti potvrđeni na summitu u Bruxellesu u petak, Srbiji se otvaraju pregovori 21. siječnja, Kosovo ide prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a za BiH se izrijekom kaže: “Dok druge zemlje regije napreduju, BiH zaostaje”. Hrvatska je jedna od svega nekoliko članica EU koje upozoravaju da Bruxelles ne smije dići ruke od BiH.

– Znamo da postoji niz poteškoća, ali smatramo da je rješenje za BiH više Europe, a ne manje Europe. EU bi trebao smisliti jedan specifičan pristup za BiH i dodatno se angažirati kako bi ta zemlja, izuzetno važna za stabilnost cijele regije, napredovala prema europskim integracijama – kaže Vesna Pusić. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec također se zalaže za novi pristup rješavanju “statusa quo” u BiH.

– Predložili smo da se na sljedećem zasjedanju Vijeća ministara vanjskih poslova EU porazgovara o akcijskom planu za BiH. Netko iz EU trebao bi prema BiH preuzeti takvu ulogu kakvu je Catherine Ashton imala u dijalogu Priština – Beograd. Mislim da i BiH treba jednog takvog medijatora – rekao je Erjavec.

Isparilo 23,5 milijuna eura

Zbog nepostignutog dogovora između političkih lidera BiH Europska komisija je uskratila 45 milijuna eura od ukupno 86,9 milijuna eura predviđenih za programe IPA u BiH u 2013. godini. Od oduzetih 45 milijuna, kako doznajemo u Europskoj komisiji, 23,5 milijuna eura prebačeno je na stavku koja ide za “pomoć srpskoj zajednici na sjeveru Kosova u implementaciji bruxelleskog sporazuma”. Ostalih 21,5 milijuna eura prebačeno je u regionalni program pomoći izbjeglicama (tzv. sarajevski proces).     

Komentara 9

XA
xaron
19:56 19.12.2013.

BH je u Yugi navikla da prima pomoć za nerazvijene te su umislili da tako mogu i u EU do beskonacnosti. Nisu u stanju da shvate novu situaciju.

Avatar gladnijura
gladnijura
21:58 19.12.2013.

Zašto su svi sigurni da BiH može opstati kao jedna država? Svi njezini stanovnici su bili stanovnici juge koja se raspala. Zašto očekivati da se i BiH neće raspasti?

SI
singidunum
19:54 19.12.2013.

Lepo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije