Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Put pod noge

Milijun Hrvata za Tijelovo na četverodnevnom odmoru

turisti
Grgo Jelavić/Pixsell
02.06.2010.
u 08:34

Blagdane bi u Istri moglo provesti 100.000 vikendaša, nadaju se u turističkoj zajednici.

Neslužbena statistika kaže da svaki drugi zaposleni uzima dan godišnjeg odmora kako bi spojio vikend s blagdanom pa će se tako i od četvrtka do kraja tjedna, uzevši tek u petak dan godišnjeg, odmarati oko pola milijuna Hrvata.

Troškovi veći od efekta
Pribrojimo li im školarce, jer većina je škola u svom kalendaru Tijelovo predvidjela kao neradni dan, oko milijun Hrvata imat će četverodnevni odmor. Malo se gdje govori o kolektivnom odmoru, ipak, djelatnici koprivničke gradske uprave spojit će vikend s blagdanom i odmarati se četiri dana, isto kao i zaposleni u gradskom Komunalcu i cijeloj Podravka grupi.

– Pokazalo se da su troškovi npr. telefoniranja, interneta itd. u takve dane veći od efekta. Dio zaposlenika ionako je tražio dan godišnjeg odmora i u toj procjeni radni bi nas dan više koštao od učinaka, a treba vagati svaku kunu – objasnio je koprivnički gradonačelnik Zvonko Mršić.

Jednako će biti u Gradu Kutini, dok će u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u petak raditi do 13 sati. U proizvodnim pogonima, gdje je proizvodnju isplativije zaustaviti na nekoliko dana zaredom nego je uzastopce isključivati pa pokretati, također su spojili dane, kao u najvećem drvoprerađivaču Spačvi iz Vinkovaca te u Varteksu. Međutim, u više takvih tvrtki službenici mogu uzeti dan odmora, ali ne i radnici u proizvodnji, jer tempo posla tako diktira. Takav je slučaj u Plinari istočne Slavonije, gdje u petak ne radi administracija, ali rade dežurne tehničke ekipe i blagajne.

Za razliku od njih, u tvornici stakla Vetropack Straža u Humu na Sutli proizvodnja u četiri smjene nikako ne može stati, pa su se i službenici solidarizirali s radnicima te se nitko neće odmarati. Zaposleni u gradskim službama Splita pak neće spajati Tijelovo pa će svi službenici u Banovini u petak raditi.

Zahvaljujući vikend gostima, koje idućih dana očekuju jadranski domaćini, samo bi Istra mogla uknjižiti sto tisuća registriranih turista.

Bavarci spašavali Istru
– Proteklih smo se dana, zahvaljujući Duhovima i dvotjednim školskim praznicima u Bavarskoj, približili toj brojci, a dolaskom gostiju koje očekujemo za dugi vikend, planiramo je i prebaciti – kaže Tomislav Popović, direktor Turističke zajednice Istre.

Ta je regija, u kojoj je trenutačno najviše njemačkih turista, u lipanj, u kojem su čak tri praznika i neradna dana, ušla sa zaostatkom između jedan i dva posto prema prošloj godini.

Predsezonski minusi obilježavaju i ostatak obale, no na Kvarneru računaju s najvećom koristi od lipanjskih blagdana.

Blizina i dostupnost, ako vrijeme posluži, tradicionalno put Opatije, Krka, Crikvenice... pokrene i neke koji to nisu planirali. Kako bilo, cilj je jadranskim domaćina u lipnju ugostiti otprilike 1,4 milijuna turista, koliko ih je u tom mjesecu bilo lani.

Komentara 12

KR
krenica
09:44 02.06.2010.

Administracija na odmor i ležanac a radnici na crčenje. Srezat tu administraciju na pola i na posa a ne izigravati neku elitu.

DO
dobravila
09:52 02.06.2010.

@ajde..... Hajde mali na vjeronauk : ))

OB
-obrisani-
09:12 02.06.2010.

Za mene i moju obitelj nikad se ovaj blagdan nije zvao \"tIjelovo\" vec vise od stotinu godina DUHOVI ! Tako je me ucio moj djed Mato....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije