Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potraga završena

Milijan Brkić: Dragan Paravinja priznao je ubojstvo Antonije Bilić

milijan brkić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/9
26.06.2011.
u 12:06

Na konferenciji za novinare održanoj sinoć u 22 sata potvrđeno je da je Dragan Paravinja priznao ubojstvo Antonije Bilić

Najcrnje slutnje obitelji Bilić, ali i hrvatske javnosti obistinile su se: sinoć je na izvanrednoj konferenciji za medije ispred banjalučkog Centra javne sigurnosti policija potvrdila da je najtraženiji balkanski bjegunac Dragan Paravinja (43) priznao ubojstvo 17-godišnje Antonije Bilić. Zajednički su to izjavili Milijan Brkić, pomoćnik ravnatelja hrvatske policije, i Gojko Vasić, direktor policije Republike Srpske, kazavši da je osumnjičeni Paravinja kazao policiji da je njezino mrtvo tijelo odbacio na “jednu lokaciju”. Banjalučke Nezavisne novine donose vijest da je Paravinja Antonijino tijelo bacio u rijeku Krku.

– Najprije smo o njegovu priznanju izvijestili obitelj, a sada smo odlučili izvijestiti i javnost, ali bez detalja, da zaštitimo obitelj, i zato što se tijekom istrage pokazalo da se Paravinji ne može u potpunosti vjerovati. Blokirali smo područje i sutra krećemo s izvidom lokacije koju je Paravinja naveo da bismo potvrdili ili demantirali njegove navode – kazao je Brkić, koji nije želio potvrditi neslužbenu informaciju da je Paravinja zadavio djevojku i njezino tijelo bacio u rijeku Krku.

U slučaju da se Paravinjini navodi pokažu točnima, pravu istinu o načinu usmrćenja pokazat će, kazao je Milijan Brkić, obdukcijski nalaz.

– Paravinja je u trenutku počinjenja kaznenog dijela, kako je rekao, bio sam, tj. nije imao pomagača u izvršenju ovog strašnog zločina – rekao je Brkić, koji je potom na novinarski upit kojim su metodama uspjeli dobiti njegov iskaz odgovorio da su ser služili "svim legalnim metodama", dodajući kako policija nije koristila poligrafsko testiranje.

Nešto prije podneva u napuštenoj kući na obroncima planine Motajice, tek 2,5 kilometra od mjesta gdje je posljednji put viđen – ujakove kuće u Donjim Srđevićima pokraj Srpca – pripadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske začuli su zvuk, potom i komešanje. Muškarac odjeven u traperice i crnu majicu dao se u bijeg, ali nije daleko stigao. Nenaoružan, u trenutku je procijenio da bi pružanje otpora bilo bezumno. Djelovao je iscrpljeno, ali bez vidljivih ozljeda. Pola sata kasnije brojne novinarske ekipe koje su u četiri dana okupirale dotad pitomo seoce uspjele su tek pogledom ispratiti jureće policijsko vozilo koje je hitalo put 40 kilometara udaljene Banje Luke. Bilo je 13 sati kad se policijsko vozilo zaustavilo ispred glavnog ulaza u Centar javne sigurnosti. U pratnji šestorice policajaca u prostorije Centra prepraćen je gotovo prekrivena lica, od objektiva zaštićen "fantomkom". Djelovao je iznimno slab. 

– To je samo privid – otkriva policajac. 

– Imao je snage za trčanje, i te kako... Iza tih zidova ostat će 24 sata, nakon toga bit će mu određen ekstradicijski pritvor.

Točno 71 sat trajala je potraga za najtraženijim balkanskim bjeguncem Draganom Paravinjom (43), licem s tjeralice policija triju država zbog kaznenih djela silovanja; Hrvatska ga traži zbog nestanka Drnišanke Antonije Bilić, kojoj se svaki trag izgubio 7. lipnja.

– Traženi muškarac bio je vidno iscrpljen, što je vjerojatno posljedica gladi proteklih dana. Bio je to jedan od naših ciljeva, iscrpiti ga, kako bismo bili sigurni da zbog slabosti neće pružiti otpor i ugroziti sebe i druge pa smo odlučili moguću štetu smanjiti na minimum – izvijestio je na izvanrednoj konferenciji za medije ministar unutarnjih poslova RS Stanislav Čađo, održanoj ispred zgrade, pokraj vozila u kojem je pola sata ranije doveden Paravinja. Ministar je potom iznenadio: 

– Da smo to željeli, mogli smo ga uhititi prvi dan!

Premda je priznao da još uvijek nije sjeo sučelice uhićenom Paravinji, iznio je zanimljiv detalj otkrivši da je bjegunac "bitno mršaviji nego inače". 

– Kako znam? Vidio sam snimku. Policija nije sjedila prekriženih ruku – rekao je ministar i pritom dao naslutiti da je policija raspolagala i snimkama s nadzornih kamera, no zasad ostaje nepoznato gdje su snimljeni.

Bjegunčevo kretanje obroncima Motajice nisu otkrili i dojavili građani, cijeli posao odradila je policija, nastavio je ministar i zahvalio kolegama, osobito kriminalističkoj policiji RS, policajcima iz više okolnih policijskih postaja koji su danonoćno češljali teren, djelatnicima iz centra za obuku pasa, graničnoj policiji koja je bila tehnička podrška, ali i kolegama iz Hrvatske i Srbije. 

– Ova je akcija najbolji pokazatelj kako policije trebaju surađivati – rekao je ministar ne krijući zadovoljstvo odrađenim poslom.

– Naša je procjena bila da Paravinja nije naoružan i to je bila točna procjena. Ako se nekima činilo da naše aktivnosti nemaju dovoljno jak intenzitet, sada je jasno da nismo željeli raditi spektakl nego svoj posao. Procijenili smo da ćemo na ovaj način vođenom akcijom izbjeći neželjene posljedice za traženu osobu ali i za građane – kazao je prvi policajac Republike Srpske.

Potom je rastumačio da su policijski djelatnici ciljano blokirali najprije šire područje, a onda su vođeni indicijama sužavali teren za pretraživanje što je, kazao je, bila dobra i pravilna procjena. Na novinarski upit je li, tijekom kriminalističke obrade (koja je u tom trenutku tek otpočela), Paravinja spominjao nestalu Antoniju Bilić, ministar Čađo odbio je komentirati, barem zasad. Procedura oko mogućeg izručenja Dragana Paravinje, kojeg traži pravosuđe Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, bit će uskoro poznata.

Kasno poslijepodne u Banju Luku je iz Zagreba stigao i Milijan Brkić, pomoćnik ravnatelja hrvatske policije, koji je izjavio da je Paravinja u istrazi komunikativan i da odgovara na pitanja istražitelja te demantirao da hrvatska policija traži tijelo, a ne Antoniju Bilić.

– Vjerujemo da je Antonija živa – kazao je Brkić.

>>Analiza DNK potvrdila da je Antonija bila u kamionu

Ana Bilić: Nećemo čekati, okupit ćemo predsjednike triju država

– U ovom trenutku mogu odgovorno kazati da je obitelj Bilić čekala dvadeset dana pravdu i kako više neće čekati ni jedan dan i da ćemo pravdu dovesti do kraja. Nastojat ćemo okupiti sva tri predsjednika ovih država u kojima je trajala potraga kako bi pravda bila zadovoljena. Odgovorno tvrdim uime svoje obitelji i uime obitelji svih onih kojima je ovaj monstrum naudio da nećemo više čekati ni trenutka... – uzbuđeno nam je u telefonskom razgovoru kazala Ana Bilić – sestra nestale Antonije.

Vrlo emotivno reagirala je na vijest o uhićenju Dragana Paravinje te ga je bez zadrške nazvala monstrumom. Kako je kazala, upravo se nalaze načini da se ostvari naum o kojem je govorila, a to je okupljanje čelnika triju država oko rasvjetljavanja slučaja nestale djevojke i pronalaska krivca za ono što se eventualno moglo događati Antoniji Bilić od njezina nestanka u jutro 7. lipnja na čikolskom mostu u Drnišu.

Komentara 600

OB
-obrisani-
16:35 26.06.2011.

Pun portal istočnog smeća.

KA
karambita
10:25 27.06.2011.

Ja sam Srbin odrastao u Hrvatskoj...ali ovakove majmune kao ovaj Paravinja bi sjeckao na komadice, onako na tanane.....idiot, kako je mogao ubiti tako zlatno dijete....ma pisem ovo i muka mi u stomaku...a i te koji su mu pomagali, sve po 20 godina strpati u prdekanu.....zaista, zvuci nevjerojatno da je osudjen u Srbiji, Hrvatske vlasti su to znale i nikom nista....kakva je to vlast, kakva je to policija...ne mislim na svu policiju, nego glavne lopine

OB
-obrisani-
16:28 26.06.2011.

Taj silovatelj ej rođeni brat Kamoćemoa. Ista je to banda četnička.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije