Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

Milanoviću upitno koliko S. Radić “pripada” HSS-u

Zoran Milanović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
22.08.2014.
u 07:54

Zašto se premijeru Zoranu Milanoviću toliko sviđa politička i intelektualna ostavština narodnog tribuna Stjepana Radića?

Zašto se premijeru Zoranu Milanoviću toliko sviđa politička i intelektualna ostavština narodnog tribuna Stjepana Radića? Nakon što je na jučerašnjoj sjednici Vlade podržao da se 8. kolovoza proglasi Danom sjećanja na hrvatskog političara Stjepana Radića, Milanović se upitao tko je danas njegov pravi sljedbenik. Doveo je u pitanje da Radić najviše “pripada” Hrvatskoj seljačkoj stranci, čiji je čelnik Branko Hrg predložio da se na takav način obilježi sjećanje na poznatog političara, ali 20. lipnja, na dan atentata na njega.

Pitanje je tko je danas njegov baštinik i baštinik njegove politike i njega osobno, jer je on dao apsolutan pečat kao izraženo socijalan čovjek, panslavist, a tada se to tako govorilo, i izraziti antiklerikalac rekao je premijer Milanović te dodao da je Radić na neki način i kontroverzan. Podsjetio je i na to da su partizani presudili Radićevu ubojici Puniši Račiću.

– Povijesna je pravda i paradoks da je velikosrbin Puniša Račić, nakon što ga je napao i na njega pucao, kaznu služio u vili na Dedinju. Izvukli su ga odande beogradski partizani i likvidirali – naglasio je premijer. Što premijer Milanović ima zajedničko sa Stjepanom Radićem? Očito je da nije panslavist kao njegov slavni prethodnik, ali se utjecaj Radića može tražiti u socijalnoj politici i, što je vjerojatnije, antiklerikalizmu. O odnosu Radića prema Crkvi stidljivo se piše od uspostave demokracije u Hrvatskoj. Možda i zato što bi neke njegove izjave, koje je dao prije 90 godina, i danas izazvale sablazan u nekim krugovima. Poznata je Radićeva izjava da treba vjerovati u Boga, ali ne u popove. To je jedna od njegovih blažih izjava. Posebno je bio osjetljiv na miješanje klera u politiku.

“Kada naši biskupi pišu političko pismo i kada oni hoće da budu i politički vođe, onda je naša dužnost da to prosudimo i ako treba osudimo”, rekao je jednom prilikom Stjepan Radić.

>>Milanović: Pozdravljam inicijativu za spomen-dan Stjepana Radića

Komentara 61

ST
StrankaDemokratskihPromjena
08:19 22.08.2014.

Milanović je očito prošao kurs povijesti Jovana Deretića.

VL
VERUM LIBERET
08:15 22.08.2014.

Gospodin Premjer ne zna povijest ali je umjetnik u spinovima koji odvraćaju pozornost od njegove nesposobnosti. Što bi sada trebala gospoda iz HSS - ući u polemiku nakon eklatantnih neistina izrečenih na sjednici Vlade od 18 min u kojoj jee Zoki slušao sam sebe 10 minuta. 1. Radić nikada nije bio panslavista - na sjednici Narodnog vijeća Države SHS suprotstavio se hegemonističkom ujedinjenju s Kraljevinom Srbijom. U prosincu 1918. bojkotirao je rad Privremenoga narodnog predstavništva u Beogradu tražeći samoopredjeljenje hrvatskoga naroda, zbog čega je i uhićen. 2. Stjepan Radić je bio praktični iskren vjernik. Živio je u povijesnim okolnostima koje su u odnosu prema crkvi sasvim različite od današnjih ali je isto tako pripadao intelektualcima (laicima i crkvenim) koji su nakon Prvog vatikanskog sabora (1870. godine) priređivali put za Drugi vatikanski sabor Katoličke Crkve. Slagao se s mišljenjem pape Ivana XXIII. koji je rekao da Crkvu treba provjetriti i to je sve. Radić je živio i u vrijeme društvenih promjena sasvim različitih od današnjih, u vrijeme borbe Hrvatskog naroda od mađarizacije. 3. Puniša Račić osuđen na 20 godina robije za ubojstvo Đure Basaričeka i Pavla Radića, 15 godina za ubojstvo Stjepana Radića, 5 godina za ranjavanje Ivana Granđe i 4 mjeseca za ranjavanje Ivana Pernara.Kaznu je poslije apelacijski sud u Beogradu ublažio i formalno se svela na 20 godina robije.Robiju provodi u Kaznenom zavodu u Zabeli kod Požarevca gdje mu je po dolasku upravnik kaznionice ustupio čitav prvi kat svoje vile koja je bila izvan kruga kaznionice. Nije bio ni pod kakvom paskom, dodijeljena su mu tri kažnjenika za osobnu poslugu (jedan za posilnog, drugi za kuhara a treći za tjelohranitelja) a imao je i slobodan izlaz u svako doba dana i noći. Prvih dana travnja 1941. godine, jedne večeri, jednostavno je odšetao iz Zabele i vlakom otišao u Beograd. Slijednica njegove stranke je današnja stranka aktualnog predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića. Vjerojatno ga nisu ubili partizani već je (politički) umro (navodno streljan) u listopadu 1944. u Beogradu desetak dana prije ulaska Crvene armije u Beograd. Kako je to bilo vrijeme presvlačenja uniformi iz četničkih u partizanske, vjerojatno su ga sklonili prijašnji istomišljenici iz organizacije Crna ruka. 4, Da postoji kontinuitet vidjelo se i u predizbornoj kampanji, tijekom srbijanskih parlamentarnih izbora, u svibnju 2008. godine, po Beogradu su se pojavili plakati sa slikom Stjepana Radića i natpisom: "Jedan je Puniša Račić"

RT
rvat tuđmanovac
08:21 22.08.2014.

Mislim da je jedino rješenje njegovog slučaja da skoči u bunar ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije