Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odnos snaga

Milanovićeva vlada manjinska sa stabilnom većinom

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.09.2014.
u 18:29

Vladajući se ne brinu jer i dalje mogu računati i na potporu osam manjinskih zastupnika koji su vjerni partneri svih vlada više od deset godina

Vlada Zorana Milanovića formaliziranjem aktiviranja mandata Marine Lovrić Merzel postaje manjinska sa stabilnom većinom. Novim omjerom snaga manjinski zastupnici tako dobivaju jaču ulogu jer vladajući ovise o njihovim glasovima.

Naime, vladajući SDP, HNS, HSU i IDS sada će imati 74 zastupnika plus nezavisnog Josipa Kregara, što znači da više nemaju kvalificiranu većinu, odnosno 76 ruku u Saboru. Kada su započeli mandat u prosincu 2011., imali su 80 svojih zastupnika te Kregara, no to se promijenilo odlaskom Mirele Holy te izbacivanjem Slavka Linića i Lovrić Merzel iz SDP-a, odlaskom Damira Kajina iz IDS-a te Petra Baranovića i Natalije Martinčević iz HNS-a.

No vladajući se ne brinu jer i dalje mogu računati i na potporu osam manjinskih zastupnika koji su vjerni partneri svih vlada više od deset godina, odnosno od 2003. godine kada su ušli u Sanaderovu vladu.

– Vladajuća koalicija ima većinu, u ovom trenutku imamo 83 glasa. Zasad nas to još ne zabrinjava – kratko nam je komentirala SDP-ovka Dragica Zgrebec. Damir Kajin, iako poštuje premijera, naglašava da je “prije svega svoj”.

Na moj glas mogu računati, ali ne u svakoj situaciji – objasnio je Kajin, a slično kažu i manjinski zastupnici s kojima smo razgovarali.

>> Milanović: Tko se mača laća, od mača možda ne mora poginuti, ali će se porezati

Komentara 19

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
18:48 18.09.2014.

Lijepo društvo... sve neki josipovići, grčići, merzelice, jovići, jovanovići... ne znaš iza koga će ostati veća šteta.

MI
mirtebi
19:02 18.09.2014.

Milanoviceva vlada jugosrpska sa istom takvom vecinom. I nije cudo da sve propada.

MX
MXLCLGTG
19:05 18.09.2014.

Ako su manjinska onda im treba dati otkaz i poslt ih u povijest,a poslije pozvati i rasporediti po remetincu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije