Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastavljanje vlade

Milanovićeva križaljka: Miljeniću pravosuđe, Mrsiću rad i mirovine

zoran milanović (1)
Anto Magzan/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
09.12.2011.
u 21:55

Ministarstvo branitelja bit će povjereno Predragu Matiću Fredu koji trenutno obnaša funkciju savjetnika predsjednika Republike, a Mirando Mrsić će biti ministar zadužen za rad i mirovine

Radni tjedan predsjednik SDP-a Zoran Milanović završio je sa kompletnim sastavom Vlade. Kako stvari stoje, već sutradan bi mogao izaći pred Sabor i zatražiti glasanje povjerenju za svoj tim. Do zadnjeg trenutka nepoznanica je bilo pravosuđe. Tu funkciju preuzeti će Orsat Miljenić. Riječ je o odvjetniku koji je karijeru započeo u diplomaciji, pri čemu treba naglasiti da je koncem devedesetih bio u hrvatskom veleposlanstvu u Den Haagu, te da je bio zadužen za vezu s Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine.

Osim ministra pravosuđa, riješena je i nepoznanica za resor poljoprivrede. To će ministarstvo preuzeti Tihomir Jakovina. Riječ je o diplomiranom inženjeru agronomije, načelniku općine Bukovje i predsjedniku SDP-ove brodsko posavske županijske organizacije. Kako se i nagađalo, resor znanosti preuzeti će riječki SDP-ovac Željko Jovanović koji je u oporbi bio stranački antikorupcijski strateg.

Ministar obrane biti će Ante Kotromanović, dok će ministarstvo branitelja biti povjereno Predragu Matiću Fredu koji trenutno obnaša funkciju savjetnika predsjednika Republike. Mirando Mrsić, za kojega je mjesecima vladalo uvjerenje da će biti ministar obrane, na kraju će biti ministar zadužen za rad i mirovine. Kao što smo već objavili, Zoran Milanović imati će četiri potpredsjednika Vlade.

Radi se o Radimiru Čačiću koji će biti ujedno ministar gospodarstva i investicija. Druga potpredsjednica biti će Milanka Opačić, ujedno ministrica za socijalnu politiku i mlade. Potpredsjednik će biti Neven Mimica, ali i Branko Grčić koji je već ranije određen za ministra regionalni razvoj i europske fondove, dok je nedavnom Milanovićevom odlukom da bude i potpredsjednik Vlade njegova pozicija dodatno ojačana.

Slavko Linić će biti ministar financija, Vesna Pusić minstrica vanjskih poslova, Ranko Ostojić dolazi u MUP kao ministar. Jedan od mlađih SDP-ovih kadrova, Bračanin Arsen Bauk će biti ministar uprave, a primorsko goranski župan Zlatko Komadina preuzima ministarstvo prometa. Rajko Ostojić će biti ministar zdravstva, a socijalnu skrb će uzeti Milanka Opačić.

Gordan Maras će biti ministar obrta i malog poduzetništva, a Mirela Holy dolazi na čelo Ministarstva zaštite okoliša. Ivan Vrdoljak iz HNS-a će biti ministar graditeljstva. Iz te stranke dolazi i Andreja Zlatar koja će biti ministrica kulture. Ministar turizma biti će Veljko Ostojić iz IDS-a.

Predsjednik Sabora će biti Boris Šprem, a njegovi zamjenici iz SDP-a će biti Josip Leko i Nenad Stazić. Treći potpredsjednik Sabora iz vladajuće koalicije će vjerojatno biti Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a. Od preostala dva oporbena mjesta jedno će biti za HDZ, dok će drugo ovisiti o dogovoru unutar stranaka iz redova opozicije, što znači da može pripasti HDSSB-u ili pak Laburistima.

Ključne riječi

Komentara 88

KA
Karla
22:36 09.12.2011.

Zar su to stručnjaci koji će nas izvući iz krize? Jovanović, doktor opće medicine postaje ministar znanosti? Sramota! Sve sami političari osim par stručnjaka...

ST
standup
22:50 09.12.2011.

jugo-serbska Vlada...

CH
Charlemagne26
22:22 09.12.2011.

Da je Milanovic drzavnik, sto nije, i da je mudar, sto nije, pozvao bi don Ivana Grubisica da bude predsjednik Sabora, jer je, nesumnjivo najmoralniji i najugledniji zastupnik. No, valjda treba uhljebiti kojeg njihovog \'uglednika\'...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije