Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan nakon Josipovićeve pobjede planira se izbacivanje bandićevaca

Milanovićev plan: Svi bandićevci za vikend lete iz SDP-a

Milan Bandić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/2
11.01.2010.
u 19:52

Glavni odbor odlučivat će o izbacivanju svojih članova, a među njima je najveća riba Duško Ljuština, odani Bandićev prijatelj i šef njegova stožera.

O sudbini esdepeovaca koji su na predsjedničkim izborima stali na stranu Milana Bandića odlučivat će se do kraja ovog tjedna. U petak bi se, naime, trebalo sastati predsjedništvo stranke i razmotriti što će napraviti s nelojalnim kolegama.

Partijske prljavštine
Iako su bili svjesni da je dobar dio članova stranke sudjelovao u Bandićevoj kampanji, nisu se željeli s njima obračunavati do kraja predsjedničkih izbora da ne bi zasjenili kampanju Ive Josipovića. Nisu željeli, povjerio nam je utjecajan član stranke, da se Bandićeve suradnike počne prikazivati kao žrtve osvetničkog SDP-a i da se unutarnji problemi SDP-a razvlače u javnosti u vrijeme kada im je jedino bilo bitno da proguraju svoga kandidata za Pantovčak.

No u petak će predsjedništvo početi kažnjavati.
– Dvojica bliskih suradnika Zorana Milanovića već sastavljaju popis za izbacivanje.
Strah me da će na njemu biti i ljudi kojima će jedina krivnja biti to što im se ne sviđaju – rekla nam je jedna esdepeovka.

S druge pak strane s Iblerova trga poručuju da su se Bandićevi suradnici sami potpisali te da su sami odgovorni za svoju sudbinu.

Dva su objašnjenja za to što se tek u petak sastaje predsjedništvo stranke i pokreće velika čistka. Prvo, kažu, žele dati vremena bandićevcima da sami istupe iz stranke.

Ljuština, Pančić, Šostar...
Drugo, koje više odgovara osvetoljubivim karakterima nekih utjecajnih članova stranke, ne žele im dati povod da sami odu, nego žele da se konačan obračun dogodi odmah sutradan, u subotu, nakon odluke predsjedništva na sjednici Glavnog odbora.

Tako bandićevci koji čekaju odluku predsjedništva ne bi imali priliku ni poslati ostavke.
– Glavni će se odbor baviti samo najviše pozicioniranim članovima koji su se priklonili Bandiću. Sve drugo bilo bi neprimjereno – rekao nam je visokopozicionirani izvor iz SDP-a. To znači da će Glavni odbor odlučivati o izbacivanju svojih vlastitih članova.

Među njima najveća riba svakako je Duško Ljuština, odani Bandićev prijatelj i šef stožera. No članovi su Glavnog odbora i Ivica Pančić, koji je najavio da će osnovati novu socijaldemokratsku stranku, Zvonimir Šostar i Ljubo Jurčić, koji se Bandiću nudio za ekonomskog savjetnika.

To, međutim, ne znači da je Jurčićeva sudbina zapečaćena. U izbornoj noći, naime, moglo se čuti da bi Jurčić bio dobar savjetnik i Josipoviću. Pomirljivi glasovi navodno se čuju iz Josipovićeva tabora i o Ljuštini, no on se previše eksponirao da ne bi bio kažnjen. Pančićeve najave o osnivanju stranke, pak, Bandićevi suradnici ne doživljavaju previše ozbiljno.

Društvo iz drugoga kruga
Tom se idejom u vrijeme kampanje nisu ni najmanje bavili jer su, kažu, imali pametnijeg posla.

Uostalom, svjesni su, bez obzira na to koliko je Bandić dobio glasova na predsjedničkim izborima, da to nisu njihovi glasovi te da bi ih buduća stranka morala dijeliti sa svima onima koji su u drugom krugu stali uz Bandića.

Osveta u tri faze: Prvi je korak isključenje svih Bandićevih kneževa iz stranke
Iako vrh SDP-a brižljivo krije planove i načine obračuna s odmetnutim članovima, ipak smo uspjeli doznati kako će se sve najvjerojatnije odvijati u tri faze. Prva faza bit će odluka Glavnog odbora i isključenje Bandićevih “kneževa”. Druga faza bit će prepuštena mjesnim organizacijama koje će se same obračunati sa svojim neposlušnim članovima. Tim se poslom Glavni odbor neće baviti jer bi im previše vremena oduzelo pojedinačno isključivanje iz stranke.

– Ondje gdje su ogranci previše zatrovani i zbog toga ne bude bilo moguće odstraniti Bandićeve ljude, primijenit će se treći korak, odnosno raspustit ćemo te organizacije – doznali smo.

Ekspresna čistka zbog unutarstranačkih izbora
SDP uskoro očekuju i unutarstranački izbori za čelnike lokalnih organizacija. Zbog toga će čistka u zagrebačkoj organizaciji morati biti ekspresno provedena da se izbori ne bi morali još jednom odgađati. Ima i onih koji predsjedniku stranke Zoranu Milanoviću predlažu da se izbori u Zagrebu ponovno raspišu. Zasad su kandidati Ivo Jelušić, Željka Antunović i Davor Bernardić. Radikalna opcija bila bi potpuno raspuštanje zagrebačkog SDP-a, što bi ponajviše moglo ići naruku Jelušiću koji bi kao v.d. predsjednika imao moć odlučivati tko će ponovno biti primljen u stranku i tako bi sebi u startu osigurao prednost.

Šaljivi Ljuština - Za maženje i paženje važan je dobar PR
O raspoloženju u Bandićevim redovima i uvjerenju da je bilo kakva kazna nepravedna jer su i prije esdepeovci “iskakali iz tračnica”, doduše ne tako radikalno, možda najbolje govori najnoviji vic koji je ispričao Bandićev direktor kampanje Duško Ljuština.

–  Pričaju štakor i hrčak i pita štakor hrčka: Kako to da smo nas dvojica iz iste obitelji, obojica imamo zube i rep i nismo pretjerano lijepi, a tebe svi maze i vole, a mene pljuju i gaze?” “Tko ti je kriv kad nemaš dobar PR!”, odgovorio mu je hrčak.

Komentara 55

OB
-obrisani-
22:15 11.01.2010.

Nova crkva u Hrvatskoj zvati će se ..Agnostička.Vjernika je već 90 %.

OB
-obrisani-
20:56 11.01.2010.

Neče otići sami. Podvit će rep, kao i Sanaderovi pučisti, da sačuvaju položaje, jer im Bandić to više nemože garantirati. Kao, zabunili su se, krivo shvačeni, izmanipulirani. Vidjet ce te kamelone.

Avatar vitez
vitez
20:30 11.01.2010.

dOK JE UGLAĐENI jOSIPOVIĆ TULUMARIO I DO KASA SPAVAO U SVOJOJ POSTELJI, BANDIĆ JE VEĆ RANO BIO NA NOGAMA, TRČAO I KRENUO NA POSAO... NAMA HRVATIMA I TREBA PREDSJEDNIK KOJI DO KASNA TULUMARI I DO KASNO POPODNE SPAVA U POSTELJI! TAKAV NAM I TREBA OVAKVOM GLUPOM NARODU!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije