Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz banskih dvora

Milanović: Zbog Europske unije moramo Turskoj uvesti vize, šteta!

vlada (1)
Patrik Macek/Pixsell
24.01.2013.
u 10:17

Maras: Prvi put su potpore malim i srednjim poduzetnicima veća od onih za brodogradnju.

- Uvodno nikad ne citiram Hrvatski ustav, sad ću to napraviti povodom Zakona o strateškim ulaganjima koji želi postići ono ćemu se svi nadamo, povećanje radnih mjesta, rast gospodarstva i bolji život za sve nas. Onda kreću napadi i svih dijelova društva što je u redu, a vlada bi tu trebala biti u sredini i donijeti nekakvu ravnotežu.

Zakonom je moguće u intersu RH ograničiti ili oduzeti vlasništvo uz naknadu za otuđenu vrijednost. More, morska obala, prirodna bogatstva,...što nam je svima na duši i nama i onima koji kritiziraju zakon, imaju određenu osobitu zaštitu...

Meni je ovo savršeno jasno i zakon koji  predlažemo je na tragu i na tračnicama ovog zakona koji predlažemo. Ako je drugačije i ako se argumentima dokaže da je drugačije, možemo od njega i odustati. Ali na galamu neću, ne mogu biti glasniji od onih koji se protive, jer nemam medije. Ovako više dalje ne može,dosta je bilo kukanja.

Ovaj zakon jasno propisuje procedure, definira hrvatske interese i uklanja barijere, kazao je u uvodu današnje 73. sjednice Vlade.

Dodao je kako argumente da se ovim zakonom rasprodaje Hrvatska će i inteligentnije dijete raskrinkati. Trebamo rješenja, ovo je pokušaj da se donese rješenje.

- Ovo je obična galama, a na taj način nećemo razgovarati. Recite mi jedan razlog zašto bismo mi rasprodavali Hrvatsku, kazao je premijer.

Ministar Jovanović  govoreći o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru kazao je kako se uređuje sustav kvalifikacija na obrazovnim razinama, usklađene s potrebama tržišta rada.

Vlada je predložila i nekoliko zakona koji se usklađuju s onima u Europskoj uniji.

To su Nacrt prijedloga zakona o kemikalijama, zakon o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija, nacrt prijedloga zakona o razvrstavanju, označavanju i pakiranju tvari i smjesa,nacrt prijedloga zakona o novoj hrani i sastojcima nove hrane, nacrt prijedloga zakona o sljedivosti i označavanju genetski modificiranih organizama i sljedivosti hrane i hrane za životinje proizvedenih od genetski modificiranih organizama, te nacrt prijedloga zakona o kozmetičkim proizvodima.

Ministri Grčić, Vrdoljak i Linić predstavili su usklađivanje financijskih i gospodarskih procesa s Europskom unijom.

- Moramo uskladiti prije svega financijske instrumente kako bi mogli izvještavati EU kako koristimo novac iz europskih fondova, objasnio je ministar financija Slavko Linić.

Ministar Gordan Maras predstavio je Prijedlog „Poduzetničkog impulsa“ - Program poticanja poduzetništva i obrta za 2013. godinu.

- S projektom se kreće kroz desetak dana, a projekti će moći dobiti potporu tijekom cijele godine. Povećava se potpora, očekujem da će biti u prosjeku preko 100.000 kuna, kazao je Maras.

Predviđena sredstva iz proračuna dvostruko su veća nego što su bila prošle godine. Napuštaju se vertikalne promjene a kreće se s horizontalnim. Ovo je prvi put da su potpore malim i srednjim poduzetnicima veća od onih za brodogradnju.

Izvješće o stanju u prostoru u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2008. do 2012. godine predstavila je ministrica Mrak Taritaš, koja je podatke o naseljenosti i izgrađenosti Hrvatske usporedila s državama u EU.

- Mi smo možda numerički ispod standarda EU, ali nismo kvalitativno. Puno razvijenih zemalja također nije naseljenija od Hrvatske, infrastrukturu treba graditi tamo gdje ima ljudi, inače nemaju smisla, nadovezao se Milanović.  Dodao je kako naša zemlja nije prenaseljena, i to je naša prednost.

- Iz helikoptera se vidi kako je naša obla prazna, ni socijalizam je nije uspio uništiti. Postoje ožiljci koji su vidljivi, ali oni su rezultat rada lokalnih vlasti, kazao je.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako se provođenjem Sheme voća i povrća u školama nastoji povećati potrošnja voća i povrća kod djece, educirati i spriječiti prekomjernu težinu.

Vlada je donijela odluku o prodaji dionica Bizovačkih toplica, kao i odluku o sanaciji Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. SC je u dubiozi od 63,4 milijuna kuna.

Sanaciju SC-a podržala je i ministrica kulture Andrea Zlatar podsjetivši na slavne dane kulture u SC-u i kazala da i danas taj sektor može biti faktor razvoja a ne trošak.

Donesena je odluka o osnivanju Radne skupine i Odbora za obilježavanje pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

- Kultura i financije su najvažniji. To je trenutak u kojem će nas vidjeti cijeli svijet. Moramo smisliti nešto što nas neće previše koštati, a što će biti prepoznato, nešto što smo mi. E to će biti jedan kreativan zadatak, nadovezao se premijer.

Vlada je Saboru poslala na mišljenje Statut Hrvatske radiotelevizije. Podnositelj je Nadzorni odbor HRT-a.

Donesen je i prijedlog rješenja o raspuštanju Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda.

Ministar Linić predstavio je amandman na prijedlog zakona o posebnom porezu na motorna vozila, u smislu da se poreza oslobode i osobna vozila invalida, a ne samo ona koja prevoze invalide.

Vlada je donijela i odluku o davanju suglasnosti za stavljanje izvan snage Sporazuma između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Republike Turske o ukidanju viza.

Radi se o sporazumu iz 1977. godine a bio je dio sukcesije. Hrvatska ga sad u skladu s propisima EU u kojoj je Turska na tzv. negativnoj listi dužna ukinuti taj sporazum.

- Šteta, kazao je premijer. Do sada nam nije smetalo, eto sad moramo to učiniti.

 

Komentara 98

AN
Antiša
11:30 24.01.2013.

Nema tu rasprodaje, i dijete to vidi. To će biti poklanjanje uz proviziju u džep. I dijete to vidi.

PO
podravec
12:06 24.01.2013.

havana, Zakon o privatizaciji donio je jednoglasno već 1992 Hrvatski državni sabor pod predsjedništvom Stipe Mesića. Zako je unijela u Sabor vlada J. Manolića i svi sabornici pa i opozicija su ga jednoglasno prihvatili. Nije to bila nikakva Tuđmanova privatizacija.a. Isti drugovi koji su bili na vlasti i u bivšoj državi donijeli su taj zakon. Isti ti drugovi su opljačkali Hrvatsku.

KO
koni
10:44 24.01.2013.

24.01.2013. u 10:34h Gunsnneuroses je napisao/la: Je li se onda "otuđeno" iznajmljuje ili prodaje? Ne kužim se u pravo. Je li onda mogu otuđiti i prodati izvore vode ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije