Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavak borbe

Milanović i Stožer bez dogovora: 'Vlada i Sabor krše zakon!'

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara nakon sastanka s Milanovićem u Vladi (1)
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/13
28.10.2013.
u 14:47

Stožer će u razgovoru s premijerom, kako su najavili, inzistirati na devet zahtjeva koje su sastavili nakon javne rasprave održane u četvrtak u Europskom domu.

Drugi sastanak premijera Zorana Milanovića sa Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara je završen, bez ikakva napretka i pomaka u pregovorima. Nakon dva i pol sata, dogovor nije postignut.

Izjavu okupljenim novinarima dao je Tomislav Josić. - Naravno da se ništa nismo dogovorili. Vlada i Sabor krše zakon iako oni govore da ga provode, članak 8. Ustavnog zakon o pravima nacionalnih manjina i članak 16. Ustava se apsolutno ignoriraju. Popis stanovništva je falsificiran, mislim da je svima u ovoj državi to jasno, ali zakon se temeljem tog propisa provodi. Mi smo i dalje otvoreni za razgovor. Međutim, ne možemo reći da ima neke političke volje da se situacija u Vukovaru riješi - kazao je Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara te najavio detalje sastanka na sutrašnjoj konferenciji za medije koja će se održati u 18 sati u Vukovaru.

Na pitanje hoće li biti referenduma Tomislav Josić odgovorio je: Vidjet ćemo, mi ćemo se i dalje boriti.

Milanoviću došli s devet zahtjeva

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara sastao se danas u 12 sati u zgradi Vlade RH s premijerom Zoranom Milanovićem. Sastanku su, u ime Stožera, nazočili, Tomislav Josić, Vlado Iljkić, Snježana Patko, Željko Markšić, Josip Klemm i Ilija Vučemilović Šimunović.

Stožer je najavio da će u razgovoru s premijerom inzistirati na devet zahtjeva koje su sastavili nakon javne rasprave održane u četvrtak u Europskom domu.

Stožer traži uklanjanje svih dvojezičnih ploča u Vukovaru, donošenje odluke o uvođenju moratorija na primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina do idućeg popisa stanovništva te proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta. Također, traže hitnu obustavu svih istražnih radnji i postupaka protiv članova Stožera, branitelja, civila i djelatnika MUP-a osumnjičenih za skidanje natpisnih ploča.

Od premijera će tražiti i usklađivanje Ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina sa europskim standardima, koji podrazumijeva zastupljenost jedne nacionalne manjine na određenom prostoru veću od 50 posto. Po prvi put u svojim zahtjevima ističu i hitno usvajanje prijedloga gospodarstvenika Vukovara i okolice kako bi spriječili izumiranje Slavonije,Srijema i Baranje.

Stožer inzistira i na ispunjenju tri važna zahtjeva, tražeći da u što skorijem vremenu uđu u radni postupak: izvješće DORH-a o procesuiranju ratnih zločinaca za zločine koje su počinili nad građanima grada Vukovara i Hrvatske 1991.godine, podizanje optužnice protiv agresorske vojske Srbije i JNA za prekomjereno granatiranje Vukovara, te hitno pokretanje svih postupaka i radnji potrebnih za pronalaženje nestalih osoba na širem području grada Vukovara i Hrvatske, te u Republici Srbiji

>> Šeks: Ćirilične ploče su glup i nerazuman potez Vlade  

>> Stožer na sastanku s premijerom – pročitajte zahtjeve!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije