Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za konsenzus

Milanović poslao Karamarku poruku da je spreman razgovarati

'09.12.2010., Zagreb - Sjednica Hrvatskog Sabora - Rasprava o ukidanju diplomatskog imuniteta bivsem premijeru Ivi Sanaderu.Zoran Milanovic Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
25.05.2012.
u 10:00

Milanović je poruku Karamarku poslao neslužbnim putem brzo nakon objave da je šef HDZ-a

Premijer Zoran Milanović poslao je novome šefu oporbe Tomislavu Karamarku poruku da je spreman s njime sjesti i razgovarati o postizanju konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa. Takvu je poruku Milanović je poslao Karamarku neslužbenim kanalima, i to nedugo nakon objave da je Karamarko pobijedio na izborima za predsjednika HDZ-a.

Ipak ograđivanje

Informaciju o ovom premijerovu potezu dobili smo u vrhu vlasti, a upotpunjuje ju podatak da je Milanovićev posrednik političku poruku novom vođi oporbe proslijedio prije nego što se premijer vratio sa službenog puta koji je počeo u Chicagu na summitu NATO-a, a završio u četvrtak u Bruxellesu na neformalnom summitu EU. Do povratka u Zagreb, premijer je već imao Karamarkov stav o ponuđenom konsenzusu.

– Razmišljam o mogućnosti postizanja dogovora o ključnim nacionalnim pitanjima. Hrvatska je zemlja koja je uvijek imala problem s postizanjem konsenzusa i bilo bi dobro prekinuti tu praksu. Treba trošiti što manje energije na stvari koje su notorne – rekao nam je u četvrtak predsjednik HDZ-a odgovarajući na pitanje bi li pristao na politički dogovor s premijerom Milanovićem o važnim nacionalnim temama.

Premda pruža ruku suradnje u vezi s najvažnijim državnim pitanjima, Karamarko se ograđuje kako u ovom času o konkretnim točkama konsenzusa nema još ništa definirano. Tek je preuzeo vodstvo stranke i još ga čeka puno posla u HDZ-u. Ipak, iznio je jedan primjer o kojem bi se po njemu trebao postići konsenzus, a to je neodstupanje od bilo kojeg dogovora koji je postignut s EU.

– Prema EU treba voditi hrvatsku, a ne Kukuriku politiku – rekao je Karamarko i dodao da je Zakon o policiji primjer kako vlast, po njegovu mišljenju, ne treba raditi.

– Taj je zakon bio uvjet za zatvaranje Poglavlja 23 – pravosuđe i ljudska prava – i svi su detalji usuglašeni s EK-om – kaže novi predsjednik HDZ-a zaključujući da nije trebalo pokušati mijenjati propis koji je nastao još za njegova mandata na čelu MUP-a. Ipak, dodaje, pitanja od općeg interesa mora provoditi svaka stranka.

Premijer Milanović tek treba upoznati novog šefa HDZ-a. Milanović i Karamarko nikada nisu razgovarali, već su se nekoliko puta sreli, i to u protokolarnim situacijama koje su uključivale kurtoazni pozdrav i rukovanje.

– Očekujem susret i razgovor s premijerom Milanovićem. To je normalno i očekivano – zaključuje Karamarko.

– Postoje pitanja od vitalnog interesa kod kojih je dobro da postoji nacionalni konsenzus – kaže predsjednik Republike Ivo Josipović. Takvo je pitanje bila obrana države u Domovinskom ratu, a sada je to europski put.

Dokument o razvoju

– Očekujem da će postignuti nacionalni konsenzus o EU biti nastavljen. Suočeni s globalnom i nacionalnom gospodarskom krizom, koja sve više ima ozbiljne političke konotacije, konsenzus o najvažnijim i potezima ekonomske politike bio bi dobrodošao – kaže predsjednik. Josipović podsjeća da već dulje zagovara da se sačini temelji dokument o razvoju Hrvatske u ovom desetljeću, onako kako su to učinile mnoge države, a i EU projektom 2020.

Komentara 40

VE
velikazmija
12:51 25.05.2012.

milanović traži razgovor ali neće ići bez trećega ideologa crvene hrvatske dva na jednoga jeli to stvarnost --

TO
Toni50
10:05 25.05.2012.

veoma interesantno gotovo nevjerovatno velika senzacija nešto što če se pamtiti uniši u povjest ... Hrvat i drugi hrvat.. Milanović poslao Karamarku poruku da je konačno napokon odlučeno dogovoreno da spreman razgovarati ali ništa više .. presretni Marko K. odd sreče spavati više nemože mirno ....

LA
Lavica7
11:05 25.05.2012.

Sretan Vam Dan Mladosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije